• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Terracalco, produsul-cheie pentru o cultură de primăvară reușită. Schema de aplicare la fiecare cultură în parte

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Având în vedere circumstanţele evenimentelor petrecute în ultima vreme, din nou povara pică pe umerii fermierului român. Într-adevăr situaţia e una complicată în care avem de-a face cu preţuri ciudat de mici la contractele futures, ceea ce îi face pe fermieri să se gândească de două ori înainte de orice investiţie. Dar dacă ar fi să pariez, cu siguranţă la recoltare vom avea preţuri mai mari iar la culturile de primăvară, chiar excelente!

    Anul 2023 în privința culturilor de primăvară, va fi un an al investiţiilor în sol şi cultură, cu scopul clar de a obţine o producţie cât mai mare, pentru că preţurile porumbului, floarea-soarelui, soiei cu siguranţă vor fi ridicate la recoltare (anul trecut estimam acelaşi lucru, fapt ce s-a şi întâmplat). Aici avem mai multe motive, cum ar fi suprafeţe restrânse cultivate, probleme culturilor de primăvară în Ucraina etc).

    Astfel, dragă fermierule, acum în primăvară, te pregăteşti pentru semănatul la porumb şi floarea-soarelui, dar şi soia, lucernă, sfeclă de zahăr, cartof, legume precum şi a altor plante de cultură, ne-am gândit să îţi aducem aminte să incluzi şi Terracalco 95 în tehnologia pe care o aplici, deoarece rezultatele vorbesc. Fermieri din toate colţurile ţării au folosit Terracalco 95, folosesc şi vor folosi acest produs – substanţa activă cu rezultate deosebit de bune atât din punct de vedere al uşurinţei cu care se lucrează solul cât şi al producţiei înregistrate la hectar. Credem că Terracalco 95 nu ar trebui să lipsească din planul de fertilizare al acestor culturi deoarece este adresat direct solului dar şi plantei, iar rezultatele se văd imediat şi cel mai important, pe termen lung.

    Din punctul nostru de vedere, agricultura este mai mult decât o meserie, având în centrul ei omul, fermierul, care trudeşte zi şi noapte, pentru a asigura hrana tuturor. Iar scopul principal al echipei Carmeuse Agro România este acela de a-ţi fi partener, ca tu, dragă fermierule, să obţii cele mai bune rezultate posibile de pe terenul pe care îl cultivi, iar solul tău să îţi fie sprijin şi cea mai mare bogăţie pe care o ai. Ne dorim să consideri Terracalco 95 produsul cu care să îţi începi tehnologia oricărei culturi!

    Într-un articol trecut – Disponibilizează-ţi rezervele de îngrăşăminte din sol!  am prezentat clar pentru ce anume aplicăm Terracalco 95. În acest articol ne propunem să abordăm aplicarea de primăvară, înainte de semănat, a Terracalco 95, pentru plantele de cultură, luând-o etapizat, pe fiecare în parte, începând cu porumbul.

    Înainte, aş aduce aminte de câteva caracteristici ale Terracalco 95, ce îl fac unic:

    Dar să o luăm pe fiecare cultură în parte cu aplicare de Terracalco 95.

    Porumbul

    Ascultându-l pe Radu Bercu (fermier 1.700 ha, Mureş) ce a introdus Terracalco în tehnologia culturilor sale de 4 ani, ne simţim mândri. Îmbunătăţiri semnificative ale nivelului producţiilor, o rezistenţă sporită a plantelor la factorii de stres şi o deblocare a elementelor nutritive din sol. De asemenea, Radu Bercu apreciază o îmbunătăţire a managementului apei în sol venit la pachet cu afânarea aduse de Terracalco. Dar mai multe puteţi auzi şi vedea din video-ul de mai jos.

    Apoi, dacă ne aducem aminte de articole anterioare, rezultatele au fost extraordinare atât pe soluri acide cât şi pe soluri neutre (ne aducem aminte în anul 2020, în toamnă, Ede Kovacs din Satu Mare făcea o producţie record de 14 to/ha la STAS – pe zona unde aplicase Terracalco 95, sau 1 tonă în plus/ha în ferma lui Nicolae Sitaru, Elsit, acolo unde a aplicat Terracalco).

    Ede Kovacs din Satu Mare făcea în 2020 o producţie record de 14 to/ha la STAS – pe zona unde aplicase Terracalco 95

    De ce aplicăm Terracalco la porumb?

    Aplicăm la porumb pentru: afânarea solului, folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate dar şi deblocarea elementelor nutritive existente în sol, consumul specific în Ca al porumbului (deloc de neglijat, 12 kg/to de porumb), tamponarea îngrăşămintelor cu azot (vezi articolul precedent: Un produs esențial pentru sol care nu trebuie să lipsească din tehnologia de cultură: TERRACALCO!), îmbunătăţirea vieţii microbiene şi a faunei din sol.

    Cum aplicăm Terracalco 95 în primăvară?

    Intrăm înainte de o lucrare superficială a solului (combinator, disc) cu obiectivul clar să îl încorporăm (între 2-15cm). Chiar dacă deja am făcut o lucrare superficială de pregătire a solului, noi spunem din experienţa dobândită, că se merită să intrăm cu Terracalco 95, şi apoi încorporare, deoarece beneficiile sunt enorme (creşterea porozităţii solului, afânarea, mai puţine cruste, deblocare elemente nutritive etc). Astfel, Terracalco 95 trebuie să nu lipsească din tehnologia de cultură a porumbului, bineînţeles în doze diferite.

    Şi încă un aspect important, cu cât încorporăm mai repede Terracalco 95, cu atât rezultatele sunt mai bune şi mai rapide.

    În lipsa unei cartări agrochimice, ca şi doză, din practică, acum în primăvară, aplicăm între 200-500 kg/ha, cu încorporare superficială în cultura porumbului.

    Doza cea mai mică (200 kg/ha) o aplicăm pe terenuri cu sol neutru, dar usor tasat, usor compactat (cu rezultate foarte bune în 2020 la SCDA Turda, pH 6.76, Ah 3.72) sau pe soluri neutre, uşoare.

    Variante fertilizare Terracalco

    Sau mai nou, recolta 2022

    Studiu de caz: aplicare pe sol cu pH neutru la porumb – SCDA Turda 2022

    Doza creşte, în funcţie de procentul de argilă din sol (sol compact, argilos, greu) unde avem nevoie de o doză mai mare. Ideal ar fi să avem o analiză a solului pentru a planifica aplicarea Terracalco 95, într-o doză mai mică pe o perioadă mai lungă.

    Apoi, după recoltare, ideal ar fi să intrăm şi să efectuăm cartarea agrochimică, pentru a face planul de fertilizare (incluzând şi Terracalco în el). Specialiştii noştri vă stau la dispoziţie pentru a vă sprijini în acest sens.

    Floarea-soarelui

    Floarea-soarelui e un mare consumator de Calciu, depăşind multe plante de cultură şi o plantă care răspunde foarte bine la Terracalco. De fapt, oleaginoasele sunt consumatoare de Calciu, absorbind acest element în doza de 30kg/tonă vs sulful de exemplu, unde floarea-soarelui consumă 10 kg/tonă. Iar rapiţa are un consum de 60 kg/tonă calciu, versus 18 kg de sulf/tonă de producţie.

    Aplicăm la floarea-soarelui pentru afânarea solului, deblocarea elementelor nutritive şi folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate, consumul specific de calciu, tamponarea îngrăşămintelor chimice, îmbunătăţirea microflorei şi a microfaunei din sol.

    Doza de aplicare este diferită în funcţie de tipul de sol corelat cu pH-ul: acid, neutru sau alcalin, cu gradul de compactare (structură) şi textura solului. Urmărim să îi creştem porozitatea şi să îi facem toate elementele nutritive disponibile plantelor.

