• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Petre Daea anunță noi reguli pentru subvenția la vacile de lapte, ca toți fermierii să ia banii

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat termenul la care crescătorii de animale care primesc subvenția de 73 euro pe cap de vacă vor primi banii în conturi. Șeful de la Agricultură a precizat că Ordonanța de Urgență prin care se alocă această subvenție va fi modificată în Parlament, iar data limită pentru depunerea cererilor va fi prelungită.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a confirmat astăzi, miercuri – 8 martie, în premieră pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 că Ordonanța de Urgență nr. 3/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin va fi modificată. Conform șefului de la agricultură, OUG se află în Parlament și va schimba o serie de articole dar va prelungi și termenul limită pentru prelungirea cererilor, în prezent acesta fiind data de 23 martie.

    ”Avem perioada de depunere a cererilor până la 23 martie, însă avem și o modificare necesară în Ordonanță, pe care o facem în Comisia de Agricultură din Parlament și atunci acea modificarea determină o prelungire a perioadei a depunerii cererilor. Și atunci în luna mai fermierii să se aștepte la acest sprijin, avem banii pentru el, este aprobat de Comisia Europeană (CE). Acești bani nu vor veni înainte de luna mai”, a spus Petre Daea, la emisiunea Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1.

    Ajutorul de 73 euro pentru vaca de lapte va fi modificat

    Ce prevede proiectul de lege care se află în Parlament

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a consultat modificările la care se lucrează în Parlament pentru Ordonanța de Urgență nr. 3/2023. PL-x nr. 130/2023 a fost aprobată de Senat pe 27 februarie și se află în prezent în Camera Deputaților.

    Proiectul aduce mai multe modificări astfel încât toți fermierii care pot beneficia de sprijin, să încaseze subvenția pe cap de animal, astfel:

    1. După articolul 4 din OUG  se introduce un nou articol cu următorul cuprins: „Art.4(1): Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care în perioada 31 iulie – 31 decembrie 2022 au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deținute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat.”
    2. La articolul 5 alineatul (1), litera d), punctul (i) se modifică și va avea următorul cuprins:

    ,,(i) în cazul valorificării către prim-cumpărător: copie de pe contractul încheiat pe o perioadă de minimum 6 luni cu un prim-cumpărător, valabil în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de următoarele documente în funcţie de forma de organizare, respectiv pentru producătorul PJ/PFA/II/IF copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, iar pentru producătorul persoană fizică, copie de pe factura fiscală sau copie de pe fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, însoțită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 şi valabil cel puţin până la data de 31 decembrie 2022.”

    3. La articolul 5 alineatul (1), litera d), punctul (ii), prima liniuță se modifică şi va avea următorul cuprins:
    ,,- copie de pe factura fiscală sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol pentru producătorul persoană fizică, din care rezultă cantitatea de lapte valorificat în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, însoţită de copie de pe atestatul de producător, emis înainte de 1 august 2022 și valabil cel puţin până la data de 31 decembrie 2022;”

    4. La articolul 5, alineatul (1), litera d), punctul (ii), după a treia liniuță se introduce o nouă liniuţă, liniuţa a patra, cu următorul cuprins:
    ”copii de pe rapoarte fiscale de închidere zilnică/factură/facturi din care rezultă că a valorificat lapte în perioada 1 august 2022- 31 decembrie 2022, pentru producătorul PJ/PFA/II/IF.”

    5. La articolul 5, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(11), cu următorul cuprins:
    „(11) Prin excepție de la alin.(1) lit.d) pct.(i), în cazul lipsei documentelor care atestă valorificarea laptelui, beneficiarul poate depune dovada emisă de prim- cumpărator care atestă că producătorul i-a livrat lapte în perioada 1 august 2022-31 decembrie 2022, în baza contractului încheiat.”

    Termenul limită pentru depunerea cererilor va fi prelungit

    În proiectul citat se mai arată că perioada de depunere a cererilor, care în prezent este oficial data de 23 martie, va fi prelungită cu încă 40 de zile lucrătoare începând cu a doua zi după publicarea proiectului care se află în Parlament.

    ”La articolul 5, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: ,,(3) Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat și a documentelor justificative prevăzute la alin.(1) este de 40 de zile lucrătoare, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgenţă”, se arată în document.

    Proiectul propune și creșterea sumei alocate pe cap de animal, de la 73 de euro la 100 de euro. ”La articolul 6, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: ,,(2) Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de până la 100 de euro/cap vacă adultă”.

    Pentru a intra în vigoare proiectul trebuie să treacă de votul Camerei Deputaților, care este for decizional, să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și ulterior publicat în Monitorul Oficial.

    Reamintim că modificările la OUG nr. 3/2023 au fost făcute după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a preluat imediat și în premieră apelul fermierilor care avertizau că nu se încadrează la ajutorul de 73 euro/cap de vacă adultă chiar dacă au vândut lapte cu factură și sunt fiscalizați. Este cazul mai ales al oamenilor din zonele defavorizate, montane, unde procesatorii nu au ajuns în unele cazuri niciodată astfel că fermierii au fost nevoiți să își găsească alți cumpărători.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Petre Daea, Ministrul Agriculturii (08.03.2023)

     

    Despre campania derulată împreună cu fermierii, puteți citi în articolele:

    Domnule Daea, de ce ați lăsat crescătorii din Poșaga fără ajutorul de 73 de euro pe cap de vacă?

    Apel disperat al crescătorilor de vaci fiscalizați: ”Schimbați Ordonanța pentru subvenția de 73 euro!”

    Victorie Agrointeligența pentru fermieri! MADR schimbă OUG pentru subvenția de 73 euro/vacă!


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție