Subvenții APIA 2023. Sprijin cuplat pentru legume în sere și solarii – condiții, plăți
Roxana Dobre -Subvenții APIA 2023: Sprijin cuplat pentru legume cultivate în spații protejate – sere și solarii. Legumele cultivate în sere și solarii beneficiază de o plată suplimentară pe hectar, cuplată de producție. Subvenția se acordă fermierilor care exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,03 ha, și cultivă roșii, castraveți, ardei și vinete pentru consum în stare proaspătă.
În acest articol:
Sprijinul cuplat pentru venit — legume cultivate în sere și solarii, intervenția PD-18, poate fi solicitat de fermieri pentru culturile de tomate, castraveți, ardei, și vinete. Cuantumul indicativ planificabil în Planul Național Strategic este de de 2.100 euro/ha în anul 2023.
În acest an subvențiile se acordă în baza Ordinul MADR nr. 80/2023, publicat în Monitorul Oficial nr. 168 din 28 februarie 2023.
Sprijin cuplat pentru legume cultivate sere și solarii. Condiții de eligibilitate
Sprijinul cuplat pentru legume cultivate în sere și solarii se acordă fermierilor care îndeplinesc o serie de condiții. Astfel, plata se achită fermierilor care depun o cerere unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în intervalul 1 martie – 15 mai, fără penalizări sau în perioada 16 mai – 9 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
În plus fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii de eligibilitate:
– să fie beneficiari ai BISS. Despre condițiile plății de bază aici: BISS – subvenția de bază la APIA: condiții, cuantum la hectar;
– să fie sunt utilizatorii unei suprafețe agricole localizate pe teritoriul țării, identificabilă în Sistemul integrat de administrare și control (IACS).
Sprijin cuplat pentru legume cultivate sere și solarii. Suprafață minimă eligibilă pentru banii de la APIA
Legumicultorii trebuie să exploatează un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,03 ha. Pe suprafața menționată fermierii trebuie să cultive în sere și solarii tomate, castraveți, ardei sau vinete.
Subvenții APIA pentru legume în sere – producții minime
Pentru legume cultivate în sere, sprijinul cuplat pentru venit se acordă pentru următoarele culturi:
a) tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) castraveți pentru consum în stare proaspătă;
c) ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) vinete pentru consum în stare proaspătă.
Sprijinul cuplat pentru venit pentru culturile menționate se acordă fermierilor care fac dovada comercializării următoarelor cantități minime anuale pe hectarul cultivat, în funcție de legumele cultivate:
a) 85 de tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) 50 de tone la castraveți pentru consum în stare proaspătă;
c) 29 de tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) 30 de tone la vinete pentru consum în stare proaspătă.
Citiți și: Subvenții APIA 2023. Ghid pentru fermierii care vor să încaseze plățile pe hectar și animale
Subvenții APIA pentru legume în solar – producții minime
Pentru legume cultivate în solare, sprijinul cuplat de la APIA se acordă pentru următoarele culturi:
a) tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) castraveți pentru consum în stare proaspătă;
c) ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) vinete pentru consum în stare proaspătă.
Sprijinul cuplat pentru menționat se acordă fermierilor activi care fac dovada comercializării următoarelor cantități minime anuale pe hectarul cultivat, în funcție de legumele cultivate:
a) 32 de tone la tomate pentru consum în stare proaspătă;
b) 30 de tone la castraveți pentru consum în stare proaspătă;
c) 16 tone la ardei pentru consum în stare proaspătă;
d) 20 de tone la vinete pentru consum în stare proaspătă.
Subvenția APIA pentru legume în sere și solarii. Documente obligatorii privind valorificarea legumelor
Pentru a deveni eligibili fermierii trebuie să depună la APIA dovada comercializării legumelor cultivate în spații protejate. Aceasta constă în factura/facturile sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. Documentele menționate trebuie depuse până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Subvenția APIA pentru legume în sere și solarii. Condiții obligatorii privind utilizarea semințelor
Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânța certificată oficial, inclusiv categoria standard, în conformitate cu Legea nr. 266/2002, cu Ordinul nr. 1.269/2005 și cu Ordinul nr. 1.366/2005.
Documentul oficial de certificare a lotului de sămânță sau buletinul de analiză oficială cu mențiunea „Sămânță admisă pentru însămânțare” sau buletinul de analiză oficială cu mențiunile „Necesar propriu” și „Interzisă comercializarea” sau documentul de calitate și conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor menționate emis într-un stat membru al Uniunii Europene sau într-o țară terță care are echivalență conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficială care poate ține loc de document de calitate și conformitate și factura de achiziție a seminței se depun la APIA până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.
Documentele care atestă calitatea semințelor certificate autohtone se vizează în prealabil de inspectoratul teritorial pentru calitatea semințelor și materialului săditor de pe raza teritorială în care fermierul își desfășoară activitatea sau de Laboratorul Central pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor. În cazul utilizării seminței certificate oficial din producția proprie, fermierul prezintă documentul/documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de sămânță. Cantitățile minime de sămânță necesare la hectar și numărul minim de semințe la 1 gram sunt următoarele:
– tomate prin răsad: 150 g/ha și 200/250 – numărul minim de seminţe/ gram;
– castraveți prin răsad: 1.500 g/ha și 25/30 – numărul minim de seminţe/ gram;
– ardei prin răsad: 600 g/ha și 130 – numărul minim de seminţe/ gram;
– vinete: 100 g/ha și 250 – numărul minim de seminţe/ gram.
Nu sunt eligibile la plată suprafețele de sere sau solare în care legumele nu sunt cultivate pe pământ.
Subvenția APIA pentru legume în sere și solarii – plată pe hectar
Pentru perioada 2023-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 2.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 2.100 euro/ha în anul 2023. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor plătite în perioada de programare 2015-2020.
Cuantumul indicativ maxim estimat de 2.730 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la culturilor. Cuantumul indicativ minim estimat de 1.890 de euro/ha în anul 2023, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.
La stabilirea cuantumurilor posibile, s-a avut în vedere raționamentul prevăzut la art.102 (2) din Regulamentul nr. 2021/2115 privind flexibilitatea necesară pentru realocare în vederea evitării fondurilor neutilizate.