Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR o lege importantă pentru agricultură și cercetare
Roxana Dobre -O lege importantă pentru agricultură și cercetare a fost sesizată la Curtea Constituţională a României (CCR) de preşedintele Klaus Iohannis. Aceasta vizează organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis astăzi, miercuri – 29 martie, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.
Parlamentul a transmis această lege, în vederea promulgării, pe 10 martie.
Ce contestă președintele Klaus Iohannis
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, șeful statului arată că actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea art. 28 alin. (5) din Legea nr. 45/2009 referitor la preluarea şi integrarea unităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute în anexa nr. 4, în sensul înlocuirii sintagmei ”în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat” cu sintagma ”învăţământ de stat”. Totodată, potrivit legii, Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu se reorganizează şi se preia prin absorbţie de către Liceul Teoretic ”Alexandru Borza” – Geoagiu, iar anexele nr. 4 şi nr. 4.5 sunt înlocuite.
De asemenea, prin această lege sunt reglementate o serie de operaţiuni pentru plata datoriei Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu din subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale şi către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Şeful statului menţionează că soluţia legislativă stabileşte ca aceste sume să fie utilizate de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu în termen de 15 zile lucrătoare de la încasare, exclusiv pentru achitarea obligaţiilor bugetare respective; să fie gestionate de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu prin conturi distincte de disponibilităţi deschise la Trezoreria Statului; să aibă destinaţie specială în condiţiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă; să fie virate de către Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu în termen de 10 zile lucrătoare de la încasarea acestora.
”Prin conţinutul său normativ, această lege contravine unor norme şi principii constituţionale”, subliniază preşedintele Iohannis.
El indică încălcarea principiului bicameralismului deoarece legea a fost respinsă de Senat, fiind adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, cu amendamente.
Datorie achitată din bugetul Ministerului Agriculturii
Potrivit raportului comun al celor trei comisii sesizate în fond cu această propunere legislativă, prin amendamentele aduse în Camera Deputaţilor, se repartizează suma de 1.600.000 lei din bugetul Ministerului Agriculturii pentru plata datoriei Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Geoagiu din subordonarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul fondurilor speciale şi către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
”Amendamentele aduse în Cameră decizională legii supuse controlului de constituţionalitate se îndepărtează de la scopul avut în vedere de iniţiatori şi anume preluarea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare de către Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza”. De asemenea, alocarea unei sume importante de la bugetul de stat pentru plata datoriilor acestei staţiuni depăşeşte intenţia iniţiatorilor, iar în condiţiile în care Senatul, ca primă Cameră sesizată, a respins propunerea, apreciem că o astfel de soluţie legislativă trebuia să fie dezbătută şi votată de ambele Camere”, mai susține şeful statului.
În opinia sa, se încalcă şi normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. El invocă şi lipsa unui temei-cadru în corpul actului modificator cu privire la anexa nr. 2 a legii deduse controlului de constituţionalitate.
Preşedintele adaugă că nu poate fi identificată o dispoziţie din care să rezulte schimbarea titularului dreptului de administrare a suprafeţelor de teren menţionate în această anexă, proprietate publică a statului.
Conform lui Iohannis, ar fi fost încălcate şi art. 1 alin. (4), art. 136 alin. (4) şi art. 147 alin. (4) din Constituţie prin modalitatea de constituire a dreptului de administrare.
Președintele Klaus Iohannis: Stabilirea dreptului de administrare în favoarea Liceului Teoretic ”Alexandru Borza” Geoagiu a suprafeţei de 6,48 ha nu se putea realiza prin lege ci prin hotărâre de Guvern
Şeful statului arată că, din analiza coroborată a dispoziţiilor constituţionale şi legale, rezultă că stabilirea dreptului de administrare în favoarea Liceului Teoretic ”Alexandru Borza” Geoagiu asupra suprafeţei de teren de 6,48 ha situată în oraşul Geoagiu, judeţul Hunedoara, nu se putea realiza prin lege, ca act al Parlamentului. Preşedintele Iohannis menţionează că operaţiunea juridică de constituire a dreptului real de administrare ar fi trebuit să se realizeze prin hotărâre a Guvernului.
Preşedintele Iohannis mai invocă încălcarea prevederii din Constituţie referitoare la standardele de calitate a legii. El arată că potrivit legii ”unităţile de cercetare-dezvoltare prevăzute în anexa nr. 4 se preiau şi se integrează în cadrul instituţiilor de învăţământ de stat, al Academiei Române şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, după caz”, indicând că, prin modificarea propusă, sintagma ”instituţiilor de învăţământ superior de stat” este înlocuită cu sintagma ”instituţiilor de învăţământ de stat”, iar această normă este una lipsită de claritate şi generează confuzie, nefiind corelată cu ansamblul reglementărilor în domeniu.
Din analiza normelor incidente rezultă că în procesul de reorganizare a reţelei şcolare intră doar unităţi de învăţământ preuniversitar, completează preşedintele.
”Apreciem că mecanismul creat de legiuitor prin legea criticată care permite „preluarea” şi „integrarea” unităţilor de cercetare-dezvoltare prevăzute în Anexa nr. 4 în cadrul instituţiilor de învăţământ de stat nu este corelat cu ansamblul reglementărilor existente. Aceste operaţiuni nu sunt definite în mod clar de legea supusă controlului de constituţionalitate şi nu sunt corelate cu reglementările în vigoare anterior menţionate şi nici nu pot fi considerate derogatorii de la cadrul general aplicabil în prezent liceelor agricole, ca unităţi de învăţământ preuniversitar. De asemenea, este neclar dacă preluarea prin absorbţie a Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Geoagiu de către unitatea de învăţământ preuniversitar de stat, Liceul Teoretic ”Alexandru Borza” Geoagiu, implică şi preluarea personalului staţiunii. Acest aspect ar conduce la imposibilitatea salarizării acestuia, deoarece, conform legislaţiei în vigoare, poate fi salarizat doar personalul didactic din învăţământul preuniversitar, nu şi cel de cercetare”, spune preşedintele Klaus Iohannis.
El solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că această lege este neconstituţională în ansamblul său.