    Câştigul aplicării Terracalco este enorm, floarea-soarelui va avea totul necesar în sol astfel încât să obţină producţia maximă.

    Ca şi doză, putem vorbi de 250-600 kg, cu încorporare superficială. Aici avem câteva exemple de fermieri care aplica doze mici anual (Florin Ciurdariu, Leş, Bihor de exemplu, aplică 250 kg în fiecare an, la înființarea culturii) cu rezultate foarte bune.

    Fermierul Florin Ciurdariu, Leş, Bihor aplică 250 kg de Terracalco în fiecare an, la înființarea culturii cu rezultate foarte bune

    De asemenea, cu cât solul e mai greu şi mai acid, cu atât doza de Terracalco creşte. Echipa noastră vă stă la dispoziţie cu stabilirea dozei optime în funcţie de sol, îngrăşămintele aplicate, zona, precipitaţii, relief etc.

    Soia

    O cultură foarte interesantă dar, ca toate leguminoasele de altfel, în procesul de fixare al azotului atmosferic, eliberează un ion de H+(care acidifică solul). Mai precis, fixarea azotului este un factor natural de acidificare a solului (Kochian et al., 2004; Gupta et al., 2013; Bose et al., 2015).

    De asemenea soia e o mare consumatoare de Calciu. Undeva la 35 kg de Calciu consumă fiecare tonă de soia.

    Soia, ca toate leguminoasele de altfel, în procesul de fixare al azotului atmosferic, eliberează un ion de H+(care acidifică solul)

    Aplicăm la soia pentru contracararea efectului acidifiant, afânarea solului, deblocarea elementelor nutritive şi folosirea 100% a îngrăşămintelor aplicate, consumul specific de calciu, tamponarea îngrăşămintelor, îmbunătăţirea microflorei şi a microfaunei din sol.

    Lucerna

    O plantă care nu răzbeşte într-un sol acid. Şi se “topeşte” văzând cu ochii. Un deziderat primordial este acela prin care îi oferim un sol cât mai aproape de neutru, unde toate elementele nutritive sunt maxim disponibile. Plus afânarea solului, lucerna fiind o plantă cu sistemul radicular extrem de bine dezvoltat.

    Aici Terracalco 95 aduce toate argumentele unei culturi/producţii excepţionale. Ca şi doze, în lipsa unei cartări agrochimice, pe un sol acid, greu, este bine să aplicăm 1-2 to/ha pe care să le încorporăm urgent. De asemenea, cu cât solul este mai uşor, cu atât reducem doza.

    Cartof

    Din experienţele efectuate, observăm că o cultură profitabilă de cartof are nevoie de un sol cât mai afânat, uşor, fără băltiri. Astfel, solul trebuie să se comporte ca un burete, să absoarbă apa şi elementele nutritive şi să permită tuberculului de cartof să se dezvolte suficient.

    De asemenea, pentru o tonă de cartofi avem nevoie de până la 6 kg de calciu (faţă de doar 4 kg de fosfor).

    Primăvara, cea mai bună perioadă de aplicare este între o lună şi o săptămână înainte de plantarea cartofilor. O încorporare între 3 şi 35 cm este necesară pentru o eficacitate ridicată.

    În cazul rotaţiei culturilor, este recomandat să administrăm o cantitate mai mare de TerraCalco.

    Imediat după recoltarea cartofilor (practic, aplicarea de toamnă).

    Pentru o tonă de cartofi avem nevoie de până la 6 kg de calciu

    Sfecla de zahăr

    O plantă care preferă un pH cât mai aproape de neutru. Rezultate excepţionale în cultura de sfeclă de zahăr au obţinut fermierii care folosesc Terracalco 95 (regiunea Moldovei, Transilvania, Vest) pentru că au înţeles că Terracalco 95, oferă un pH ideal sfeclei, într-o perioadă cât mai scurtă, afânând de asemenea solul şi deblocând elementele nutritive.

