• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege votată în Parlament: Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fermierii care nu raportează lunar stocurile

    Roxana Dobre -

    Fermierii vor trebui să raporteze în fiecare lună, la stat, stocurile la produsele agricole și alimentare, au decis deputații miercuri.

    Camera Deputaților a votat ieri, miercuri – 8 februarie, un proiect proiect de lege (PL-x nr. 355/2022) privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole. Prevederile se vor aplica după ce proiectul va fi promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

    În documentul citat se precizează că pe baza datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole centralizate se vor stabili politici publice de subvenţionare în sectorul agroalimentar.

    Noua lege îi obligă pe fermieri să raporteze lunar stocurile de produse agricole și alimentare

    Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional, prevede că firmele vor trebui să raporteze lunar stocurile de produse agricole și alimentare.

    Măsurile de reglementare instituite prin prezenta lege privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare şi procesare a produselor agricole şi sunt obligatorii pentru toţi agenţii economici din sectorul agroalimentarÎn vederea asigurării trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață, operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, se arată în proiectul aprobat astăzi.

    Excepție fac de la lege cei care au magazine sub 400 metri pătrați și operatorii cu stocuri sub 10 tone (legume și fructe), 25 tone (cereale), 20 tone (semințe) și 50 kg (miere).

    Produsele agricole și alimentare pentru care operatorii economici din sectorul agroalimentar au obligația să raporteze stocurile:

    a) legume-fructe;
    b) cereale și produse pe bază de cereale;
    c) semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase;
    d) leguminoase furajere;
    e) semințe certificate: cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase;
    f) carne și produse din carne, conserve din carne și mixte;
    g) lapte și produse din lapte;
    h) produse de morărit și panificație;
    i) produse prelucrate, procesate, conservate din legume-fructe;
    j) grăsimi și uleiuri;
    k) apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate;
    l) orez;
    m) plante aromatice, sare și condimente;
    n) ceaiuri;
    o) zahăr;
    p) miere;
    q) drojdie.

    În proiectul de lege menționat se precizează că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este responsabil cu aplicarea măsurilor de centralizare a stocurilor de produse agricole.

    MADR va trebui să dezvolte un sistem informatic de colectare a datelor

    Mai mult, MADR va trebui să dezvolte un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de agenţii economici din sectorul agroalimentar. Metodologia de colectare, centralizare şi prelucrare a datelor statistice de evidenţă a stocurilor de produse agricole, se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, după finalizarea sistemului informatic.

    Verificarea şi controlul stocurilor se realizează de persoane împuternicite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, conform competenţelor legale.

    În același timp, va fi nevoie și de o hotărâre de Guvern care să prevadă metodologia de colectare, centralizare și prelucrare a datelor stocurilor de produse agricole și alimentare, aceasta urmând să fie stabilită, cel puțin teoretic, în maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

    Amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, pentru cei care nu vor respecta legea 

    În proiectul aprobat de deputați sunt prevăzute și o serie de amenzi. Astfel, nerespectarea prevederilor privind raportarea stocurilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 20.000 lei.

    Mai mult, nerespectarea acestei obligații de către agenții economici din sectorul agroalimentar, în mod repetat, timp de trei luni consecutive, se va sancționa cu amendă de 1% din cifra de afaceri a anului financiar anterior.

    Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancțiunilor se fac de către persoane împuternicite în acest scop de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Dispoziţiile privind regimul amenzilor, se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    Măsura privind stocurile urma să fie dată de Guvern prin ordonanță de urgență, conform unui proiect inițiat de Ministerul Agriculturii în martie 2022, care nu a  fost adoptat până acum. Despre acest subiect Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: Fermierii, obligați să își declare stocurile, altfel riscă amenzi de până la 1.000.000 de lei!


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!