• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Daea despre ceapa la 7 lei/kg: ”Trebuie să ne gândim și la buzunarul celor care cumpără”

    Denisa Gelatu -

    Prețul cepei a crescut pe piața românească, deși țara noastră nu se confruntă cu o penurie. Un kilogram de ceapă uscată a ajuns în piețe la 7 lei, chiar și în județe cu o putere de cumpărare mai scăzută, așa cum este Botoșani. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ”atacat” subiectul prețului cepei și spune despre speculanți că speră ”să se liniștească”.

    În anumite părți ale lumii există o criză de ceapă, ceea ce a făcut ca alimentul să fie chiar traficat. Deși nu este deloc cazul României, și aici comercianții au profitat de pe urma știrilor internaționale și au umflat peste noapte prețul pentru kilogramul de ceapă. S-a ajuns ca în județe cu putere de cumpărare modestă, ceapa să coste, în piață, 7 lei pe kilogram.

    Când ajunge într-un județ, ministrul Petre Daea merge și în piețele agroalimentare pentru a discuta cu producătorii

    Petre Daea: ”Nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă”

    Ministrul Petre Daea a făcut referire la scumpirea prețului pentru ceapa românească, punctând că majorările de preț sunt nejustificate și nu țin cont de puterea de cumpărare a românilor. Astfel, întrebat de jurnaliști în cadrul unei conferințe de presă de la Iași ce părere are despre faptul că un kilogram de ceapă se vinde cu 7 lei, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că nu este vorba despre o criză a acestui produs, ci de un reflex nepotrivit pe piață.

    ”Am fost azi dimineaţă în piaţă la Iaşi, am cumpărat ceapă verde. Ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională. M-am uitat la fermieri. Înţeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi trebuie să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, a declarat ministrul Agriculturii conform botosaninews.ro.

    Ieftinirea îngrășămintelor și a energie ar trebui să reducă și prețul alimentelor

    În ultima perioadă, scumpirile s-au domolit, iar ministrul Agriculturii crede că sunt motive pentru ca ele să și scadă pentru că au scăzut prețurile la îngrășăminte și la energie. .

    „Nu au crescut, şi e bine că nu au crescut (prețurile la alimente – n.r.). E bine să mai şi scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea preţurile la alimente. Cred acest lucru, în condiţiile în care piaţa s-a liniştit, iar preţurile la importuri au scăzut. A scăzut şi la îngrăşăminte şi la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru preţurile la energie şi la gaze. Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească. Dimpotrivă, să scadă”, a mai declarat ministrul Agriculturii potrivit aceleiași surse.

    Vă reamintim că în anumite părți ale lumii, ceapa a ajuns un produs greu accesibil. Cea mai consumată legumă după tomate, ceapa este un aliment greu de găsi în țări precum Maroc, Turcia și Kazahstan, care au oprit unele exporturi pentru a-și asigura necesarul intern. După ce, în Filipine, ceapa s-a scumpit foarte mult, ajungând mai scumpă decât carnea de vită, autorităţile au ordonat investigaţii cu privire la posibile carteluri.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ministrul Agriculturii din Ucraina: arestat, eliberat pe cauțiune, încă își exercită atribuțiile de ministru