• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri chemați de urgență la APIA. Fără clarificări, nu pot intra la plata avansului din subvenții!

    Roxana Dobre -

    Subvenții APIA 2023 – Clarificări pentru fermierii care așteaptă să intre pe lista de plată pentru avans. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce printr-un comunicat clarificări importante cu privire la controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.

    APIA a informat astăzi, vineri – 22 septembrie ce se întâmplă cu dosarele care se află la control prin monitorizare și ce trebuie să facă fermierii cărora li s-au solicitat clarificări.

    Citiți și: Adrian Pintea, MADR, la MoldAgro Expo: Niciun fermier nu va fi sancționat la subvenții pentru erorile de sistem

    Controale APIA la fermieri

    Verificări prin monitorizare, pentru cererile APIA din 2023

    Potrivit APIA, regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuia să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

    Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri astfel:

    – Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
    – Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

    ”Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat”, aduce precizări APIA.

    Citiți și: Haos cu rezultatele de la teledetecție! Fermierii sunt chemați de urgență la APIA!

    Ce se verifică la controlul prin monitorizare

    Potrivit APIA, printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:

    – categoria de folosință a terenului,
    – tipul culturii agricole,
    – stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
    – data de răsărire,
    – cosit/pășunat, recoltat,
    – suprafețe incendiate,
    – suprafețe inundate,
    – suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

    ”Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților”, se mai precizează în comunicat.

    Ce categorii de fermieri sunt chemați la APIA

    APIA mai informează că parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

    Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!