• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2023. Primul document obligatoriu pentru plata la hectar

  Roxana Dobre -

  Subvenții APIA 2023 – primul document obligatoriu pentru plata la hectar. Fermierii beneficiari de subvenții, plătite prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), trebuie să obțină un act obligatoriu la dosar, care este practic primul document ce trebuie eliberat.

  Pentru subvenția pe suprafață fermierii trebuie să obțină un prim act obligatoriu care să ateste că terenul pentru care cer bani europeni sau naționali se află la dispoziția beneficiarului. Practic restul documentelor obligatorii nu își au rostul dacă fermierul nu poate dovedi că are terenul la dispoziție, fie în proprietate, fie în vreo formă de arendă.

  Fermierii trebuie să se asigure că pot obține adeverința de la Primărie, primul document obligatoriu pentru subvenții (foto: freepik.com)

  Citiți și: Subvenții APIA 2023: Suprafețele care trebuie declarate la APIA pentru plata pe hectar

  Primul act care trebuie obținut pentru subvenția pe suprafață, în 2023

  Primul act pe care trebuie să îl obțină fermierii este adeverința de Primăria unde este arondat terenul pentru care se cer plăți pe suprafață în 2023. Adrian Folea, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov a anunțat ce trebuie să facă fermierii pentru a obține primul act pentru subvenții.

  „Premergător depunerii cererii unice pentru subvenții, fermierii trebuie să se prezinte la sediile primăriilor, mai precis la registrele agricole, pentru a li se elibera adeverinţa care demonstrează utilizarea terenului. Această adeverinţă va fi eliberată de către primării şi trimisă fie on-line, la centrele locale, fie fizic, înmânată fermierilor, iar aceştia se vor prezenta la sediile APIA, unde vor depune cererile de plată”, a precizat Adrian Folea, director Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Braşov, pentru www.bzb.ro.

  Citiți și: Subvenții APIA. Cum se asigură fermierii că adeverința de la Primărie este eliberată corect

  Fermierii trebuie să declare şi suprafeţele neproductive în momentul în care depun cererea pentru obţinerea subvenţiei la hectar. Cererile trebuie să fie depuse până cel mai târziu în 15 mai 2023.

  Cum demonstrează fermierii că terenul pentru subvenții se află la dispozița lor

  Fermierul demonstrează la depunerea cererii că deține documente din care să reiasă că are teren în folosință și la dispoziția sa în conformitate cu legislația națională, cum sunt:

  a) adeverință conform înscrisurilor din Registrul Agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează conform modelului-cadru prevazut în legislația națională. Adeverințele sunt acordate de Primărie din arealul UAT ului la care este arondat fermierul, în baza documentelor furnizate de fermieri și care atestă dreptul de folosință al terenului (după caz aceste documente pot fi: titlu de proprietate, act de moștenire, act de vânzare cumpărare, contract de arendă, contract de concesiune, comodat).

  b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ-teritoriale, după caz.

  c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier și Agenția Domeniilor Statului.

  APIA efectuează control administrative la depunerea cererilor de plată de către fermieri, suprafețele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele prevăzute anterior până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalități de întârziere sunt neeligibile.

  Cererea unică se depune în campania 2023, în intervalul 1 martie – 15 mai fără penalizări sau în perioada 16 mai – 9 iunie cu penalizări cumulate de 1% pentru fiecare zi de întârziere.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul! Plăți integrale la APIA. Data de la care se virează în conturi a doua tranșă din subvenție Înălțimea maximă a gardului dintre vecini. Prevederi în lege

  Ultimele știri

  Lege votată în Parlament: Produse românești etichetate cu denumirea ”De Origine România – DOR” Centrul de Cercetare și Dezvoltare Agro-Est Muntenia aduce inovație și cercetare avansată în agricultură USDA: Cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic, din Ucraina, găsite în porturi