• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INS: Producția românească de carne de porc a scăzut anul trecut cu peste 10%

    Violina Gorcinschi -

    România a înregistrat o scădere a producției de carne de porc anul trecut. Conform statisticilor, țara noastră a produs cu 11% mai puțin în acest sector în 2022 (341.964 tone carcasă), comparativ cu 2021 (383.485 tone carcasă). Acest fapt a fost cauzat de scăderea numărului de animale sacrificate. Și carnea de vită a înregistrat o scădere, de 3,2% față de 2021. Cu toate acestea, în 2022, producția de carne provenită de la ovine, caprine și păsări a înregistrat o majorare, comparativ cu anul precedent.

    o ferma de porci
    În 2022, au fost sacrificați mai puțini porci față de 2021 (foto: fwi.co.uk)

    Producția de carne de porc și vită a scăzut anul trecut

    Producerea cărnii de porc a țării noastre a scăzut, anul trecut, cu aproximativ 11%, comparativ cu anul 2021. De la 383.485 tone carcasă, în 2022 s-a ajuns la doar 341.964 de tone în 2022, au precizat cei de la Institutul Național de Statistică printr-un comunicat publicat astăzi – 10 februarie.

    În cursul lunii decembrie a anului trecut, s-a înregistrat o producție de 68.497 tone de carne în carcasă, cu 3% mai puțin față de decembrie 2021, când au fost consemnate 70.577 tone.

    Informațiile recente pun în lumină faptul că anul trecut au fost sacrificate 3.845 milioane de porcine, care arată o scădere față de 2021 (4,2 milioane de capete), iar la sfârșitul anului 754.000 de capete, față de 757.000 de porci în decembrie 2021.

    Carnea de vită, în scădere cu 3,2%

    De asemenea, producția totală de carne de la bovine a fost de 82.618 tone, cu o scădere de 3,2% comparativ cu anul trecut, când a fost înregistrată o producție de 85.351 tone carcasă. Făcând, însă, o comparație între lunile decembrie ale celor 2 ani, vedem o scădere mică, de la 7.384 de tone carcasă, la o cantitate de 7.380 tone. În 2022, 503.000 de bovine au fost sacrificate (față de 523.000 în 2021), iar în luna decembrie au fost sacrificate cu o mie de capete mai puțin (45.000 capete) față de finalul lui 2021.

    ferma de pui
    Producția de carne de pasăre a crescut în anul precedent (foto: spca.bc.ca)

    O creștere a producției de carne provenită de la alte animale domestice

    Pe de altă parte, producţia de carne de ovine şi caprine a crescut anul trecut cu 7%, de la 85.082 de tone în 2021, la 91.114 tone carcasă în 2022, iar în decembrie s-a arătat o creștere de 0,56% faţă de aceeaşi lună a anului 2021, de până la 4.596 tone.

    În anul precedent, au fost sacrificate 8,018 milioane de oi și capre, înregistrând o creștere faţă de cele 7,489 milioane capete în 2021. În ultima lună a anului trecut, numărul ovinelor și caprinelor sacrificate a fost de 324.000 de capete, cu 2.000 mai multe faţă de decembrie 2021 (322.000 capete).

    Mai multe păsări sacrificate

    Conform datelor publicate de INS, anul trecut și producția de carne de pasăre a României a înregistrat o majorare de peste 6,3%, la 513.938 tone carcasă, de la 483.257 tone în 2021 și cu 12% în decembrie 2022, când a fost raportată o cantitate de 45.408 tone.

    În 2022, au fost sacrificate 304,1 milioane de păsări, într-un număr mai mare comparativ cu 2021, când s-au consemnat 287 milioane de capete, în timp ce în luna decembrie 2022, numărul păsărilor sacrificate a crescut cu aproape 13%, faţă de decembrie 2021, până la 26,94 milioane capete,


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă

    Ultimele știri

    Prețul mieilor după Paști. Oierii mizează pe cererea venită pentru export Înghețată din lapte de porc – inovația unui fermier olandez Fasolea, cea mai nouă cultură în ferma familiei Gheorghiță. De la 2 hectare, la 100 de hectare