• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce subvenții primesc din acest an fermierii din Ungaria

    agrointeligenta.ro -

    Subvenții la hectar în Ungaria – ce plăți pe suprafață încasează din acest an fermierii din țara vecină. Ca și în România, fondurile europene se împart în plăți directe – 6,8 miliarde de euro, și în fonduri pentru investiții – 7,9 miliarde de euro.

    Agricultura din Ungaria se confruntă cu o mare schimbare, iar fermierii trebuie să se pregătească pentru mai multe schimbări. Planul clar al Guvernului maghiar este de a face agricultura, mediul rural și industria alimentară mai competitive și de a le dezvolta.

    Fermierii din Ungaria beneficiază de fonduri europene distribuite prin intermediul a doi piloni. În cadrul Pilonului I din noua Politică Agricolă Comună (PAC), bugetul total este de 6,809 miliarde de euro și acoperă plățile directe, subvențiile agricole. În Pilonul II, cel pentru dezvoltare rurală, suma este mai mare, de aproximativ 7,922 miliarde de euro, potrivit agrarszektor.hu.

    Bugetul național, contribuție importantă în finanțarea fermierilor

    Fermierii din Ungaria au făcut din acest an trecerea la noua Politică Agricolă Comună și au un plan strategic național ce prevede condiționalități și sume ce vor fi achitate sectorului agricol până în 2027, inclusiv.

    Bugetul total al Pilonului I este de aproximativ 6,809 miliarde euro, deci (calculat la cursul de schimb al euro de 365 forinți) 2.485 miliarde forinți. În cadrul acestei alocări, suma care poate fi utilizată pentru subvenții directe este de 6,632 miliarde euro, adică 2421 miliarde forinți, care provine integral din fonduri UE.

    Pilonul al II-lea are o alocare de 7,922 miliarde euro, adică 2891 miliarde forinți. Din acești bani, 20,6%, respectiv 1,635 miliarde euro, reprezintă procentul de finanțare UE. Restul de 79,4% – în baza unei hotărâri de guvern – se acoperă din fonduri naționale, a căror valoare totală pentru următorii 5 ani este de 6,287 miliarde euro, adică 2294 miliarde forinți. O alocare record pentru Ungaria, după cum precizează sursa citată.

    Ce subvenții la hectar primesc fermierii din Ungaria

    Nivelul subvențiilor agricole din Ungaria este mai mare decât în România în sectorul culturilor vegetale. Fermierii maghiari vor încasa 147 de euro pentru un hectar de suprafață cultivată, dar micii fermieri, cei care au sub 10 hectare, vor primi în plus o plată redistributivă de 80 de euro la hectar. Fermele care au între 10 și 150 de hectare, au o plată redistributivă este de 40 de euro la hectar.

    În plus de plățile directe ”de bază”, fermierii maghiari mai încasează:

    Cea mai importantă subvenție este reprezentată și în Ungaria de o plată de bază – BISS, în România. În Ungaria, sprijinul este așteptat la un nivel de 147 de euro la hectar.

    Obligații ”verzi” și pentru fermierii din Ungaria

    Ca și în România, ca regulă obligatorie, fermierii au obligația de a menține un procent din suprafață nelucrat sau cu elemente de peisaj. Condiția nu se aplică fermelor sub 10 hectare sau celor care au în componență minim 75% pajiști permanente.

    În ceea ce privește întreținerea obligatorie a zonei neproductive sau a elementului de peisaj, în Ungaria disponibile două opțiuni în raport cu dimensiunea întregului teren arabil din fermă:

    Pentru acest an, ca și în România, este permisă o derogare pentru terenurile pârloagă, cu mențiunea că acesta nu poate fi cultivat cu porumb sau soia.

    Pe partea de dezvoltare rurală, primele măsuri cu finanțare din Pilonul II sunt așteptate să fie lansate în Ungaria în a doua jumătate a acestui an.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă