• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV! Fondurile mutuale agricole vor fi avizate de ASF. Seceta, înghețul și bolile animalelor, incluse oficial în aria de despăgubire pentru fermierii care cotizează

  agrointeligenta.ro -

  Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură urmează a suferi mdificări importante. Potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, fondurile mutuale agricole vor putea funcționa doar în baza unui aviz eliberat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care va aproba nominal și comitetul executiv al fondului.

  Vestea bună pentru fermierii români este că fondurile mutuale din agricultură vor putea despăgubi pierderile agricole cauzate de fenomene climatice nefavorabile – ”seceta, îngheţul din timpul iernii sau inundaţiile, care îndeplinesc condiţiile de a fi asimilate unui dezastru natural recunoscut oficial”. Astfel, potrivit art. 11 al noii forme a actului normativ, ”compensaţiile financiare se plătesc de către fondul mutual direct membrilor care au înregistrat pierderi economice determinate de următoarele evenimente astfel cum au fost definite ȋn art. 2 al prezentei ordonanţe de urgenţă :
  a) fenomenele climatice nefavorabile;
  b) bolile animalelor;
  c) organismele dăunătoare plantelor şi efectele măsurilor aplicate în scopul eradicării şi prevenirii răspândirii;
  d) incidente de mediu”.

  Referitor la situațiile de despăgubire, acestea sunt explicate clar în art. 2 al modificării legislative. Astfel, la fenomene climatice nefavorabile figurează seceta, îngheţul din timpul iernii sau inundaţiile, care îndeplinesc condiţiile de a fi asimilate unui dezastru natural recunoscut oficial.

  La boli ale animalelor, acestea ”reprezintă bolile specificate în lista de boli ale animalelor stabilită de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor sau în Anexa la Decizia Consiliului 2009/470/CE privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar, cu excepţia celor care fac obiectul despăgubirilor din fonduri de la bugetul de stat sau bugetul Uniunii Europene, altele decȃt FEADR”.

  În privința organismelor dăunătoare plantelor, acestea ”reprezintă organismele de carantină dăunătoare plantelor conform Hotărârii Guvernului nr. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România, precum şi alte organisme dăunătoare plantelor ale căror pagube pot fi asimilate unui dezastru natural”.

  Și termenul de dezastru natural este clar stipulat ca fiind ”un eveniment spontan de natura biotică sau abiotică care generează tulburări importante ale sistemelor de producţie agricolă în cele din urmă provocând pagube economice importante pentru sectorul agricol, recunoscut oficial”. În mod similar, incidentul de mediu va fi considerată ”apariţia unui caz specific de poluare, de contaminare sau de degradare în ceea ce priveşte calitatea mediului, care este legată de un eveniment specific şi limitat din punct de vedere geografic; în sensul prezentei ordonanţe, nu sunt considerate incidente de mediu schimbările climatice sau poluarea atmosferică”.

  Proiectul de modificare a OUG nr. 64/2013 conține și o altă informație imprtantă, și anume că fiecare fond mutual va funcționa în baza unui aviz al ASF, iar comitetul de conducere al fondului va primi aprobare nominală din partea instituției financiare.
  ” Comitetul executiv este constituit şi funcţionează conform normelor aprobate prin ordin al preşedintelui ASF şi este condus de către un director general, pe bază de contract de mandat, care nu poate depăşi 4 ani”, se mai arată în proiect.

  Se pot crea cel mult 5 fonduri mutuale

  Dacă în vechea formă a ordonanței de urgență pentru funcționarea fondurilor mutuale, acestea trebuiau să aibă ”membri care exploateaza peste 30% din suprafata arabila a Romaniei, inclusiv echivalentul in UVM (unitate vita mare) al animalelor detinute”. În forma de modificare, procentul a fost redus la 20%, ceea ce înseamnă că se vor putea înființa mai multe fonduri mutuale agricole, respectiv cel mult 5.

  Totdată, conducerea și modul de funcționare a fondurilor mutuale nu vor mai stipulate în statutul fondului, ci, conform proiectului de modificare, aceste aspecte vor fi depenedente de norme aprobate de președintele ASF și generale pentru toate fondurile ce se vor constitui.

  ”Prin derogare de la dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 fondurile mutuale solicită ASF avizul prealabil cu privire la actul constitutiv şi statut, în baza documentelor stabilite conform normelor aprobate prin ordin al preşedintelui ASF, în vederea înscrierii în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor. În Actul constitutiv şi Statut trebuie să se menţioneze în mod expres că scopul unic al constituirii asociaţiei îl reprezintă asigurarea membrilor afiliaţi în vederea acordării de plăţi compensatorii acestora pentru pierderile economice cauzate de producerea evenimentelor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă.”, se mai arată în proiectul de modificarea a OUG 64/2013.

  Documente utile

  Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice generate de boli şi/sau dăunători la plante şi animale, de un incident de mediu sau alţi factori naturali

  OUG 64/2013 privind infiintarea si acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor in agricultura si acordarea de compensatii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu. Ordonanta de urgenta nr. 64/2013


  Aplicația Agrointeligența

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Preţ de 1,7 lei/litru pentru fermierii care livrează lapte la cea mai nouă fabrică din România! Garda de Mediu: Fermierii care fertilizează cu gunoi de grajd – amenzi de 100.000 de lei din cauza mirosului! Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor: Prioritatea noastră este să avem un PNS care să reprezinte interesele tuturor categoriilor de fermieri din România!

  Ultimele știri

  Anunțul APIA de astăzi pentru fermierii care încasează subvenții și plăți compensatorii la hectar! Spania a interzis vânătoarea de lupi! Fermierii sunt furioși! Un crescător de animale își caută caii furați de la fermă! ”Încă mai sper să îi găsesc!”