• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Modelul israelian de irigații. Bogdan Zainea, Netafim România: ”Statul asigură fermierilor sursa de apă”

    Angelica Lefter -

    Investițiile și inovațiile Israelului în domeniul irigațiilor fac ca această țară să reprezinte un model pentru dezvoltarea unei infrastructuri solide care gestionează inteligent resursa de apă, ceea ce face posibilă inclusiv cultivarea legumelor în zone aride, deșertificate.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Bogdan Zainea, Director General Netafim România, a vorbit despre modelul israelian în domeniul irigațiilor. Zainea a punctat de la început că Israelul reușește să aibă 90% din suprafața agricolă a țării deservită de sisteme performante de udare.

    Bogdan Zainea, Director General Netafim România

    Una dintre inovațiile israeliene în irigații este reprezentată de tehnologia irigatului prin picurare. Astfel de sisteme sunt disponibile și în România prin intermediul companiei Netafim.

    ”În Israel există un motto și acela este: Necesitatea, mama invenției! Special pe partea de irigare avem invenția aceasta de irigare prin picurare. Și ce înseamnă necesitatea invenției? Că acel popor a fost nevoit să găsească soluții. Pot să vă spun că Israelul astăzi are 378.000 de hectare pe care le lucrează, deci foarte puțin comparativ cu România, însă irigă 318.000 dintre acele hectare”, a explicat Bogdan Zainea care este situația suprafeței irigate în Israel.

    Nu doar că aproape toate suprafețele beneficiază de sisteme de irigații, dar și sursele de apă sunt gestionate la un nivel macro. ”Sistemul de irigații în Israel este foarte bine dezvoltat și bine pus la punct. Este un sistem care are ca și sursă de apă două principale stații de pompare. O stație de pompare este de epurare, este o stație foarte mare de epurare, care irigă 60% din suprafața de deșert, este și suprafața în care se cresc leguminoase. Practic, ei cultivă leguminoase în deșert. Inclusiv această apă este folosită pe două stagii: există un stagiu pentru apă care este foarte bine tratată și este folosită la legume și o poți folosi oriunde, este apă aproape la calitate de băut, și este și o apă mai puțin tratată care este folosită în special pentru peisagistică, care este folosită pentru plante care nu necesită consum”, a menționat Bogdan Zainea, director general al Netafim România.

    Apa pentru irigații în Israel, asigurată de stat

    Reprezentantul Netafim a punctat că încă un lucru pe care fermierii noștri îl pot învăța de la israelieni este cum să țină costurile sub control.

    ”Acesta este un lucru pe care putem să-l învățăm de la astfel de state care au investit în irigații. Să ne uităm puțin și la eficiență și nu numai la costul acela de capital pe care îl are o investiție, ci cât de eficient este în timp„, a explicat Zainea.

    În Israel, companiile de irigații au ca bază investiții ale fermierilor asociați. ”Companiile acestea au apărut ca niște companii ale fermierilor, adică până la urmă este o activitate economică care a început chiar într-un kibuț, într-o cooperativă, că tot vorbim de nevoia de asociere a fermierilor români. Inițial, Netafim a fost firma unei cooperative agricole, și astăzi, (…) în continuare kibuțul are acțiuni în compania pe care o reprezentăm și nu numai că are acțiuni, dar au și drept de veto. Din nevoia aceasta de a cultiva în deșert – că respectivul kibuț este situat în partea de sud a Israelului, au dezvoltat acest sistem de irigații (prin picurare – n.r.)”, a explicat Bogdan Zainea.

    Sistem Netafim de irigare prin picurare

    În Israel, statul asigură fermierilor sursa de apă

    Directorul general al Netafim România a menționat, în cadrul emisiunii Agrostrategia de la TVR1, că, în Israel, costul apei de irigat este foarte ridicat, însă statul asigură fermierilor sursa de apă.

    ”În Israel, statul asigură sursa de apă, adică fermierul are un robinet cu apometru și cu valvă automată prin care apa îi este asigurată, însă costul apei este foarte mare. Vorbeam cu fermieri care cresc legume sau cresc alte culturi și spuneau despre costul apei că poate reprezenta 50% din costurile pe care le suportă pe acea cultură. Este alt sistem, ei se lovesc de alte probleme, sunt constrânși să facă aceste lucruri”, a explicat Zainea.

    Experiența israeliană este sinonimă cu eficiență și pragmatism, a arătat Bogdan Zainea care a punctat că fermierii din Israel optează pentru culturi agricole cu valoarea adăugată mare. Foarte rar întâlnești fermieri care să cultive porub sau lucernă, a spus reprezentantul Netafim în România. Atât condițiile de climă, cât și resursa limitată de apă fac determină fermierii să se îndrepte mai ales către culturi adaptate și care au nevoi mai reduse în privința umidității.

    Schimburi de experiență cu fermierii români

    Bogdan Zainea a menționat, în final, că în cadrul companiei Netafim sunt organizate schimburi de experiență care au menirea să îi ajute pe fermieri din România să-și formeze modele, inclusiv împrumutând din experiența israeliană.

    ”Organizăm schimburi de experiență în care îi ducem să vadă anumite lucruri despre care v-am povestit: cum se folosește apa, care este mentalitatea, cum lucrează, ce utilaje au. Pot să vă mai dau un exemplu: am zburat în SUA, la cealaltă companie pe care o reprezentăm (Reinke – n.r) și mă uitam din avion: toate solele erau pătrate, deci tot sistemul lor și modul lor de funcționare a fost să se dezvolte pe pătrat. De ce? Pentru că este foarte ușor să lucreze, să se încarce orice în pătrat. În America este altă scară, este totul al o scară mai mare, dar și israelienii au învățat la rândul lor din agricultura americană. S-au inspirat și există o colaborare foarte puternică între Israel și SUA și a existat tot timpul”, a conchis Bogdan Zainea, director general al Netafim România – companie de echipamente de irigații, în cadrul emisiunii Agrostrategia, emisiune care poate fi urmărită de luni până joi, la TVR1, de la ora 10:00.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Bogdan Zainea, Netafim România (22.02.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”