• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef APIA anunță controale în ferme. Fermierii pot rămâne fără subvenții!

    Roxana Dobre -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, APIA, efectuează o serie de controale în teren, la toate fermele care au solicitat subvenții pe suprafață. Un șef al agenției de plăți atrage atenţia fermierilor că cei care nu respectă interdicțiile pot fi sancționați și pot chiar pierde subvențiile.

    Directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, avertizează fermierii că au obligaţia respectării interdicţiei de a incendia miriştile, vegetaţia uscată şi resturile vegetale pe terenurile arabile. Funcționarii agenției derulează în această perioadă controale la producătorii agricoli.

    Citiți și: APIA astăzi! Regula care taie fermierii de la plata subvenției pe suprafață!

    Arderea miriștilor îi poate lăsa pe fermieri fără subvenții

    În ce condiții se pot încendia miriștile

    Șeful APIA Mureș a menționat că miriștile sau resturile vegetale pot fi incendiate în situații excepționale, pentru combaterea unor boli sau dăunători, însă doar controlat, cu acord scris de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) pe raza căruia se află terenul.

    Cei care nu respectă interdicția pot fi sancționați și pot chiar pierde subvențiile, iar anul trecut 300 de fermieri mureșeni au fost sancționați din această cauză, după cum a dezvăluit a declarat pentru radioamureș.ro, directorul APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

    ”Fermierii nu trebuie să ardă miriștile, inclusiv pajiștile temporare, resturile vegetale după recoltarea culturilor de cereale, paie, iarba rămasă după cosire sau recoltarea pajiștilor temporare. Anul trecut a fost un an trist din punct de vedere al sancțiunilor, am avut peste 300 de fermieri sancționați, nu am avut din 2007 până în 2021 atâtea situații. Cei care sunt surprinși pot risca penalități, chiar până la excluderea de la plată”, a mai arătat Ovidiu Săvâșcă.

    Citiți și: Incendiu uriaș în ferma lui Ionuț Olteanu. Peste 50 ha de rapiță s-au făcut scrum!

    Fermierii sunt verificați de mai multe instituții

    În vigoare există un protocol de colaborare între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Garda de Mediu.

    Anul trecut, pompierii au stins aproape 50 de incendii de vegetație dar, deocamdată, în acest an, numărul intervențiilor de acest tip este redus, a precizat pentru Radio Mureș purtătorul de cuvânt al ISU ”Horea” Mureș, Georgiana Oltean.

    ”Din fericire, raportându-ne la anul 2022, se observă o scădere majoră a acestor intervenții, cu un procent între 70 și 90% mai puține decât în aceeași perioadă a anului 2022. Anul trecut, ca urmare a multitudinii intervențiilor echipajelor operative la incendiile de vegetație uscată, timpul de răspuns în situațiile de urgență a crescut, fiind necesară o mobilizare majoră de forțe pentru prevenirea propagării incendiilor de vegetație uscată la case, păduri sau culturi agricole”, a arătat acesta.

    Fermierii ale căror terenuri au fost cuprinse de flăcări pot scăpa de sancțiuni dacă sesizează incendiul la primărie și la poliție, înaintea constatării acestuia de către autorități.

    Fermierii și alți beneficiari care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Strategic 2023-2027 trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă și pe tot parcursul anului de cerere.

    Astfel, standardul GAEC 3 este aplicabil pentru toate exploatațiile agricole, pentru toți fermierii care au la dispoziție terenuri arabile, având ca cerință obligatorie interzicerea arderii miriştilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale existente pe terenurile arabile.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata Șeful Yara International: Europa – dependentă de îngrășămintele cu azot din Rusia