• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrășămintele care nu se ieftinesc și dau mari bătăi de cap fermierilor

    Angelica Lefter -

    O categorie de îngrășăminte nu se ieftinesc, în ciuda faptului că tendința pe piața fertilizanților este de scădere a prețurilor. În cazul îngrășămintelor pe bază de potasiu, prețurile rămân foarte ridicate la începutul anului 2023, în timp ce prețurile îngrășămintelor cu azot sunt în cădere liberă. Unul dintre motive este că 40% din oferta mondială pentru fertilizanții cu potasiu provine din Rusia și Belarus.

    Un alt motiv pentru prețurile mari la îngrășămintele pe bază de potasiu este că producătorii canadieni nu își intensifică în prezent capacitățile de producție reduse. Cel mai recent, prețurile pe piața mondială și în Germania au rămas stabile la un nivel foarte ridicat, potrivit Agrarheute.com.

    Piața globală de îngrășăminte pe bază de potasiu, dominată de trei țări

    Trei țări domină piața globală de potasiu: Canada, Rusia și Belarus. Împreună, ele reprezentau 70% din toate exporturile înainte de începerea războiului.

    ”În ceea ce privește capacitatea de producție, potasiu este cu siguranță cel mai puternic afectat de întreruperile aprovizionării din Rusia și Belarus în comparație cu alte îngrășăminte mari”, a declarat Humphrey Knight, analist șef la CRU, pentru Investing News Network (INN).

    Rusia și Belarus, care ocupă locul al doilea și, respectiv, al treilea pe lista celor mai mari producători de potasiu, au produs împreună aproximativ 17 milioane de tone de potasiu în 2022. Canada a fost pe primul loc cu 14 milioane de tone.

    ”Înainte de 2022, cele două țări reprezentau aproximativ 40% din oferta globală. Deși exporturile din ambele țări s-au confruntat cu perturbări masive în 2022, în special din Belarus, îngrășămintele cu potasiu au continuat să vină și pe multe piețe de acolo”, a spus Knight.

    Rusia, în special, a mutat numeroase vânzări din Europa în America Latină și India, atingând adesea prețuri record în acest proces.

    Prețurile de pe piața mondială pentru clorura de potasiu (MOP) au crescut brusc în 2022 de la 221 de dolari SUA pe tonă, adică de la 1.014 lei, la 562 de dolari SUA, adică 2.579 de lei.

    Acesta a fost cel mai mare preț din februarie 2009. Prețurile de pe piața mondială au rămas la acest nivel ridicat până la începutul anului 2023.

    MOP (clorura de potasiu) este cea mai folosită formă de potasiu și este semnificativ mai ieftină în comparație cu sulfatul de potasiu.

    China și India influențează puternic prețurile îngrășămintelor cu potasiu

    Prețul global al potasiului este definit de marile acorduri de cumpărare ale Chinei și Indiei, care determină piața pentru restul lumii.

    Anul trecut (2022) potasiul a fost cumpărat de ambii importatori majori la 590 dolari/t, reprezentând 2.707 lei pe tonă, comparativ cu 247 dolari în anul anterior (2021), adică 1.133 de lei/tonă.

    Analiştii se aşteaptă ca în perioada următoare, contractele din China şi India să scadă sub 450 dolari/t CFR, echivalentul a 2.065 de lei. Acest lucru ar trebui, de asemenea, să scadă prețurile de pe piața mondială, deși acestea ar fi în continuare semnificativ mai mari decât înainte de războiul din Ucraina.

    Atât livrările întrerupte din Rusia și Belarus, cât și producția redusă din Canada împiedică scăderea mai accentuată a prețurilor. Rusia a impus, de asemenea, o taxă la exportul de îngrășăminte de 23,5% la prețul tuturor vânzărilor de peste 450 dolari/t FOB (importuri brute), adică 2.065 de lei, de la 1 ianuarie.

    Exporturile de potasiu din Belarus au scăzut cu peste 50% din cauza restricției de utilizare a teritoriului UE în scopuri de tranzit. În special, Lituania a încetat să mai folosească rețeaua feroviară pentru a transporta potasiu din Belarus către portul Klaipeda, care se ocupă în mod normal de 90% din exporturile din Belarus.

    Canada se plânge de cererea slabă în ceea ce privește îngrășămintele pe bază de potasiu, similare cu cele  pe bază de azot

    Canada ar putea absorbi o parte din livrările lipsă din Rusia și Belarus. Cei mai mari producători din Canada, Nutrien și Mosaic, mențin planuri de reactivare a capacității pe care companiile au închis-o anterior. Dar analiștii spun că prețurile persistente ridicate au dus și la ”distrugerea masivă a cererii” pentru potasiu, similar cu îngrășământul cu azot.

    ”Mosaic a înregistrat doar o creștere modestă de la an la an a vânzărilor de potasiu în primele nouă luni ale anului 2022, iar Nutrien a înregistrat o scădere a vânzărilor de potasiu în acea perioadă”, a declarat Humphrey Knight, șeful fanslyst al CRU.

    Tot el a mai spus că cererea a fost foarte slabă și producătorii canadieni nu au putut profita de decalajul de aprovizionare.

    ”În ciuda întreruperii lungi a ofertei, cererea a fost foarte slabă și, în consecință, producătorii canadieni nu au putut profita de decalajul de aprovizionare”, a menționat Humphrey Knight.

    În ceea ce privește capacitatea de producție, potasiul este cu siguranță cel mai puternic afectat de întreruperile aprovizionării din Rusia și Belarus în comparație cu alte mari îngrășăminte, au spus analiștii.

    Ambele țări ocupă locul al doilea și al treilea pe lista celor mai mari producători de potasiu.


    Te-ar mai putea interesa

    Plantele beau, nu mănâncă! Preț îngrășăminte 2024. Cât costă tona de uree, nitrocalcar sau azotat de amoniu la început de an Culturi fără îngrășăminte – cât de mult scade producția?

    Ultimele știri

    UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte De ce merită să fie semănat hibridul de porumb Jumbo 48, de la Rodbun