• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu încolțesc semințele de tomate. Cauze și soluții

    Violina Gorcinschi -

    De ce nu încolțesc semințele de tomate – se întreabă cei care pun semințele în pământ dar după o săptămână, două sau trei, nu răsare nimic. Motivele pentru care semințele de roșii nu întolțesc, nu germinează, pot fi multiple, exitând mai multe soluții pentru a stimula răsărirea.

    Primăvara dă start sezonului de răsaduri pentru multe tipuri de fructe și legume. Cultivatorii se ”echipează” cu recipiente, semințe și îngrășământ, în speranța că vor obține recolta mult visată. Cu toate acestea, mulți se trezesc cu surprize, întrebându-se de ce nu le încolțesc semințele. În acest articol, vom vorbi despre 5 motive pentru care semințele de roșii nu germinează și care sunt soluțiile pentru a trece peste acest obstacol.

    De ce nu încolțesc semințele de tomate? 5 posibile motive

    Unele dintre motivele lipsei germinării semințelor sunt greșeli pe care le fac, în special, începătorii, care se întreabă care este cauza. Iată cele 5 motive pentru aceste neplăceri.

    o persoana care pune seminte in recipiente
    Semințe nepotrivite pentru răsad (foto: tomatobible.com)

    Semințele de roșii nu încolțesc când sunt expirate

    Primul motiv, cel mai evident al lipsei germinării, este semănarea unor semințe vechi sau alterate, din care o plantă nu este capabilă să crească.

    În condiții adecvate de depozitare, semințele de roșii se pătrează bune de însămânțat timp de 5-10 ani. Cel mai bine este să folosiți semințe care nu sunt mai vechi de 4 ani de la recoltare, pentru șanse de germinare mai mari.

    Dacă achiziționați semințele din comerț, verificați data de expirare de pe ambalaj, aceasta fiind ștampilată cu cerneală și nu imprimată. În același timp, încercați să cumpărați semințe din magazine specializate, alegându-le pe cele de la producători cunoscuți și de încredere. Optați pentru mai multe surse de semințe pentru a nu rămâne fără recoltă.

    Dacă folosiți propriile semințele de roșii, nu uitați să etichetați pliculețele – scrieți numele soiului și asigurați-vă că menționați anul, pentru a ști exact vârsta semințelor pen care le semănați în sezonul următor.

    În plus, nu uitați să depozitați corespunzător semințele – puteți face acest lucru într-o pungă de hârtie sau pânză, într-un loc uscat și răcoros. Pungile de plastic nu sunt potrivite în acest scop deoarece nu permit aerului să treacă și semințele pot putrezi, în special dacă nu au fost uscate în prealabil.

    Dacă nu ați marcat punguțele și nu sunteți sigur de capacitatea de germinare a semințelor selectate, puteți înveli câteva semințe într-o cârpă umedă pentru un test și puteți încerca să germinați la căldură în prealabil, înainte de a însămânța lotul principal. Dacă majoritatea semințelor au încolțit în ziua 6-10, atunci întregul lot poate fi folosit.

    Semințele de roșii nu germinează dacă nu sunt pregătite corespunzător pentru plantare

    Nu este suficientă selectarea și depozitarea corespunzătoare a semințelor de roșii. Acestea trebuie, totuși, verificate și pregătite pentru însămânțare înainte de a fi introduse în pământ.

    Puteți obține răsaduri bune dacă sortați în prealabil semințele, le verificați germinația, efectuați dezinfecția și, dacă este necesar, stimulați germinația.

    Mai întâi, sortați semințele de roșii – alegeți-le pe cele mai mari, pline, fără defecte vizibile. Pentru a îndepărta în mod sigur semințele goale, scufundați-le în soluție salină (20 g de sare la 0,5 l de apă), amestecați și așteptați. Semințele plutitoare sunt „goale”, nepotrivite pentru semănat. Clătiți semințele rămase la fund cu apă curată și uscați-le.

    Ulterior, tratați semințele pentru posibilele infecții. Pentru tratare, folosiți una dintre următoarele soluții:

    – o soluție slabă roz de permanganat de potasiu (5 g la 0,5 l de apă) timp de 30 de minute;
    – soluție de peroxid de hidrogen 2-3% timp de 5-8 minute;
    – suc de aloe, diluat 1:1 cu apă, timp de o zi.

