• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandări tehnologice INNVIGO: Primele tratamente de primăvară la cereale păioase și rapiță

    agrointeligenta.ro -

    În ultimii ani în România am avut toamne foarte lungi și călduroase, ierni fără zăpadă și mai blânde decât de obicei, așa că majoritatea buruienilor și-au făcut prezența în culturile de toamnă, acestea fiind dificil de combătut: veronicile, stelaria, urzica moartă și iarba vântului. Sporii fungilor sunt viabili la aceste temperaturi, infecțiile au apărut încă din toamnă: septoriozele, pătarea brună, sfâșierea frunzelor, făinarea și ramularia (Ramularia collo-cygni) care este o ciupercă recent apărută și destul de greu de combătut. Astfel de situații determină aplicarea unui tratament cu fungicide până la intrarea în iarnă.

    În condițiile date, un program tehnologic la cultura de grâu și rapiță, include minim trei tratamente care trebuie realizate la momentul optim, pentru a avea o eficacitate cât mai mare și a aduce valoarea dorită culturilor noastre.

    Tratamentul 1 (T1) la cerealele păioase – recomandările INNVIGO

    Primul tratament la cereale păioase trebuie început cât mai devreme primăvara și nu mai târziu de apariția celui de-al doilea internod (BBCH 21-36), dar nu înainte ca temperaturile diurne să se stabilizeze, iar cele nocturne să nu coboare sub limită de 5 grade Celsius, la majoritatea produselor de protecție a plantelor, nu se recomandă a se aplica sub acest prag.

    În funcție de problemele identificate pot fi necesare: erbicidarea, tratamentele cu fungicide și insecticide sau regulatorii de creștere.

    Erbicidarea se poate face cu unul sau mai multe produse combinate sau cu un produs care conține două-trei substanțe active.

    Tratamentul fungicid îl recomandăm a se realiza cu produse care conțin triazoli: Protikon 250 EC (protioconazol 250 g/l), Zizan 500 SC (tebuconazol 500 g/l) sau Gostar 75 WG (ciprodinil 750 g/kg), pentru a obține o sistemie mai bună în plantă, un control extins și pe o perioada mai lungă, împotriva agenților patogeni, aceste produse se pot amesteca: Protikon 250 EC 0,6l/ha+ Gostar 75 Wg 0,6 kg sau Protikon 250 EC 0,6l/ha + Zizan 500 SC 0,4l/ha.

    Aplicarea regulatorului de creștere, la primul tratament este imperios necesară în vederea asigurării producției. Regulatorii de creștere ajută la dezvoltarea echilibrată a plantei, la dezvoltarea sistemului radicular și accelerează sau încetinesc metabolismul plantelor, contribuind direct la: stimularea proceselor de regenerare a celulelor din plantă. Regulatorii sunt responsabili de formarea tulpinilor, colorarea intensă a frunzelor, înflorirea abundentă și uniformizarea spicelor la cerealele păioase.

    Produsele cu efect de regulator de creștere din portofoliul INNVIGO AGRO sunt Invister 300 SL (mepiquat clorură 300g/l), Regullo 500 EC (trinexapac-etil 500 g/l) și Reducer 510 SL (etefon 510g/l), stabilirea recomandărilor de utilizare și a dozelor, se face în funcție de stadiul culturii, varietatea genetică cultivată, nivelul de fertilizare, etc.

    Plecând de la premisa că fermierii caută cele mai bune soluții pentru protecția culturilor ”o cultură bine îngrijită este o cultură productivă”, iar aplicarea erbicidelor este una dintre măsurile cele mai importante pentru culturile de cereale, măsurile noastre agrofitotehnice de combatere a buruienilor sunt recomandate în funcție de spectrul de buruieni, sezon, perioada de vegetație, de istoricul parcelelor și de asolamentul următor.

    Recomandările INNVIGO pentru tratamentele la cerealele păioase

    Pentru cerealele păioase, INNVIGO recomandă erbicidele: Galaxo 150 WG (iodosulfuron metil-sodiu 50 g/kg, florasulam 25 g/kg, tribenuron-metil 75 g/kg) și Fundamentum 700 WG (tribenuron-metil 400 g/kg, metsulfuron-metil 135 g/kg, florasulam 165 g/kg).

    Produsul Fundamentum 700 WG poate fi aplicat atât toamna cât și primăvara, de la începutul înfrățirii cerealelor până la apariția frunzei stindard (BBCH 21-39), poate fi utilizat și la temperaturi mai scăzute, datorită substanței active, florasulam care acționează de la 4 grade C, dar cum am menționat în primele rânduri pentru o eficiență cat mai bună, produsul nu trebuie utilizat la temperaturi sub de 5 grade C.

    Sinergia celor trei substanțe active și formularea unică, poziționează Fundamentum  700 WG în topul erbicidelor, din piața de profil pentru culturile de cereale păioase. Fundamentum 700 WG o soluție completă pentru controlul buruienilor dicotiledonate din culturile de: grâu, triticale, secară și orz, cu selectivitate foarte bună, nu are remanență în asolament.

    Componenta metsulfuronul-metil, din formulare este percepută cu remanență la sol, cu toate acestea aplicarea produsului Fundamentum  700 WG în doza maximă recomandată de 30 g/ha, care asigură 4 g metsulfuron-metil/ha, se descompune în aproximativ 12 săptămâni; descompunerea este favorizată de conținutul în humus (>2,5), precipitații post erbicidare, precum și de pH-ul neutru (7,0) al solului.

    Galaxo 150 WG un star în galaxia erbicidelor: acționează atât asupra buruienilor în curs de răsărire, datorită conținutului de iodosulfuron metil-sodiu 50 g/kg, cât și pe buruienile deja răsărite datorită acțiunii sistemice și componentelor florasulam 25 g/kg, respectiv tribenuron-metil 75 g/kg. Spectrul de combatere este foarte larg, în special pe unele buruieni monocotiledonate problemă din culturile de cereale: Iarba vântului (Apera spica-venti) și dicotiledonate – turița, musețelul, veronica, ventrilica și pălămida.

    Amintim de asemenea produsele: Herbos 110 EC (fenoxaprop-P-etil 110 g/l) pentru un control complet pe Iarba vântului, ovăz sălbatic, coada vulpii și unele specii de opsiga (Bromus), Galaper 200 EC (fluroxipir 200 g/l) care se poate utiliza până la fenofaza de început de înspicare, Galmet 20 SG (metsulfuron-metil 200 g/kg) pentru un control eficient pe samulastra de rapiță. RASSEL 100 EC (florasulam 100 g/l), Tristar 50 SG (tribenuron-metil 500 g/kg), Yodo 100 OD (iodosulfuron metil-sodiu 100 g/l).

    Recomandările INNVIGO pentru tratamente complete la cultura de rapiță, primăvara

    Cultura de rapiță este complexă și riscantă. Necesită atenție și monitorizarea tehnologiei pe tot parcursul perioadei de vegetație. În ultimii ani, iernile s-au dovedit tot mai blânde, rotațiile au devenit tot mai scurte, aspecte care favorizează apariția bolilor și dăunătorilor, iar îmburuienările, asociate cu o tehnologie necorespunzătoare la condițiile de câmp, determină pierderi importante ale potențialului de producție al hibrizilor.

    Pentru menținerea unei culturi sănătoase recomandarea INNVIGO AGRO este: primăvara să existe o evaluare a parcelelor pentru identificarea eventualelor carențe de nutrienți, macro sau micro elemente. De asemenea se identifică spectrul de buruieni (musețel, turiță, samulastră de cereale etc.).

    Importantă este monitorizarea insectelor, pentru că la ieșirea din iarnă apare cel mai periculos dăunător (Ceutorhynchus napi) gărgărița tulpinilor de rapiță, cu grad ridicat de dăunare, când temperatura aerului depășește 12-13 grade Celsius. Primele care își fac apariția sunt femelele, iar după apariția masculilor urmează procesul de împerechere; femela poate sa depună până la 60 ouă în interiorul tulpinii plantelor, incubația durează de la 7 la 30 zile în funcție de temperatură.

    Larvele sunt adevărata problemă! Acestea se dezvoltă în interiorul tulpinilor consumând măduva; plantele se frâng, iar leziunile produse sunt poartă de intrare pentru boli: Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), Putregaiul negru (Phoma lingam), Alternarioza rapiței (Alternaria spp) și Plenodomus spp., putregai apărut recent la cultura de rapiță din România.

    Fertilizarea adecvată, combaterea eficientă a buruienilor, controlul total al bolilor și dăunătorilor reprezintă asigurarea unor recolte sănatoase și profitabile. Tehnologia integrată pusă la dispoziția fermierilor de către INNVIGO AGRO, pentru cultura de rapiţă este extrem de eficace şi flexibilă. Aceasta poate fi adaptată la o diversitate mare de situaţii care pot să apară în cultură pe parcursul creșterii și dezvoltării acesteia, de la semănat şi până la recoltare.

    Tratamentul 1 din primăvară pentru cultura de rapiță

    Prin aplicarea tehnologiilor recomandate de către INNVIGO la cultura de rapiță, înțelegem un control complet al buruienilor, insectelor și bolilor cauzate de fungi. Pentru controlul buruienilor recomandăm produsule: Major 300 SL 0,3-0,4 l/ha (clopiralid 300 g/l) + Raldico 300 SL 0,078 l/ha (picloram 300 g/l), amestec în combaterea eficace a principalelor buruieni cu frunza lată (turița-Galium aparine, musețel-Matricaria, pălamida-Cirsium arvense etc.), aplicarea se recomandă până la apariția butonului floral.

    Pentru controlul buruienilor monocotile anuale și perene cât și al samulastrei de cereale recomandăm: Buster 100 SC (quizalofop-P-etil 100 g/l) 0,5 l – 0,7 l/ha. Produsul Rento 150 SC (fluazifop-P-butil 150 g/l) 0,75 – 2 l/ha combate buruienile cu frunză îngusta inclusiv Meișor (Digitaria sanguinalis). Pentru Sorghum halepense din rizomi și pir târâtor (Agropyron repens) – se recomandă doza de 2,0 l/ha.

    Controlul dăunătorilor are la bază o monitorizare atentă a adulților, prin intermediul capcanelor pe care INNVIGO le pune la dispoziția fermierilor; produsele recomandate sunt: Los Ovados 200 SE (acetamiprid 200 g/l) sau Apis 200 SE (acetamiprid 200 g/l) cu doza omologată de 0,12 – 0,25 l/ha + Delmetros 100 SC (deltametrin 100 g/l) asigurând un control eficient al gărgăriței tulpinilor de rapiță (Ceutorhynchus napi), Musca verzei (Delia radicum), gândacului lucios al rapiţei (Meligethes aeneus) și puricele cruciferelor (Psylliodes chrysocephala).

    Recunoaşterea incipientă a bolilor și a modului de manifestare, reprezintă primii pași în controlul și eradicarea bolilor cauzate de fungi.

    Tratamentele cu fungicide din primăvară se fac în funcție de condițiile din câmp și de necesitatea imediată, aceste tratamente se pot asocia cu insecticide sau împreună cu erbicide, conform recomandărilor specificate în eticheta produselor și dupa un test prealabil de compatibilitate.

    Recomandările noastre pentru primul tratament sunt: Zizan 500 SC (tebuconazol 500 g s.a./l) – doză de 0,3 l/ha + Makler 250 SE (azoxistrobin 250 g s.a./l)  – doză de 0,5 l/ha care asigură controlul riguros al putregaiurilor, alternariozei și făinarii. Pentru combaterea putregaiului negru (Plenodomus Lingam) recomandăm produsul Metkon 100 SL (metconazol 100 g s.a./l) în doză de 0,5 l/ha+ Dafne 250 EC (difenoconazol 250 g s.a./l)  – doză de 0,5 l/ha.

    Soluțiile menționate în acest articol sunt doar o parte din tehnologiile complete oferite de către INNVIGO AGRO pentru aceste două culturi. În articolul următor vor fi prezentate probleme și soluții/recomandări, specifice fenofazei culturii, din perioada respectivă.

    Dacă dorești să afli mai multe informații despre soluțiile și tehnologiile INNVIGO, accesează catalogul nostru – CATALOG INNVIGO ROMANIA 2023

    CAMPANIA INNVIGO AGRO 2023, organizată în perioada: 01.01.2023 – 30.11.2023

    Beneficiază de promoția INNVIGO la erbicide, fungicide, insecticide, regulatori de creștere și tratament sămânță. Comandă și tu produsele participante la Campania Voucher 2023.

    Sună un reprezentant INNVIGO! Descarcă regulamentul oficial al campaniei ”SOLUȚII COMPLETE LA PREȚURI CORECTE!”


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!