• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 7 probleme ce apar des la răsadurile de legume. Soluții

    Violina Gorcinschi -

    Probleme ce apar des la răsadurile de legume. Din diferite cauze, producerea răsadurilor nu decurge cum trebuie: fie semințele nu geminează, fie răsadurile se alungesc prea mult sau se ofliesc și mor, important fiind să identificați cauza și să interveniți până nu pierdeți plantele. Prevenirea problemelor este cea mai bună soluție pentru a avea răsaduri sănătoase și puternice.

    Cauza majorității problemelor la creșterea răsadurilor sunt greșelile făcute de legumicultoril – de la depozitarea necorespunzătoare a semințelor sau o alegere nereușită a solului pentru însămânțare și până la gestionarea greșită a plantelor tinere. Iată cele 7 probleme frecvente ale răsadurilor și informații despre cum puteți să le remediați.

    7 probleme frecvente în creșterea răsadurilor de legume

    Legumicultorii, în special cei începători, se pot lovi de diverse probleme și obstacole și nu pot găsi cauza, pentru a remedia problema în producerea răsadurilor. Dacă întâmpinați una dintre următoarele situații, avem sfaturile potrivite pentru a le soluționa pe fiecare dintre acestea.

    Probleme la răsaduri: Nu apar lăstarii 

    Prima problemă la răsaduri poate fi depistată când semințele nu au încolțit și apariția lăstarilot întârzie.

    Pot exista multe cauze pentru această situație. Pe lângă însămânțarea semințelor de calitate scăzută, în fazele inițiale ale pregătirii pentru creșterea răsadurilor, puteți face următoarele greșeli:

    – uitați să dezinfectați recipientele și uneltele;

    – nu înmuiați semințele și nu le procesați într-o soluție concentrată;

    – alegeți sol nepotrivit;

    – uitați să tratați solul;

    – semănați prea adânc semințele.

    Pregătiți corect semințele, recipientele, solul și uneltele pentru procesul de semănat.

    Probleme la răsaduri: Plantele mor

    Deși semințele încolțesc fără probleme, plantele tinere pot începe brusc să se întindă fără niciun motiv aparent și să moară.

    Cauza poate fi observată cu ușurință dacă vă uitați îndeaproape la baza tulpinilor minuscule, iar aceasta poate fi reprezentată de diverse boli, cum ar fi pitioza sau putregaiul rădăcinilor. Acestea sun cauzate de diverși fitopatogeni (ciuperci și bacterii din sol), și se manifestă prin înnegrirea rădăcinilor, urmată de subțierea tulpinii. De multe ori, pe țesuturile afectate este vizibil și miceliu ușor abundent. De obicei, boala duce la moartea răsadurilor slabe, care se dezvoltă lent, în stadiul de apariție din sol.

    Măsurile de prevenire a apariției bolilor includ dezinfecția solurilor înainte de însămânțare, dezinfectarea înainte de însămânțare a semințelor, respectarea practicilor agricole la creșterea răsadurilor (în special condițiile de umiditate și temperatură).

    Măsurile de tratament sunt înmuierea semințelor, pulverizarea substratului și a răsadurilor sub rădăcină cu o soluție de orice fungicid biologic sau bactericid, inclusiv cu produse pe bază de Trichoderma.

    rasaduri intinse
    Întinderea răsadurilor (foto: criserb.com)

    Probleme la răsaduri: Alungirea

    Situația este opusă celei descrise mai sus – răsadurile devin mai subțiri și se întind, deseori aplecându-se într-o singură direcție.

    Motivul cel mai probabil pentru alungirea răsadurilor este lipsa de iluminare la plantele tinere. În căutarea luminii, acestea se întind cu toată puterea până la cea mai apropiată sursă de lumină. Acest lucru este valabil mai ales în condițiile unor plantări dese, când plantele trebuie să concureze pentru resurse.

    Dacă nu ați respectat momentul semănatului unei anumite culturi și a crescut prea devreme, răsadurile vor suferi de lipsă de lumină, se vor întinde și se vor slăbi. În principiu, pentru cultivarea răsadurilor în cameră pe rândurile de mijloc (peste 40-50 de paralele) în lunile de iarnă-primăvară, este necesară suplimentarea luminii, din cauza orelor scurte de zi din această perioadă. Puțină lumină înseamnă puțină energie pentru creștere și supraviețuire. În funcție de tipul de cultură, răsadurile pot avea nevoie de 11-17 ore de iluminare completă (iluminare de dimineață + lumină naturală în timpul zilei + iluminare de seară).

    o persoana care aplica o substanta plantelor dintr-un recipient
    Hrănirea necorespunzătoare a plantelor (foto: retete-usoare-info)

    Probleme la răsaduri: Sunt prea subțiri și palide

    Ați asigurat răsadurilor iluminare adecvată, dar ele încă sunt slăbite și palide? Probabil că acestea au nevoie de fertilizare.

    În primele zile de viață, răsadurile se hrănesc cu rezervele din semințe, apoi încep să consume nutrienți din sol, dar, deoarece volumul acestuia este limitat, de regulă, la o capacitate de plantare foarte mică, răsadurile pot fi lipsite de elementele esențiale creșterii.

    Puteți alege produse specializate din comerț ca îngrășământ inițial (de obicei sunt etichetate ca atare, „pentru răsaduri”) sau puteți să îl pregătiți în casă, cu ce aveți la îndemână.

    Rețineți că excesul de hrană este la fel de periculos pentru plantele tinere ca și lipsa acesteia, așa că folosiți fertilizant în dozele și la intervalele corecte, recomandate de producător.

    Probleme la răsaduri: Ofilirea

    Dacă răsadurile se ofilesc, cel mai adesea problema constă în încălcarea programului de irigare și hrănire a răsadurilor, precum și în aerul prea uscat și fierbinte.

    Regimul de irigare este crucial pentru sănătatea plantelor. La urma urmei, plantele se pot ofili atât din cauza lipsei de apă (se pierde turgul țesuturilor), cât și din cauza unui exces (rădăcinile putrezesc, iar partea de la suprafață se estompează).

    Udați răsadurile cu apă la temperatura camerei pe măsură ce solul se usucă, evitând umiditatea stagnantă și uscarea întregului strat de rădăcină.

    Pe vreme caldă și însorită, udați răsadurile mai des. În zilele înnorate, reduceți udarea la minimum. Când irigați, asigurați-vă că solul este umed în întregul recipient, nu doar în partea de sus.

    O altă sursă a problemei poate fi lipsa de umiditate și căldura din camera cu răsaduri. Verificați dacă fitolampa este prea aproape de plantele tinere fragede, dacă lăstarii sunt afectați fluxurile de aer uscat de la caloriferele de încălzire sau curenții de la crăpăturile ferestrei sau dacă lumina soarelui este prea puternică în timpul zilei pe pervaz. Dacă răspunsul este afirmativ, corectați greșeala.

    pamant cu mucegai
    Mucegaiul sub răsaduri (foto: retete-usoare.info)

    Probleme la răsaduri: Pământul de sub răsaduri este acoperit cu o crustă sau mucegai

    Solul de înaltă calitate este cheia creșterii răsadurilor puternice. Dacă pământul de sub plante este acoperit cu o crustă sau un mucegai pufos, acest lucru nu este semn bun – sunt necesare măsuri pentru ca atacul să nu se răspândească la răsaduri.

    În primul rând, revizuiți programul de irigare – compactarea solului și crăpăturile din acesta indică cel mai adesea o lipsă de umiditate (deseori cuplată cu aer excesiv de uscat în cameră) sau că uitați să slăbiți cu grijă pământul de sub plante. Dacă nu sunteți sigur de necesitatea udării, verificați în mod regulat umiditatea solului cu un băț de lemn.

    O acoperire tare, cenușie sau albicioasă pe suprafața solului este cauzată, de obicei, de calitatea slabă sau de nivelurile ridicate de săruri și impurități din apa de irigare. Prin urmare, răsadurile de legume trebuie să fie udate cu apă moale și bine filtrată.

    Dacă vedeți o acoperire pufoasă albă, gri sau de altă culoare sub plante, cel mai probabil, aceasta este o infecție fungică care ar putea „pândi” în sol sau pe semințele înseși, iar cu ajutorul unor condiții favorabile (de obicei, o combinație de umiditate ridicată și căldură) s-a putut dezvolta activ. În acest caz, zonele de sol cu ​​mucegai trebuie îndepărtate de urgență, culturile ar trebui să fie tratate cu o soluție de biofungicide permise pentru răsaduri, iar în viitor, condițiile de cultivare ale acestora trebuie respectate cu strictețe.

    plante in ghiveci
    Stoparea creșterii răsadurilor după repicare (foto: marcoser.ro)

    Probleme la răsaduri: Nu mai cresc după repicare

    La o transplantare greșită în recipiente noi, rădăcinile răsadurilor sunt adesea rănite, planta nu primește nutriția necesară și, ca urmare, începe să se ofilească.

    Legumicultorii înșiși contribuie, uneori, la provocarea problemelor și stresul plantelor, ciupind rădăcinile în procesul de repicare, pentru a stimula creșterea sistemului radicular în ansamblu. Desigur, după o astfel de procedură traumatizantă, răsadurile au nevoie de timp pentru a se recupera și, prin urmare, se opresc din creștere pentru o perioadă.

    În acest caz, trebuie doar să lăsați plantele repicate să se dezvolte, oferindu-le condițiile adecvate (căldură, udare, suficientă lumină difuză). După aproximativ 3-4 săptămâni, răsadurile vor începe să crească din nou. Dacă nu se întâmplă acest lucru, verificați dacă plantele sunt afectate de curenți, dacă le udați cu apă prea rece și dacă există recipiente cu răsaduri într-o încăpere suficient de caldă.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!