    După timpul de înmuiere specificat, clătiți semințele de roșii și uscați-le.

    Există și o metodă termică de dezinfectare a semințelor (încălzire), dar acasă este destul de dificil să mențineți temperatura dorită pentru o perioadă lungă de timp.

    De asemenea, o soluție ar fi tratarea materialului de semănat cu soluții de stimulare a creșterii sau cu îngrășăminte minerale pentru sporirea germinării.

    Aceste proceduri trebuie efectuate la minimumul necesar. Dacă efectuați prea multe manipulări cu semințele deodată sau, dacă, dorind să fiți sigur, creșteți timpul de înmuiere sau doza de soluție, puteți, dimpotrivă, să privați semințele de vitalitate sau chiar să le distrugeți complet.

    sol si recipiente pentru rasaduri
    Sol și containere nesterilizate

    Semințele de roșii nu încolțesc dacă solul sau recipientele sunt nesterilizate

    Chiar și recipientele pentru prepararea solului sau pentru răsaduri pot deveni o sursă de infecție care vă poate ucide semințele, fără a le lăsa măcar să germineze – dacă nu le-ați sterilizat mai întâi.

    În sol și pe pereții oricăror recipiente pot trăi microorganisme patogene care nu sunt periculoase pentru plantele adulte puternice, dar dăunează răsadurilor. Prin urmare, recipientele trebuie mai întâi spălate temeinic și tratate cu dezinfectanți. De asemenea, solul folosit pentru semănarea roșiilor (sol universal pentru răsaduri, pământ din propria grădină, unde va crește ulterior această cultură, sau un amestec din aceste soluri) este dezinfectat prin administrarea unei soluții de permanganat de potasiu sau calcinarea în cuptor.

    persoana care pune seminte in rasadnite
    Adâncimea greșită pentru semănat (gardentipsforall.com)

    Semințele de roșii nu germinează dacă se plantează la o adâncile greșită 

    Adâncimea de semănat este importantă pentru germinarea și răsărirea semințelor de tomate. Dacă răsadurile de roșii mult așteptate nu apar, o posibilă cauză ar fi și adâncimea prea mare la care au fost semănate semințele.

    În acest caz, se aplică o regulă simplă – cu cât semințele sunt mai mici, cu atât mai aproape de suprafață ar trebui să fie semănate. Pentru majoritatea culturilor, semințele ar trebui să fie plantate la o adâncime egală cu două diametre ale semințelor.

    Unele semințe foarte mici, sau semințele ale acelor plante care au nevoie de lumină pentru a germina, sunt pur și simplu așezate pe suprafața solului la însămânțare, fără a fi acoperite cu pământ. Pentru tomate, adâncimea de încorporare este, în medie, de 1 cm.

    În plus, este important să se mențină o anumită distanță între semințe, precum și între rânduri: pentru roșii, aceasta este de aproximativ 2, respectiv 4-5 cm.

    Semănatul se efectuează în sol umed fertil și afânat, presărând, ulterior, un strat subțire din acesta, iar apoi se pulverizează cu apă caldă și se acoperă cu sticlă sau folie.

    Semințele de roșii nu încolțesc dacă nu au condiții necesare pentru germinare 

    Înainte de germinare, semințele trebuie să fie plasate într-un loc umed, cald și întunecat. Temperatura optimă pentru germinarea semințelor de tomate este de 22-25°C, la o umiditate de 80-90%.

    Irigarea corespunzătoare este unul dintre pașii importanți pentru a obține o germinare optimă. Înainte ca semințele să germineze, trebuie să monitorizați suprafața solului: când se usucă, solul este udat cu atenție, folosind un pulverizator cu o duză fină. Pelicula de acoperire sau sticla este ștearsă periodic de condensul acumulat, astfel încât semințele să nu putrezească în interior și să nu se formeze mucegai pe suprafața solului.

    Un rol important îl joacă și temperatura aerului din încăperea în care se află containerele cu culturi. Dacă „înghețați” solul așezându-le pe pervazul ferestrei, unde curenții reci circulă în mod constant sau „încălziți” solul plasând recipientele, de exemplu, pe un calorifer, atunci semințele nu vor supraviețui.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata ANT bovine. Primele județe unde fermierii au anunțat că au banii în cont Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere