• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nu aruncați cojile de nucă! Iată cum le puteți folosi la răsaduri și pomi

    Violina Gorcinschi -

    Coaja de nucă – întrebuințări. Cojile de nucă nu trebuie aruncate, întrucât ele pot fi folositoare în grădină, la răsadurile de legume și pentru îngrijirea pomilor fructiferi. Mărunțită sau chiar arsă, coaja de nucă are mai multe metode de întrebuințare.

    Cojile de nucă trebuie păstrate datorită potențialului lor valoros în creșterea răsadurilor și pomilor. Pe lângă utilitatea sa în procesul de mulcire, datorită căruia plantele au parte mai mult timp de căldură și umiditate în sol, coaja de nucă poate fi folosită ca îngrășământ și modalitate de protecție împotriva dăunătorilor.

    Ce conține coaja de nucă

    Coaja de nucă are un conținut interesant ce include: fibre – 60,90%, substanțe de tip extractiv – 35,64%, proteine ​​- 2,53%, cenușă – 1,64% și grăsimi – 0,81%.

    Pe lângă componentele enumerate, la această listă trebuie adăugați: aminoacizii, oligoelementele, vitaminele, steroizii. Compoziția bogată a cojilor are un efect benefic asupra dezvoltării culturilor horticole. Unele elemente stimulează creșterea sistemului radicular, iar altele ajută la combaterea microflorei patogene. Cu toate acestea, un exces al concentrației unor astfel de componente poate inhiba procesele de creștere. Prin urmare, cojile de nucă trebuie folosite cu grijă ca îngrășământ. Fermierii sunt îngrijorați de prezența elementului juglon (substanță eliminată de frunzele nucului.), însă concentrația maximă a acestei substanțe este în frunzele și sistemul radicular al nucului. Prin urmare, coaja nu poate dăuna plantelor.

    aplicarea cenusii in gradina
    Cojile de nucă folosite ca îngrășământ (foto: thespruce.com)

    Utilizarea cojilor de nucă la răsaduri și pomi

    Cojile de nucă pot fi folosite în diverse feluri pentru beneficiul culturilor: drenaj, mulcire, îngrășământ, dar și ca decorație. Trebuie să folosiți bucăți mari pentru drenaj, bucăți mici pentru mulcire și pulbere și cenușă pentru fertilizarea culturilor.

    Coaja de nucă – îngrășământ pentru plante

    Coaja se folosește ca îngrășământ sub formă de pulbere sau cenușă. Pulberea constă din particule de 1-2 mm care este amestecată în solul din jurul plantelor. Pe lângă proprietățile hrănitoare, are și un efect de afânare.

    A doua opțiune este cenușa, care se formează după arderea cojilor. Cenușa poate fi aplicată uscată sau amestecată în apă caldă la udarea sau pulverizarea culturilor, conținând cel puțin 6-7% calciu, aproximativ 20% potasiu, 5% fosfor și, în plus, o cantitate diversă de oligoelemente prezentate în cea mai bună formă de asimilat pentru plante: magneziu, fier, zinc, sulf și altele.

    Important! Nu depășiți doza de aplicare a pudrei, de două căni pe 1 mp.

    Coaja de nucă poate fi folosită ca mulci

    Dacă aveți o cantitate mai mare de coji de nucă, acestea pot fi utilizate ca mulci pentru răsaduri, dar și pentru pomi și abruști, pentru a menține umiditatea optimă a solului, astfel încât să nu mai fie nevoie de irigări multiple ale plantelor. Sub copaci și arbuști, puteți folosi fie jumătăți de coajă, fie bucăți, de aproximativ 1,5-2 cm.

    Pentru mulcirea răsadurilor, coaja se zdrobește cu un ciocan în bucăți mai mici. Dimensiunea optimă nu trebuie să depășească 0,5 cm. Pentru ca mulciul să îndeplinească nu numai o funcție de reținere a umidității și căldurii, ci și să protejeze împotriva buruienilor, este necesar ca stratul aplicat să fie gros de cel puțin 4,5 – 5 cm. În timp, orice mulci îmbogățește solul și favorizează formarea humusului. Prin urmare, compoziția unică a cojii este potrivită sub formă de mulci. În plus, învelișul de coajă de nucă protejează solul de depunerile de var alb și de mușchii fungici. Este mai dificil pentru paraziți să pătrundă prin ea și sunt respinși de mirosul de iod.

    Coaja de nucă, folositoare la pomi și arbuști

    Când plantați o livadă, cojile pot fi folosite ca strat de drenaj și pentru umplerea golurilor cu apă stătută. Pentru copaci și arbuști, se folosește și sub formă de mulci, dimensiunea bucăților fiind mai mare decât la plantele de grădină, în sferturi sau jumătăți. De asemenea, este recomandat să aplicați pulbere de coajă sau cenușă în zona apropiată de tulpină a culturilor plantate.

    o poteca de coji de nuci intr-o lovada
    Cantitățile mari de coji pot fi folosite pentru decorarea potecilor (foto: bel-am.by)

    Coaja de nucă poate fi folosită pentru decorarea potecilor

    Cele mai mari bucăți ale cochiliei pot fi folosite pentru a crea sau decora poteci în grădină. În acest caz, grosimea stratului ar trebui să fie mult mai mare – de la 10 cm sau chiar mai mult. Dar chiar și în acest caz, bucățile de coajă pot ajunge, în cele din urmă, în pământ, mai ales cu o compactare bună. Pentru a preveni acest lucru, este recomandabil să îndepărtați inițial gazonul în locul viitoarelor poteci și să acoperiți întreaga suprafață cu material negru dens, apoi puneți un strat de coji de nucă. La sfârșitul lucrării, poteca trebuie compactată foarte bine.

    Alte sfaturi practice pentru a utiliza coaja de nucă


    Te-ar mai putea interesa

    Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Ministrul Florin Barbu – anunț despre plata avansului APIA ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Fermierii au început protestele! Iau cu asalt Bruxelles-ul, urmează mitinguri și în Franța și Polonia Brazilia, cel mai mare exportator de carne de vită din lume, a oprit livrările către UE. Cauza: hormonii!