• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DG SANTE, vizită în România. Sandu Tolea, DSVSA Dâmbovița: ”Suntem deschiși. Ne prezentăm cu fruntea sus”

    Denisa Gelatu -

    Reprezentanți ai DG SANTE, Directoratul General Sănătate și Siguranță Alimentară, se află zilele acestea în România și efectuează o vizită la DSVSA Dâmbovița, după cum a anunțat directorul instituției, dr. Sandu Tolea.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de ieri, luni – 13 martie, la TVR 1, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, dr. Sandu Tolea a făcut anunțul privind vizita oficialilor de la Bruxelles, dar și scopul acesteia.

    „Astăzi (luni, 13 martie – n.r.) avem vizita comisarilor europeni de la DG SANTE. Județul Dâmbovița a fost județ ales de către comisarii Uniunii Europene. Astăzi îi primim la o unitate din județul Dâmbovița, o unitate mare de abatorizare. Vor să vadă condițiile de igienă și modul de lucru al celor care gestionează activitatea de siguranță alimentară, adică al medicilor veterinari din circumscripția oficială pe care noi o avem desemnată pentru această unitate de sacrificare pe porc. Nu verifică agentul economic, ci modul în care ANSVSA monitorizează siguranța alimentelor, igiena, controalele oficiale ce se fac, totul ce se face conform regulamentelor UE. Vor să vadă dacă ne-am aliniat întru totul”, a declarat directorul DSVSA Dâmbovița în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Sandu Tolea a precizat că vizita DG SANTE reprezintă un examen pe care instituția pe care o conduce este convins că îl va trece cu brio în fața colegilor de la Comisia Europeană.

    ”Suntem deschiși. Ne prezentăm cu fruntea sus pentru că ANSVSA este una dintre instituțiile statului care a fost printre primele care a dat jos stegulețele de pe hartă la momentele aderării, printre primele entități din România și sectoare care au înțeles că trebuie să armonizăm legislația sanitar-veterinară. Suntem instituția recunoscută la nivel european și la nivel mondial ca și instituție care asigură siguranța alimentară și ca instituție care ne ocupă de ceea ce înseamnă igiena și sănătatea consumatorului. Datorită acestui lucru, și toate comisiile care vin și se adresează ANSVSA, se adresează să vadă dacă noi suntem în armonie cu regulamentele și legislația Uniunii Europene”, a mai precizat șeful DSVSA Dâmbovița.

    Sistem național de alertă pentru retragerea de pe piață a produselor neconforme

    Dr. Tolea a vorbit și despre alimentele retrase de la raft în urma unei proceduri standard.

    ”Este munca autorității sanitar-veterinare. Vreau să vă spun că și pe această speță suntem foarte bine organizați. Avem un sistem rapid de alertă, se numește Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – SRAAF. Acest sistem rapid intră în funcțiune în momentul în care buletinul de analiză a ieșit din laborator și este un buletin neconform, el intră pe platforma sistemului național de alertă, fiecare direcție sanitar-veterinară intră în acțiune, se primește lista de distribuție cu produsele. Toți plecăm în haită, cum îmi place mie să spun, în sensul bun, mergem, retragem dacă trebuie să retragem produsele, dacă produsele nu mai sunt, notificăm consumatorii care le mai au, să le aducă. Se fac toate ca la carte. Noi suntem instituția care atunci când facem ceva, ne asumăm responsabilitatea”, a declarat directorul executiv al DSVSA Dâmbovița.

    Citiți și: Președintele ANSVSA – la Bruxelles: Dr. Alexandru Bociu – discuții cu șefii serviciilor veterinare din UE

    Fiecare direcție sanitară veterinară are propriul laborator

    Sandu Tolea: Fiecare direcție sanitară veterinară deține un laborator județean cu metode acreditate

    Sandu Tolea a menționat că există în fiecare județ în cadrul direcțiilor sanitar veterinare laboratoare foarte bine dotate.

    „Fiecare direcție sanitară veterinară deține un laborator județean cu metode acreditate – mai multe sau mai puține. La DSVSA Dâmbovița avem un laborator foarte bine organizat. Avem 89 de metode acreditate din punct de vedere al organismului de acreditare român.  Încercăm să mai acredităm alte metode. Dezvoltăm. La noi testăm pentru pestă porcină africană, gripa aviară se face la noi, adică fiecare județ din țară, în laboratorul respectiv, avem anumite zone unde testăm produsele. De exemplu, ce ați întrebat dumneavoastră: pesticide contaminate – astăzi la Constanța funcționează unul dintre cele mai moderne laboratoare care există în România. La noi aria de specializare este sănătatea animală și pe chimie, partea microbiologică și fizico-chimică”, a vorbit Sandu Tolea despre dotările laboratoarelor aflate în rețeaua direcțiilor sanitar veterinare, în coordonarea ANSVSA.

    DSVSA poate stabili dacă brânza e făcută cu adevărat din laptele înscris pe etichetă

    În acest moment, cu dotările moderne de care dispun, autoritățile din România pot stabili exact ce se află în conținutul unui produs, inclusiv dacă acesta este falsificat – cum este cazul mierii, sau dacă s-a folosit lapte și ce fel de lapte a intrat în preparare, prin determinarea speciei.

    ”Putem face determinare de specie. Sunt foarte multe metode. Noi suntem unul din județele care putem face determinarea de specie. DSVSA Dâmbovița este unul dintre județele care, în momentul în care ANSVSA a avut o acțiune la nivel de țară pe ceea ce înseamnă falsificare de produse, noi am găsit brânza de bivoliță care, de fapt, nu era brânză de bivoliță, era de fapt brânză de oaie” , a concluzionat Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Sandu Tolea, DSVSA Dâmbovița (13.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd