• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pesta porcină africană amenință Spania. Fermierii sunt din ce în ce mai îngrijorați

    Violina Gorcinschi -

    Nici țările din Vestul Europei nu sunt adăpostite de pericolul pestei porcine africane. Fermierii din Spania sunt din ce în ce mai îngrijorați de riscurile răspândirii acestei boli în rândurile fermelor din țară. Aceștia cer ca importatorii să ia măsuri stricte de protecție și să nu lase ambițiile economice să provoace un dezastru în piața produselor provenite din creșterea porcilor.

    Crescătorii de porci din Spania sunt îngrijorați de introducerea pestei porcine africane în țară. În fiecare lună, companiile importă aproximativ 200.000 de purcei din Europa Centrală, o situație ce poate reprezenta un pericol de apariție a unor focare și în statul spaniol.

    Faptul că 200.000 de purcei sunt importați în Spania, în fiecare lună, este ca și cum s-ar juca la ruleta rusească cu întreg sectorul crescătorilor de porcine, consideră crescătorii spanioli. Prin urmare, fermierii fac apel la marii importatori de porci să-și controleze, mai îndeaproape, procesul de introducere în țară a porcinelor din țările din Europa Centrală și să ia măsuri pentru prevenirea apariției pestei porcine africane (PPA).

    Organizațiile fermierilor (COAG) cer mai multă responsabilitate, controale mai stricte și o reducere a importurilor de porcine. Într-un comunicat de presă, asociația fermierilor COAG a subliniat că oamenii trebuie să se gândească mai mult la riscuri decât la profit. Un singur caz de boală ar distruge marile eforturi ale industriei, care a reușit să se poziționeze pe piața internațională.

    un porc din rasa iberiană
    Spania produce aproape dublu față de cât consumă (foto: sfchronicle.com)

    Apariția PPA în Spania ar fi un fiasco economic

    Sectorul de porcine din Spania este, în prezent, 192% autosuficient. Restul de 92 din ceea ce este produs și nu este valorificat în țară este exportat. Potrivit COAG, dacă această boală ar izbucni în Spania, majoritatea piețelor spaniole de carne de porc ar fi închise.

    Acest lucru ar avea un impact economic de 7,5 miliarde de euro pe an. De asemenea, ar afecta aproximativ 450.000 de locuri de muncă, care depind, direct sau indirect, de acest sector.

    România, un exportator periculos pentru statul spaniol

    Deși 90% din porcii importați provin din Olanda, aceștia ar prezenta un risc foarte mare pentru sănătatea animală, din cauza procedurilor necesare transportului și vânzărilor. Riscul se amplifică cu fiecare transport de animale care ar proveni din țările deja afectate, cum ar fi Polonia și România

    COAG avertizează că, oricât de bune ar putea fi măsurile de biosecuritate din propria țară și din propriile ferme, acestea nu vor avea efect dacă virusul ar fi importat din străinătate.

    De aceea, asociația fermierilor a cerut, printre altele, controlul maxim al originii și testarea PPA cu ajutorul unei probe de sânge. De asemenea, animalele transportate ar trebui să fie bine curățare și dezinfectate.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Când se plantează roșiile în grădină – calendar Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos

    Ultimele știri

    Ferme agricole închise de Garda de Mediu! Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile