• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ceapa de toamnă – cultivare: perioadă de plantare, distanțe, îngrijire

  agrointeligenta.ro -

  Ceapa de toamnă – cum se cultivă. Perioada de plantare pentru ceapa de toamnă. Cum se îngrijește ceapa de toamnă.

  Cum se cultivă ceapa de toamnă

  Ceapa de toamnă este ușor de cultivat din arpagic. Înființarea culturii se face toamna, la începutul toamnei, înainte de venirea primului îngheț.

  Cum se cultivă ceapa din arpagic: de la plantarea arpagicului la recoltarea cepei verzi și a cepei de vară

  Cultivarea cepei de toamnă se face într-un sol bine pregătit

  Ceapa de toamnă. Prelucrarea solului

  Înainte de a începe plantarea cepei, solul se prelucrează bine printr-o arătură la 25-30 de centimetri sau o săpătură cu cazmaua dacă suprafața nu este mare.

  Se curăță bine tot terenul de buruieni, iar solul trebuie să fie bine afânat.

  Fertilizarea solului înainte de plantarea cepei de toamnă se face cu 5-6 kg de humus, 10 g de sulfat de potasiu sau 20 g de superforsfat la un metru pătrat de cultură. Înainte de plantare, presărați pe sol cenușă de lemn în cantitate de 10 g pe mp.

  Se nivelează terenul pentru a evita formarea băltirilor care vor duce la putrezirea bulbilor în pământ.

  Înainte de a planta ceapa de toamnă fac șanțuri în care se vor pune bulbii de arpagic.

  Adâncimea șanțurilor pentru plantarea cepei de toamnă trebuie să fie de 3-4 centimetri.

  Ca să aveți rânduri drepte de ceapă, vă puteți ajuta de doi țăruși înfipți la capătul rândului și de care să prindeți o ață.

  Ceapa de toamnă dă rezultate bune pe terenuri unde a fost înainte cultură de tomate, ardei sau varză

  Ceapa de toamnă. Culturi premergătoare

  Culturile premergătoare cepei de toamnă se recomandă să fie din familia solanaceelor – roșii, vinete, sau se poate veni cu ceapă după varză, castraveți, pepeni, dovleci sau ardei. Se poate pune ceapă și după orice fel de cereale, sfeclă, muștar sau salate.

  Nu se recomandă cultura de ceapă după mazăre, cartofi, fasole sau lucernă.

  Dacă puneți ceapă după ceapă, în al treilea an veți avea o recoltă foarte slabă.

  De ce putrezește ceapa în pământ sau la păstrare. Cauze, soluții

  Ceapa de toamnă se plantează în septembrie și octombrie

  Ceapa de toamnă. Perioade de plantare

  Perioada optimă pentru a planta ceapă de toamnă este intervalul cuprins între 15 septembrie și 15 octombrie, dar mulți grădinari merg cu plantarea cepei și până la mijlocul lunii noiembrie pentru a evita ca planta să dea frunze și apoi să înghețe.

  Pentru a alege exact momentul plantării, verificați ce soi puneți în pământ, indicațiile producătorului de la care luați arpagicul și puneți aceste informații în concordanță cu zona unde aveți grădina.

  Îngălbenirea frunzelor de ceapă. Cauze și tratamente

  Plantarea cepei de toamnă trebuie făcută până când temperaturile de afară scad sub 8 grade Celsius. Dacă toamna este răcoroasă și acest prag apare înainte să fi apucat să plantați arpagicul, amânați înființarea culturii până la primăvară.

  Dacă toamna în zona dumneavoastră este instabilă, încercați să împărțiți ceapa în două. Plantați primii bulbi la mijlocul lunii octombrie,iar restul la începutul lunii noiembrie. Opriți plantarea arpagicului după apariția înghețului – bulbii pur și simplu vor îngheța și nu vor răsări la primăvară.

  Este important de ținut minte că din momentul plantării până când solul îngheață, ceapa ar trebui să aibă timp să prindă rădăcini, dar să nu înceapă să crească. Pentru acest proces, ceapa necesită o perioadă de 2-3 săptămâni.

  Distanțe de plantare la ceapa de toamnă

  Ceapa de toamnă. Distanțe de plantare

  Distanța la plantarea cepei de toamnă este de 5 sau 7 centimetri pe rând, în funcție de dimensiunea bulbilor sau de soiul de ceapă –  dacă e cu căpățână mare, lăsați loc mai mare.

  Distanța dintre rânduri se lasă la 20-25 de centimetri, pentru ca bulbii să aibă loc să se dezvolte.

  Adâncimea de plantare a cepei de toamnă se recomandă să fie de 5 centimentri.

  Cultivarea cepei de toamnă

  Cum se plantează ceapa de toamnă

  Ceapa de toamnă se pune într-un loc cu expunere la soare, întrucât cultura este una iubitoare de lumină. Are nevoie de 14-16 ore de lumină pe zi pentru a avea o producție bună de căpățâni de ceapă.

  Arpagicul de ceapă de toamnă se pune în pământ prin afundare ușoară, apoi se acoperă cu un strat de sol și se bătătorește bine pentru a proteja bulbii de îngheț.

  După plantarea cepei de toamnă, grădina se udă bine și se revină cu apă dacă toamna este secetoasă.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

  Ultimele știri

  Bursă instituită de Rodbun în amintirea lui Irinel Sacu, directorul tehnic decedat tragic într-un accident rutier Hoții au furat din câmp pompele folosite pentru irigarea culturilor agricole Danone și-a vândut în pierdere activele din Rusia