• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, semnal puternic: Promulgarea “Legii Porcului” se poate face doar cu o susținere din partea tuturor factorilor implicați, în special a decidenților politici

    agrointeligenta.ro -

    Sectorul românesc de creștere a porcilor este într-un moment de cumpănă, fiind nevoie de o implicare la nivel național pentru ca România să își poată securiza consumul de carne proaspătă de porc. Un mesaj puternic în acest sens a fost transmis de către Alexandru Bociu, președintele ANSVSA, în cadrul Conferinței “Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România”, organizată de Carmistin și Asociația Fermierilor din România.

    Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor a transmis un mesaj important pentru întreg sectorul de creștere a porcului românesc, dar și pentru decidenții politici și pentru cei care pot susține acest sectorul agroalimentar.

    ”Pesta Porcină Africană reprezintă în continuare o amenințare constantă pentru întregul sector de creștere a suinelor, iar gestionarea acesteia rămane o provocare pentru toți cei implicați – veterinari, fermieri, instituții publice, mediu de afaceri și nu în ultimul rând, decidenți politici. Vorbim depre o viroză cunoscută de circa un secol, prezentă în Europa din 1957 și în România din 2017, care a provocat pagube imense în toată lumea și pentru care nici la ora actuală nu există vaccin sau tratament. Creșterea și comerțul responsabil, biosecuritatea, diagnosticul precoce și lichidarea rapidă și eficientă a focarelor, rămân principalele noastre arme împotriva acestei boli”, a declarat Alexandru Bociu în cadrul Conferinței “Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România”, organizată de Carmistin și Asociația Fermierilor din România, eveniment ce a avut loc luni, pe 6 februarie, la București.

    Președintele ANSVSA a prezentat o retrospectivă a situației focarelor de pestă porcină africană

    Șeful ANSVSA a prezentat în cadrul conferinței și o retrospectivă a focarelor de pestă porcină africană la nivelul României:
    – 2 focare (iulie- decembrie) 2017,
    – 1164 focare – 2018,
    – 1728 focare – 2019
    – 1063 focare – 2020
    – 1660 focare – 2021
    – doar 327 focare – 2022
    – și 28 focare active (la 01 februarie 2023) DOAR în exploatații nonprofesionale.

    ”Curba descendentă a numărului de focare identificate la porcul domestic, numărul din ce în ce mai mare de mistreți vânați purtători de anticorpi, dar și experiența acumulată atât de medicii veterinari, cât și de fermieri, ne îndreptățește să sperăm într-un control mai eficient al acestei boli cu reducerea la minim posibil a pagubelor și efectelor negative produse”, a precizat șeful ANSVSA.

    Alexandru Bociu, ANSVSA: ”De peste două decenii, asistăm la o scădere constantă a efectivelor de suine domestice”

    Conform lui Alexandru Bociu, România se află acum într-un moment crucial pentru sectorul de creștere a porcului românesc.

    ”De peste două decenii, asistăm la o scădere constantă a efectivelor de suine domestice din țară și poate mai mult că oricine, noi, veterinarii, ne dorim o relansare a suiniculturii românești. În acest sens, în colaborare cu Academia de Studii Economice din București, ANSVSA a inițiat un proiect de cercetare cu scopul de avea o radiografie cât mai clară a evoluției acestui sector, de a identifica principalele vulnerabilități, dar mai important, de a identifica principalele pârghii intervenționale pentru relansare. Suntem pentru păstrarea tradițiilor, încurajăm și susținem micii fermieri pentru că ei vor fi marii fermieri de mâine, dar trebuie să fim realiști și să admitem că propsperitatea acestei ramuri zootehnice este generată în principal de marile ferme comerciale”, a spus Alexandru Bociu.

    Acesta a subliniat că este momentul în care este necesară regândirea sistemelor zootehnice pentru a le face reziliente și durabile, și implicit a sistemelor de creștere ”pe care este posibil să dorim să le păstrăm și să le susținem, fără a ignora însă creșterea abandonului rural și pierderea patrimoniului rural, care sunt provocări actuale în întreaga Europă, iar actualizarea cadrului legislativ național la noile contexte este imperios necesară”.

    Bociu, ANSVSA: ”Rescrierea regulilor după care pot fi crescuți porcii în România, prin promulgarea “Legii Porcului” se poate face doar cu o susținere adecvată din partea tuturor factorilor implicați, dar în special a decidenților politici”

    ”Din această perspectivă mă simt dator să precizez că eforturile ANSVSA de a armoniza reglementările interne cu recomandările primite de la nivel european, sunt constant cenzurate de specificitatea și tradiționalitatea autohtonă în sectorul de creștere a suinelor. Misiunea de a susține creșterea porcului în gospodărie, în special în contextul evolutiv al PPA în România, a atras, de-a lungul timpului, o serie de aprecieri negative, atât din partea Uniunii Europene, cât și din partea sectorului comercial de creștere a suinelor din România. De aceea, îmi permit să subliniez faptul că rescrierea regulilor după care pot fi crescuți porcii în România, prin promulgarea “Legii Porcului” se poate face doar cu o susținere adecvată din partea tuturor factorilor implicați, dar în special a decidenților politici și îmi exprim încrederea că toți au înțeles asta. Practicile agricole tradiționale, promovate și reinterpretate, pot oferi perspective importante în construirea unor sisteme autonome, reziliente, productive, sustenabile și competitive. Sunt salutare astfel componentele actualului PNS, cu impact asupra sectorului suin – Creșterea animalelor din rase locale în pericol de abandon, Bunăstarea animalelor și Transferul de cunoștințe”, a subliniat Alexandru Bociu.

    În încheiere, președintele Autorității a precizat că ”pentru 2023 – 2025, ANSVSA, și-a stabilit obiective îndrăznețe și în sectorul de creștere a suinelor. Regionalizarea teritorială în vederea reluării exporturilor de suine vii, carne și produse din carne de porc românesc, încurajarea creșterii efectivelor de suine din România, reechilibrarea balanțelor comerciale de import – export porci vii, carne și produse din carne de porc sunt doar câteva dintre obiectivele majore pe care actuală conducere a ANSVSA și le-a propus și în realizarea cărora trebuie susținută”.

    Conferința “Contextul economic și legislativ pentru dezvoltarea sectorului suinelor în România”, organizată de Carmistin și Asociația Fermierilor din România, a avut printre invitați reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, fermierilor – mediul asociativ și de afaceri-, cât și reprezentanții principalelor bănci din România interesate de finanțarea sectorului (BCR, CEC Bank, OTP Bank, EximBank, First Bank, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank, Garanti Bank, BERD și Alpha Bank).

    Invitații au arătat faptul că, pentru relansarea industriei producătoare de carne de porc, sunt necesare eforturi comune și o responsabilizare generală, inclusiv în ceea ce privește planul de investiții necesar țării noastre, care va însemna atât sprijin financiar european, guvernamental, cât și sprijin bancar, pe lângă investițiile asigurate de companii.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!