• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • După ce, în 2020, s-a trezit cu executorii la poartă, fermierul George Alexandru a investit în irigații pentru toată ferma

    Angelica Lefter -

    Un an de secetă poate transforma complet strategia unei ferme. Este și cazul exploatației conduse în județul Călărași de fermierul George Alexandru. În 2020, agricultorul a fost la un pas să piardă toată afacerea, așa că în anii care au urmat a investit puternic în irigații, angrenând în acest demers și alți fermieri din zona sa.

    În emisiunea Agrotrategia din 8 martie, de pe TVR 1, ministrul Agriculturii, Petre Daea, l-a lăudat pe fermierul George Alexandru.

    ”E un băiat, George Alexandru, din Călărași, care e fermier și acolo sunt 11-12 organizații, e șeful lor, (organizații de udători – OUAI-uri n.r. ), și el, săracul, are cea mai mică suprafață de acolo, de 600 de hectare, dar este cel mai activ și el este în vârf. Și spune, când am fost acolo pe teren: domnule ministru, am albit instantaneu în momentul în care au venit executorii să mă execute! Când i-am văzut în pragul casei, am zis, domnule, nu mai pot să ies de aici! Din cauza secetei. Acum, zboară praful în urma roților de mașină. Nu e situația ușoară!”, a apreciat ministrul Petre Daea, făcând referire la anul greu 2020 în care fermierii au fost executați la ordin de bănci, neputând să-și plătească datoriile, din cauza pagubelor mari provocate de secetă în culturi.

    Sistem de irigații din ferma lui George Alexandru, județul Călărași

    Despre George Alexandru, Agrointeligența – AGROINTEL.RO scria în 2017 că nu are niciun hectar irigat în fermă. Am fost astfel cu atât mai curioși să aflăm cum s-au schimbat în ultimii ani prioritățile investiționale ale fermierului din Ulmu, județul Călărași.

    George Alexandru face agricultură din 2008, administrând societatea GD Alexandru SRL care lucrează 600 de hectare în comuna Ulmu, județul Călărași. Cea mai mare suprafață este cultivată cu porumb.

    Lucrări de fertilizare în ferma lui George Alexandru, județul Călărași

    Irigațiile, un vis devenit realitate cu 2 milioane de euro investiții

    Dacă în trecut fermierul George Alexandru făcea performanță fără irigații, dar cu mult stres, investiții enorme și depindea aproape în totalitate de natură, acum, după ce sistemul de irigații din zonă a fost pus pe picioare, agricultorul nici nu își imaginează să nu facă performanță.

    De altfel, Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-a găsit în câmp, la fertilizat, acolo unde împreună cu echipa sa își petrece majoritatea timpului.

    ”Lucrez 600 de hectare în comuna Ulmu, județul Călărași și cultiv în mare parte porumb, în situația în care toată ferma este irigată 100%. În urma secetei din 2020 în care falimentul a bătut la ușă, am fost nevoiți, obligați chiar, să repornim o stație ANIF care nu a funcționat 30 de ani. Noi, 3-4 fermieri am repornit stația respectivă și din 2020 și până astăzi am făcut o investiție de aproape 2 milioane de euro în sistemul de irigații”, a mărturisit fermierul călărășean.

    Lucrări pe canale pentru a putea pune în funcțiune sistemul de irigații

    Așa cum am spus, George Alexandru este, în aceste zile, permanent în câmp. Acum se ocupă de fertilizare, însă apoi urmează semănatul. Investițiile în irigat, însă, nu iau pauză. ”Am intrat la fertilizat, acum sunt în câmp. Acum fertilizăm, combinator și după 20 martie urmează să băgăm la semănat. În paralel, lucrez la o ultimă instalație de irigat, undeva cu o lungime de 700 de metri, cu braț. Acum nu mai am probleme cu seceta, toată suprafața este irigată. Mai aveam o singură mică problemă, dar nu ținea de fermieri, ținea de ANIF și s-a rezolvat și aceea”, a declarat fermierul George Alexandru.

    Seceta manifestată în anul 2020, în ferma lui George Alexandru, a făcut pagube imense

    În 2020, fermierul a avut toată suprafața de 600 de hectare calamitate

    Seceta nu ocolește nici în acest an zona Călărașiului, dar în 2020, neavând irigații, George Alexandru a avut calamitată toată suprafața cultivată cu porumb. Atunci s-a hotărât că, dacă nu vor fi luate măsuri imediate, munca sa va fi an de an în zadar.

    ”În 2020 am avut toate cele 600 de hectare calamitate, din care 430 de hectare de porumb, și am obținut 7.000 de kilograme la hectar pe toată această suprafață. A fost foarte greu să aduc irigații. Toată stația este învechită, este pusă în funcțiune în 1977, construită de ruși. În 1990 s-a oprit funcționarea și a fost în stare de conservare timp de 30 de ani. După 30 de ani, conducte sparte, rupte, ruginite. Au fost investiții foarte puține. Toată stația s-a pornit cu un cost de 240.000 de lei, costul suportat de statul român, ceea ce a însemnat 140.000 de lei au fost numai avizele ENEL, restul materialele. Am contribuit și noi. Au fost patru societăți care două luni de zile, cu cel puțin 30-40 de persoane, plus utilaje, am lucrat acolo. Nu mai lucram în câmp, că nu mai aveam efectiv ce face și am ajutat la repornit. Ne-a luat undeva la 3 luni de zile. Seceta se instalase, nu am fost pregătiți, nu am avut instalații, nu am avut cu ce iriga în 2020, dar în toamna anului 2020 toți ne-am mobilizat”, a povestit George Alexandru.

    La finalul anului 2020 au fost făcute investiții în irigații pe raza județului Călărași, iar fermierii au acum acces la apă

    La rândul său, fermierul George Alexandru a spus, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că are tot respectul pentru ministrul Agriculturii, Petre Daea și pentru sprijinul acordat de acesta fermierilor, în momentele grele.

    ”Tot respectul pentru dânsul și pentru implicarea pe care a avut-o pentru a ne sprijini când a văzut situația din teren în care nu avem gram de apă. Din 25 august 2022 și până astăzi, avem 126 de litri de apă pe metru pătrat de ploaie. Adică nici măcar 20%, în condițiile în care noi trebuie să avem pe timpul acesta minim 500-600 de litri pe metru pătrat. Acum, în zonă, ne confruntăm cu secetă pedologică. Dacă termin cu acest sistem de irigații chiar nu voi mai avea nicio problemă în fermă. Ceilalți fermieri, care nu au irigații se vor confrunta cu seceta”, a menționat agricultorul George Alexandru.

    Porumbul irigat în ferma lui George Alexandru, în anul 2022

    Fermierul George Alexandru: ”Urmează din acest an să trec pe minimum-till”

    După ce a rezolvat problema secetei, fermierul călărășean a trecut la treabă. Acum fertilizează pentru a putea semăna, însă, în opinia sa, costurile cu inputurile în acest an marcat de instabilitate socială și economică, au fost foarte mari.

    Pentru viitor planurile sale sună bine. Fermierul vrea să treacă la tehnologie minimum-till, care implică lucrări minime ale solului.

    ”Fertilizez cu uree. Ne-am descurcat cu achiziționarea, sunt multe firme pe piață, dar ne-au îngreunat prețurile exagerat de mari. Cred că sunt în ultimul an cu tehnologia veche, adică cu arătura. Urmează din acest an, din 2023 să trec pe minimum-till. Ne vor trebui alte utilaje, dar vom face investiții. Voi lucra toată suprafața în minimum-till, datorită sistemului de irigații care ne asigură profitul în fermă. În fermă folosesc un hibrid de la Corteva, P0937,care se pretează pentru irigații. Am mai avut P0710 și P1096. Anul trecut am făcut 17.000 de kilograme la hectar, vorbim la irigat. Anul trecut am avut și la neirigat și am făcut 1.800 de kg la hectar”, a conchis agricultorul călărășean, George Alexandru.

    Lucrări în câmp în ferma lui George Alexandru, județul Călărași


    Te-ar mai putea interesa

    Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermierul Bogdan Costache a făcut profit cu primele 20 de hectare cultivate cu sorg Fermierii români, cu marfa în supermarket! Mesajul transmis de ministrul Barbu! Trump a schimbat conducerea USDA, instituția care dă tonul pe bursa de cereale