• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ucraina – cea mai mare pondere ca origine și destinație a mărfurilor în porturile Constanța și Galați

    Angelica Lefter -

    Porturile românești au înregistrat, anul trecut, un aflux mare de mărfuri, având în vedere situația economică și politică de la nivel mondial. După cum arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate, au fost produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură, peşte şi alte produse din pescuit.

    Conform datelor centralizate de INS preluate de Agerpres, mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat 60,26 milioane tone în 2022, în ultimul trimestru al anului fiind înregistrate 14,899 de milioane tone.

    În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 28,62 milioane tone mărfuri, din care 7,174 milioane tone în trimestrul IV.

    Porturile românești cu cea mai intensă activitate în 2022 au fost Constanța și Galați

    Potrivit INS, în transportul portuar maritim, porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în anul 2022 au fost Constanţa, cu o pondere de 95,4%, şi Galaţi, cu o pondere de 3,5%.

    A fost transportat cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid, care a însumat 33,817 milioane tone la nivelul anului 2022.

    Cantități însemnate de mărfuri au fost înregistrate în relație cu Turcia și Rusia

    Cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu Turcia (10,187 milioane tone) şi Rusia (9,991 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (3,467 milioane tone) şi Grecia (1,971 milioane tone) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate.

    Anul trecut, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate, au fost produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 64,4%. În ceea ce priveşte descărcările, ponderea a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, respectiv 37,5%.

    INS: Mărfurile agricole, printre cele mai însemnate cantități încărcate în portul Constanța (foto: economica.net)

    Mărfurile agricole, printre cele mai însemnate cantități încărcate în portul Constanța

    În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în anul 2022, au fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 65,8%. Dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, în proporţie de 38,9%

    În privinţa transportului pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate anul trecut cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 53,8%, şi Galaţi, cu o pondere de 17,8%.

    Ucraina a deținut cea mai mare pondere în 2022 ca origine și destinație a mărfurilor, cu un nivel de 6,271 de milioane de tone

    Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 24,5%. Per total, Ucraina a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate în anul 2022, cu un nivel de 6,271 de milioane tone.

    Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi în transport internaţional pe căi navigabile interioare în anul 2022 a fost produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit, în proporţie de 39,1%. În transport naţional pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderenţă minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 54,8%.

    Transportul de containere a însumat 688.000 TEU (unitatea echivalentă de douăzeci de picioare a capacității de încărcătură, adesea folosită pentru navele de containere și porturile pentru containere.) la nivelul anului 2022 şi 186.000 TEU în trimestrul IV 2022.

    Valorile principalilor indicatori de transport portuar maritim corespunzători anului 2022 au marcat creştere a volumului total cu 13,4% faţă de perioada similară a anului precedent.

    Totodată, potrivit INS, a fost înregistrată o creştere cu 9,7% la mărfurile încărcate şi cu 17,4% la mărfurile descărcate. În trimestrul IV, creşterea volumului total de mărfuri încărcate şi descărcate faţă de perioada similară din 2021 a fost cu 12,7%.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț făcut astăzi pentru fermieri! Mușuroirea tomatelor. Când și cum se face Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii

    Ultimele știri

    Când vine vara – anunțul șefei ANM, Elena Mateescu: Cresc temperaturile! Rezultate studiu: ”Înlocuitorii de carne” pe bază de plante – produse ultraprocesate, adică alimente nesănătoase Un oier explică de ce este justificat prețul de 40 lei pentru un kilogram de telemea de oaie