• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii polonezi nu se lasă! Au reluat protestele cu tractoarele

    Violina Gorcinschi -

    Nemulțumiți de lipsa de reacție a Guvernului în ceea ce privește criza sectorului agricol provocată de importurile de produse agricole din Ucraina, fermierii polonezi continuă să protesteze cu tractoarele.

    Astăzi, marți – 14 februarie, este organizată în Polonia o altă manifestație a fermierilor care a început la ora 10:00. Printre pretențiile fermierilor se numără scăderea prețurilor la îngrășăminte și extinderea sprijinului producătorilor de produse agricole. Conform acestora, importurile excesive din Ucraina cauzează, în continuare, dificultăți fermierilor autohtoni în a-și vinde marfa.

    Fermierii din Polonia continuă să protesteze

    Conform protestatarilor, răspunsul guvernului la situația cauzată de importurile excesive de cereale din Ucraina este nu numai întârziat, ci și complet greșit. Fermierii din Świętokrzyskie cer mult mai multe măsuri de remediere pentru a menține profitabilitatea producției în Polonia.

    Marți, la ora 10 dimineața, în fața Biroului Provincial din Kielce, a început un protest al fermierilor, organizat de „Solidaritatea fermierilor individuali din Świętokrzyskie”. Cauza imediată a protestului au fost anunţurile ministrului Agriculturii privind sprijinirea producătorilor autohtoni de cereale în contextul creşterii importurilor din Ucraina. În opinia sindicaliștilor, acest ajutor nu rezolvă deloc problema, iar în ipotezele sale discriminează o parte semnificativă a fermierilor.

    În acest context, protestatarii cer extinderea sprijinului producătorilor de cereale furajere, hrișcă și leguminoase, pentru că aceștia suferă în egală măsură din cauza pierderilor provocate de importul așa-numitului grâu tehnic. Acesta nu este însă singura doleanță pe care fermierii o au față de cei de la conducere.

    Fermierii vor prețuri mai mici la îngrășăminte

    O altă revendicare pe care o au agricultorii este reducerea prețurilor la îngrășăminte. După cum susțin aceștia, prețurile la gaze au scăzut, iar costurile de producție au scăzut și ele. Prin urmare, nimic nu împiedică firmele producătoare de îngrășăminte să scadă prețul, ținând cont de nevoile agriculturii. Fermierii vor cere, de asemenea, subvenții mai mari pentru combustibilul agricol deoarece prețurile exagerat de ridicate ale motorinei pun, de asemenea, probleme producției de recolte suplimentare.

    Anunțurile guvernamentale privind împrumuturile preferențiale pentru fermele s-au dovedit a fi, de asemenea, o neînțelegere, în percepția fermierilor. Beneficiarii acestor împrumuturi se întreabă unde sunt aceste preferințe și intenționează să ceară subvenții mai mari.

    Protestatarii doresc ca conducerea voievodatului să transmită revendicările primului ministru Mateusz Morawiecki, deoarece nu-l mai văd pe ministrul Agriculturii ca un partener potrivit pentru discuții.

    „Nu poate fi trecut cu vederea că situația actuală este rezultatul omisiunilor și neglijenței din partea Guvernului, și mai ales a Ministerului Agriculturii. Cineva este responsabil pentru această stare de lucruri”, a declarat Artur Konarski, liderul grupului de fermieri.

    un grup de fermieri si tractoare
    Proteste în Polonia pe 2 februarie (foto: farmer.pl)

    Protestele s-au declanșat la debutul lunii februarie

    Fermierii nemulțumiți de situația actuală au anunțat în prealabil că va avea loc un șir de proteste. Acestea au început la data de 2 februarie, atât la granița cu Ucraina (blocând camioanele încărcată cu marfa din țara vecină), cât și în interiorul țării. Coloane lungi de tractoare au împânzit drumurile Poloniei, însoțite de sloganuri și steaguri.

    „Guvernul nu dă dovadă de voință de a rezolva cumva această problemă, de aceea ieșim pe drumuri. Solicităm controlul sanitar și de calitate complet al produselor transportate peste granița noastră, astfel încât să fie supus acelorași rigori care se aplică producătorilor polonezi”, a declarat un participant la protestul de atunci.

    Fermierii sunt de acord să sprijine Ucraina, care se află într-o situație dificilă din cauza războiului, însă cer o verificare a calității mărfii agricole importate și luarea de măsuri care să atenueze efectele negative ale acestor importuri.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!