• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Efectele raportului USDA pe martie 2023. Prețul cerealelor – la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni

    Roxana Dobre -

    Prețurile cerealelor au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni. Motivul principal este prelungirea estimată a acordului de export la Marea Neagră și grâul ieftin din Marea Neagră. Nici raportul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite – USDA pe luna martie nu a venit să salveze prețul grâului care își continuă deprecierea.

    Prețurile grâului au scăzut miercuri la cel mai mic nivel din ultimele 18 luni, deoarece așteptările crescânde privind extinderea Acordului privind Marea Neagră și exporturile mari de grâu din Rusia au afectat piața.

    „Cu toate acestea, piața europeană a grâului devine din ce în ce mai atractivă în comparație cu originile sale rusești din cauza monedei euro mai slabe și a reînnoirii alunecării prețurilor”, spun analiștii de la Agritel.

    „Discuțiile sunt în desfășurare pentru extinderea pactului de export dincolo de jumătatea lunii martie, astfel încât Ucraina să poată exporta cereale din terminalele Mării Negre”, raportează analiștii. Prin urmare, piața grâului rămâne sub presiunea concurenței de export rusești și a așteptărilor ca coridorul de cereale să fie extins dincolo de această lună, crescând proviziile globale disponibile, notează Agrarheute.

    Citiți și: Ucraina face apel la ONU și Turcia, din cauza sabotării „coridorului cerealelor” de către Rusia

    Prețurile grâului de pe piața futures din Europa au scăzut ieri la un minim de 18 luni de 266,75 euro pe tonă, iar noua recoltă a fost cotată doar la 262,75 euro pe tonă.

    Reprezentantul ONU pentru comerț, Rebeca Grynspan, urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu înalți oficiali ruși la Geneva pentru a discuta despre extinderea acordului, a informat Reuters miercuri.

    Departamentul Agriculturii din SUA și- a majorat doar puțin estimările producției globale pentru grâu. Motivele pentru aceasta sunt corecții pentru recolta uriașă din Australia, dar și volume mai mari de producție în India și Kazahstan. Producția din Kazahstan este estimată a fi la cel mai înalt nivel din mai mult de un deceniu.

    Citiți și: Petre Daea a descins în vamă și a verificat cerealele venite din Ucraina. Ce a descoperit în tiruri

    Recolta de porumb și soia se micșorează în Argentina din cauza secetei extreme

    În raportul pe luna martie, Departamentul pentru Agricultură al Statele Unite ale Americii – USDA este neutru față de piața grâului, însă a redus din nou dramatic estimările pentru producția  de porumb și soia din Argentina, aducându-le în conformitate cu așteptările majorității comercianților și analiștilor. Departamentul pentru Agricultură din SUA a estimat recolta de soia din Argentina la doar 33,00 milioane de tone în raportul său lunar.

    Aceasta a fost cu 8 milioane de tone mai puțin decât prognoza pentru februarie de 41,00 milioane de tone. Pentru porumb, producția Argentinei este de 40 de milioane de tone, sub așteptările comerciale de 43,4 milioane de tone și de 47 de milioane de tone de luna trecută.

    Cu toate acestea, bursa de cereale din Argentina, Rosario, și-a redus miercuri prognoza pentru recolta din 2022/23 a țării, la cea mai scăzută estimare din acest secol, și a avertizat cu privire la noi reduceri, pe măsură ce principala regiune agricolă a țării se luptă cu o secetă prelungită. Noile estimări pun recolta de soia din ciclul actual la 27 de milioane de tone, în scădere față de cele 34,5 milioane de tone prognozate luna trecută.

    Prognoza de recoltă de porumb a fost redusă la 35 de milioane de tone, în scădere față de prognoza de luna trecută de 42,5 milioane de tone. „Argentina suferă de o criză climatică fără precedent în agricultura modernă”, potrivit bursei, țara confruntându-se cu cele mai secetoase condiții din ultimii 60 de ani și cu cele mai ridicate temperaturi de la începutul secolului al XX-lea.

    În Europa, prețurile porumbului pe piața futures au scăzut ieri la 262 de euro pe tonă, iar noua recoltă a fost cotată doar la 255 de euro pe tonă.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie