• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier a arat drumul unui sat vechi de 300 de ani

    Angelica Lefter -

    Un arendaș s-a făcut stăpân nu numai pe pământul luat cu contract de la locuitorii unei comune, ci și pe drumul unui sat vechi de peste 300 de ani, pe care l-a arat după bunul plac. Situația ireală se petrece în județul Dolj, lângă Craiova, în comuna Radovan.

    Nu numai că a arat drumul, dar bărbatul a scos via și nucii de pe proprietățile private ale oamenilor și chiar bornele kilometrice de pe marginea drumului. Despre acesta se știe că este socrul primarului din comună, Marius Cîrstianu, potrivit jurnalul.ro.

    Drumul satului Târnava, comuna Radovan, județul Dolj, arat de un arendaș (foto: jurnalul.ro)

    Câțiva localnici ai satului Târnava, care face parte din comuna Radovan, au fost primii care au tras un semnal de alarmă.

    ”Ne confruntăm de mai mulți ani cu abuzul de putere și nepăsarea unui individ care ar fi trebuit să aibă grijă de comunitatea noastră: primarul Marius Cîrstianu. Lângă el, pe drumul distrugerii unei localități, se poziționează socrul său Petrișor Dobrică”, au menționat localnicii, care acuză că se fac abuzuri și nimeni nu intervine pentru a le stopa.

    Arendașul a scos inclusiv bornele kilometrice de pe marginea drumului

    Localnicii au făcut o petiție și o plângere la Poliție în care au enumerat toate abuzurile făcute de socrul primarului din comună, printre care intenția distrugerii totale a tronsonului Radovan -Târnava din DC 26, drumul satului de peste 300 de ani, dar și scoaterea bornelor kilometrice sau a nucilor pomii de pe marginea drumului.

    ”Concret, problemele actuale sunt următoarele: distrugerea parțială, cu intenția distrugerii totale, a tronsonului Radovan -Târnava din DC 26, drumul satului, marcat de mulți ani ca atare. Socrul primarului Cîrstianu Marius, arendașul Petrișor Dobrică, deranjat de faptul că DC 26 Radovan-Târnava îi încurcă terenurile agricole, a hotărât să-l are! A scos bornele kilometrice, pomii de pe margine și a intrat cu utilajele pe drum etc. Asta chiar dacă DC 26 Radovan-Târnava-Mărăcine pleacă din drumul național Craiova-Calafat, fiind marcat cu indicatoare rutiere, scuar de acces etc. Acest drum, neasfaltat, a fost distrus pe tronsonul Radovan-Târnava; utilajele lui Petrișor Dobrică au făcut un adevărat dezastru”, s-au plâns localnicii.

    Constatând gravitatea problemei și că satul Târnava va rămâne fără drumul său istoric, săteanul Alexandru Gherman a făcut o plângere la Poliția Radovan, care s-a deplasat la fața locului, împreună cu un criminalist. Au fost făcute fotografii și s-a deschis un dosar penal, nefinalizat până acum.

    Viță de vie și nuci scoși din rădăcini (foto: jurnalul.ro)

    Viță de vie și nuci scoși din rădăcini, deși nucul este protejat prin lege

    Socrul primarului este acuzat și de distrugerea viilor oamenilor din satul Târnava, pe care le-ar fi a scos din pământ. Odată cu ele au fost scoși din rădăcini peste 20 de nuci.

    ”Respectivele vii sunt arendate altei persoane, nu lui. O parte din nuci a fost cărată, nu se știe unde. O alta a rămas în câmp. Unul dintre proprietarii cu vie distrusă și nuci scoși a făcut plângere la Poliție și sesizare la Direcția Agricolă Dolj. Acest om a fost amenințat de Petrișor Dobrică în repetate rânduri. Acest individ se laudă în sat că are bani, că ne cumpără pe toți, că face ce vrea cu noi și că satul o să dispară, că nimeni nu are ce să-i facă”, au acuzat localnicii.

    Tot ei spun că nu vor tolera acest dezastru ecologic și fac apel la solidaritate împotriva celui care le-a distrus drumul. Nucul este protejat prin lege, iar tăierea lui se face numai cu autorizație.

    „Nu putem tolera acest dezastru ecologic, bătaia de joc la adresa oamenilor, distrugerea unui sat istoric, atestat înainte de 1700. Eu, în naivitatea mea, am crezut, când am văzut zarva de pe drum, că Primăria se apucă de asfaltat, nu de scos borne și de arat! Rămâne întrebarea: până unde mergeți, domnilor? Când ne veți ara și pământul de sub case? Realitatea este că într-o comunitate adormită, oricine poate face ce vrea! Concluzia: ne merităm soarta, dacă nu ne solidarizăm împotriva oricărei forme de abuz!”, a spus cu o altă localnică.

    În ceea ce privește pe ginerele arendașului, chiar ediluil comunei, Marius Cîrstianu, acesta este la al doilea mandat ca primar al comunei Radovan. Înainte de el, edil a fost tatăl său, potrivit jurnalul.ro.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”