• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costin Telehuz, MADR, la Agrostrategia (TVR 1): „Planul Național Strategic poate fi schimbat o dată pe an”

    Roxana Dobre -

    Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Dragoș-Costin Telehuz le-a transmis fermierilor care se tem de noile reguli pentru subvenții că Planul Național Strategic (PNS) ”nu este groaznic”, iar condițiile pot fi modificate în fiecare an prin notificarea Comisiei Europene (CE).

    Dragoș-Costin Telehuz a făcut în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, marți – 14 martie, o analiză a condițiilor pentru subvenții, implementate prin Planul Național Strategic (PNS). Acesta a povestit cum a aplicat noile reguli chiar în ferma de familie, care este administrată de fratele său în județul Ialomița.

    ”Pentru PNS banii nu sunt abundenți, nu sunt mai mulți și sunt un pic mai greu de accesat. Condițiile care ne-au venit pe următorul exercițiu sunt ceva mai severe. Pe de o parte am fost avertizați în privința asta, pe de alta am ales să nu ne batem capul cu lucrurile astea înainte de a ajunge la ele”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Ordinul MADR a fost publicat în Monitorul Oficial. Noile reguli pentru subvențiile APIA – în vigoare!

    Fermierii trebuie să respecte reguli noi pentru subvențiile APIA, începând cu 2023

    Dragoș-Costin Telehuz, MADR: ”Analizat la rece PNS-ul nu e groaznic”

    Oficialul de la Ministerul Agriculturii a subliniat că analizat la rece, Planul Național Strategic (PNS) nu este groaznic precizând că regulile se vor aplica în primă fază voluntar și opțional. Apoi voluntar cu sancțiuni și apoi obligatoriu.

    ”Dar analizat la rece pe PNS-ul nu e groaznic, orice schimbare vine cu dificultate și cu opoziție. Ni s-a spus că vom face lucrurile întâi voluntar și opțional. Apoi voluntar cu sancțiuni și apoi obligatoriu. Deci ne-am apropiat de obligatoriu la anumite lucruri. Nu-i plăcut nici pentru cei din administrație, nici pentru fermieri. Eu un început plin de provocări și pentru administrație, pentru Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), pentru Ministerul Agriculturii, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)”, a punctat oficialul.

    Dragoș-Costin Telehuz a mai spus în cadrul emisiunii Agrostrategia că Ministerul Agriculturii a reușit să obțină o serie de concesii și niște excepții care fac PNS-ul să fie mai accesibil.

    ”Sunt state membre care nu au optat pentru derogarea la terenul neproductiv (terenurile lăsate pârloagă, condiție impusă fermierilor prin GAEC 8 și pentru care România a optat să acorde derogare pentru 2023). Adică sunt state membre care au ales, nu știu dacă de bunăvoie sau efectiv decizia politică a dus la pârloagă, dar am ajuns la situația respectivă și aceasta este realitatea, că ne place sau că nu ne place, nu putem să stăm cu capul în nisip. Suntem stat membru al Uniunii Europene și suntem împreună în lucrurile astea. Și bugetul PAC-ului este diminuat. El ar fi fost diminuat încă dinainte, în momentul în care la Bruxelles s-a luat decizia să se investească mai mult în cercetare, a venit BREXIT-ul care a diminuat bugetul Comisiei Europene. S-a adăugat pandemia iar acum avem și război”, a mai transmis secretarul se stat în Ministerul Agriculturii.

    Citiți și: Terenurile pentru care nu se mai plătește subvenție de la APIA

    Agricultura ar avea nevoie de mai mulți bani

    Oficialul de la MADR a dat asigurări că autoritățile din România au depus toate eforturile necesare pentru a obține banii necesari pentru fermieri. Deși recunoaste că agricultura are nevoie de mai mulți bani, Costin Telehuz spune că nu crede că se putea face mai mult pentru obținerea fondurilor.

    ”Dacă mă întrebați în momentul acesta dacă ar fi trebuit să avem mai mulți bani, pot spune că da dar nu cred că s-ar fi putut face mai mult să-i obținem. Și cu siguranță ne dăm silința în minister să-i facem pe toți accesibili, pentru că obiectivul nostru ca țară, este să luăm toate fondurile europene, iar Ministerul Agriculturii este dintotdeauna campion la absorbție. APIA a început o campanie de informare și comunicare și pe măsură ce comunicăm, observăm și punctele unde nu s-a înțeles chiar bine. Dar este un efort susținut, asociațiile, de asemenea, transmit și ele membrilor informațiile necesare pentru implementarea PNS-ului”, a mai punctat secretarul de stat.

    Acesta a completat că a fost plăcut surprins de faptul că deși timpul pentru înțelegerea și aplicarea noilor reguli pentru subvenții a fost scurt, fermierii au reușit să se informeze rapid. Telehuz recunoaște însă că este o provocare atât pentru producătorii agricoli, cât și pentru administrație, implementarea unor reguli noi, ”în prag de campanie de primăvară”.

    ”Timpul e scurt, am constatat personal cu surprindere plăcută că totuși agricultura românească în ansamblu ei are resurse să se informeze repede și să facă schimbări majore de plan cu minim de pierderi. Pentru că de fapt asta a făcut, să vii cu reguli noi în prag de campanie de primăvară e dificil și pentru administrație, și pentru fermieri. Și toți sunt de apreciat că se adaptează în timp record și cred că una peste alta o să ieșim bine din anul acesta”, este optimist oficialul.

    Planul Național Strategic poate fi schimbat o dată pe an

    O veste bună dată fermierilor este că, potrivit lui Costin Telehuz, regulile din PNS pot fi modificate anual, prin notificări transmise Comisiei Europene.

    ”În plus față de trecut, trebuie să ținem cont și de faptul că procesul de implementare de acum este în același timp și proces de învățare, pentru că Plan Național Strategic pentru toate statele membre, nu doar pentru noi, poate fi schimbat o dată pe an. Asta e o oportunitate, pentru că în cazul PNDR-ului regulile erau pentru 7 ani.  Trebuie să observăm care sunt punctele slabe, să le prioritizăm și să ne documentăm bine motivația către Comisie și începând de la anul să ne remediem”, a mai spus secretarul de stat în MADR.

    Acesta dorit să sublinieze că în privința alocărilor financiare s-a mers pe principiul egalității de șanse între fermele mici și cele mari.

    ”Eu cred că în primul rând există egalitate de șanse. În al doilea rând, oricum, în toate politicile ministerului avem stimulente pentru fermele mai mici, astfel încât noi considerăm că trebuie să le protejăm și pentru că sunt ceva mai vulnerabile la condițiile de piață și toți factorii este că afectează domeniul aceasta. Părerea mea este că e o oportunitate și pentru fermele mici. Da, e adevărat, este mult mai greu acum să înființeze o fermă decât era acum 20 de ani. Situația asta este e infinit mai grea în restul țărilor membre”, a conchis oficialul.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!