• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege în Monitorul Oficial! Fermierii, obligați din acest an să declare stocurile de produse agricole

    Roxana Dobre -

    Legea care obligă fermierii să-și raporteze stocurile, publicată în Monitorul Oficial. O serie de producători, firme care depozitează produse, procesatori și comercianți din domeniul agroalimentar au avea obligația să raporteze lunar la stat stocurile de produse agricole și alimentare.

    În Monitorul Oficial nr.321 de ieri, marți – 18 aprilie, a fost publicată Legea nr 105/2023 privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare, care va intra în vigoare pe 21 aprilie 2023. Pentru a fi pusă în aplicare efectiv, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și a Ministerului Finanțelor, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.

    Citiți și: Lege votată în Parlament: Amenzi de până la 20.000 de lei pentru fermierii care nu raportează lunar stocurile

    Proiectul de lege (PL-x nr. 355/2022) privind reglementarea modalităţii de raportare a stocurilor la produsele agricole a fost aprobat inițial de Parlament, miercuri, 8 februarie

    Ce fermieri sunt obligați să declare stocurile

    Măsurile de reglementare instituite prin lege privesc domeniile de activitate de producție agricolă, depozitare, procesare și comercializare a produselor agricole și alimentare și sunt obligatorii pentru toți operatorii economici din sectorul agroalimentar.

    Aceștia au obligația furnizării de date statistice de evidență a stocurilor de produse agricole și alimentare, o singură dată pe lună, până în data de 15 a lunii pentru luna precedentă, către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va dezvolta un sistem informatic de colectare a datelor statistice raportate de operatorii economici din sectorul agroalimentar.

    Furnizarea lunară de date statistice privind stocurile se aplică în cazul următoarelor produse: legume și fructe; cereale și produse pe bază de cereale; semințe de oleaginoase și produse pe bază de oleaginoase; leguminoase furajere; semințe certificate (cereale, orez, oleaginoase și proteaginoase); carne și produse din carne, conserve din carne și mixte; lapte și produse din lapte; produse de morărit și panificație; produse prelucrate, procesate, conservate din legume și fructe; grăsimi și uleiuri; apă, inclusiv apă minerală naturală, apă de izvor și toate celelalte ape îmbuteliate sau ambalate; orez; plante aromatice, sare și condimente; ceaiuri; zahăr; miere; drojdie.

    Citiți și: Când se achită în conturi subvenția APIA pentru stocurile de grâu

    Cine nu trebuie să declare stocurile

    Legea nu este aplicabilă comercianților care dețin structuri de vânzare cu suprafață de vânzare de până la 400 mp inclusiv, fără spațiile destinate depozitării, păstrării și producției mărfurilor, birourilor și anexelor, comercianților ambulanți, comercianților care desfășoară activități de servicii de alimentație publică, precum și comercianților care desfășoară activități de comercializare în zone publice.

    Amenzi pentru cei care nu raportează stocurile

    Verificarea și controlul stocurilor se realizează potrivit normelor stabilite prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului finanțelor conform competențelor legale.

    Legea prevede și o serie de sancțiuni care pot fi aplicate în urma controalelor, amenzile fiind cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei. Amenzile vor putea fi aplicate de persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Agriculturii sau Ministerului Finanțelor.

    Sesizarea de neconstituționalitate – respinsă la CCR

    Uniunea Salvați România (USR) și partidul lui Ludovic Orban, Forța Dreptei au sesizat la 15 februarie Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la legea care obligă fermierii să raporteze stocurile de produse agricole către stat. În Monitorul Oficial nr.326 de astăzi, miercuri – 19 aprilie a fost publicată de asemenea și decizia nr. 120 din 16 martie 2023 referitoare la obiecția de neconstituționalitate a Legii privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare.

    ”Respinge, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de 56 de deputați și constată că Legea privind reglementarea modalității de raportare a stocurilor la produsele agricole și alimentare este constituțională în raport cu criticile formulate. Definitivă și general obligatorie. Decizia se comunică Președintelui României și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în decizia CCR, pronunțată în ședința din data de 16 martie 2023.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!