    De asemenea, sfecla de zahăr e o mare consumatoare de calciu (până la 4 kg de calciu pur/tonă de sfeclă).

    Din punct de vedere al aplicării, doza de Terracalco 95 la cultura de sfeclă de zahăr trebuie să ţină cont de următoarele aspecte: aciditatea solului atât pH cât şi Ah, folosirea şi deblocarea elementelor nutritive, producţia scontată, doza de îngrăşăminte folosită. În lipsa unei cartări agrochimice, o doză cuprinsă între 300-600 kg Terracalco 95/ha ar trebui să asigure atât îmbunătăţirea proprietăţilor fizico-chimice ale solului dar şi o îmbunătăţire a producţiei. Rezultate foarte bune s-au obţinut aici prin includerea Terracalco 95 în tehnologia de cultură, cu aplicare doză mai mică, în fiecare an.

    Terracalco 95 aplicat la cultura de sfeclă

    Legume, pomii fructiferi şi viţa-de-vie

    Toate aceste plante de cultură au în comun faptul că au nevoie de o bază solidă – mai precis un sol afânat poros, cu elemente nutritive disponibile şi cu un pH cât mai aproape de neutru. Aici, toate procesele din sol, se desfăşoară la parametrii maximi.

    De asemenea, aceste culturi horticole sunt mari amatoare de calciu, mai precis doza de calciu folosită/tonă de producţie este egală şi în unele cazuri o depăşeşte pe cea de fosfor (castraveţi 2 kg calciu/tonă vs 1,5 kg de fosfor/to; tomate 1,4 kg calciu/tonă vs fosfor 1,5 kg/tonă;). La culturile pomicole, consumul de calciu este enorm şi îl depăşeşte pe cel de fosfor, de exemplu la măr avem pentru fiecare tonă, 3 kg de calciu faţă de 1 kg de fosfor, aceeaşi situaţie observându-se la prun şi la cais.

    Cât despre viţa-de-vie, aici strugurii de vin necesită mai mult calciu ca cei de masă, respectiv între 6-8 kg de calciu/tonă de producţie la vin şi 4 până la 6 kg/tonă de producţie la strugurii de masă.

    La legume aplicăm Terracalco 95 în primăvară înainte de pregătirea solului, ţinând cont de factori ca şi: aciditatea solului, producţie scontată, doza de îngrăşăminte folosită. Ca şi doza de Terracalco, aici avem între 0,3-2 to/ha, în funcţie de factorii enumerate anterior. De asemenea, trebuie încorporat imediat.

    La viţa-de-vie şi pomii fructiferi, aplicăm Terracalco după recoltare până în primăvara târziu. În primăvară, Terracalco 95 se aplică până la sfârşitul lunii aprilie, într-o doză suficientă, în care să ţinem cont de factorii enumeraţi anterior. După aplicare, obligatoriu încorporăm.

    Sperăm că te-am convins să crezi în Terracalco şi să îl introduci în tehnologia pe care o foloseşti. Te rugăm să ne contactezi, colegii mei şi toată echipa de producţie, logistică, tehnică şi comercială, îţi stau la dispoziţie pentru stabilirea produsului, ambalajului, fabricii, livrării, programului de aplicare, doza necesară/unitatea de suprafaţă şi monitorizarea continuă a culturii tale, cu scopul clar şi bine definit, ca tu, dragă fermierule, să fi sigur că ai tot sprijinul pentru obţinerea randamentului maxim la unitatea de suprafaţă!

    Aşteptăm să ne contactezi:

    Ing. Florin Turturea  – Team Manager Agricultura Romania – 0742 247 858
    Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia – 0722 163 562
    Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales – Moldova – 0728 857 124
    Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales – Transilvania  – 0723 517 054
    Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales – Banat & Crișana – 0726 359 362
    Email: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro
    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”