• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Victorie a micilor fermieri! Limitarea numărului de porci în gospodărie – eliminată!

  Violina Gorcinschi -

  Proiectul de lege privind combaterea pestei porcine africane în România a fost votat cu unanimitate de voturi, în Comisia de agricultură a Camerei Deputaţilor. Actul normativ prevede sancțiuni care duc chiar și până la confiscarea mijloacelor de transport folosite în scopul deplasării ilegale a animalelor. În schimb, limita numărului de porcine din gospodării a fost eliminată.

  Proiectul de lege pentru combaterea pestei porcine, votat unanim de deputați

  Parlamentarii au fost de acord cu adoptarea legii care prevede combaterea pestei porcine africane în România. Aceștia au votat, recent, în unanimitate, actul normativ care prevede sancțiuni drastice celor care nu îl respectă.

  ”Dezbatem astăzi un proiect extrem de important, proiectul de lege privind exploatațiile de creștere a porcinelor și combaterea pestei porcine africane în România. Salut toate asociațiile, ne bucurăm că ați dat curs invitației noastre„, a deschis ședința Comisiei președintele acestui for, deputatul Florin Barbu.

  Timp de peste 3 ore și jumătate, deputații, împreună cu reprezentanții asociațiilor și cu cei ai ANSVSA și MADR au dezbătut proiectul de lege privind noile reglementări în creșterea suinelor în România.

  „Transportul şi comerţul ilegal cu porcine era vectorul principal de propagare a pestei porcine africane. Sunt sancţiuni draconice de la confiscarea autovehiculului, până la confiscarea şi eutanasierea animalelor transportate ilegal”, a precizat deputatul UDMR Könczei Csaba, unul dintre iniţiatorii proiectului.

  Printre principalele modificări aduse de comisia de specialitate se numără înlăturarea limitei numărului de porcine crescute într-o gospodărie.

  „Acest proiect de lege a fost depus în primăvara anului 2021, în momentul în care se pregătea o ordonanţă de urgenţă care limita numărul de porci, respectiv creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei, în fermele familiale la 5, şi nici nu permitea valorificarea acestor porci, era numai pentru autoconsum. Noi am considerat că asta nu este bine, mai ales având în vedere că din consumul intern, 80% vine din import, deci noi am zis că acea iniţiativă a ANSVSA va extirpa în totalitate creşterea porcului în fermele mici, mijlocii, în gospodăriile populaţiei şi în fermele familiale. Ieri am dat un raport favorabil pentru acea lege”, a precizat deputatul UDMR, citat de Agerpres.

  mai multi purcei
  Limita numărului de porcine în gospodării și ferme a fost eliminată (foto: ziarulargesul.ro)

  În plus, acesta a menționat că, între timp, s-au purtat discuţii pe tema proiectului de lege și cu Ministerul Agriculturii, și cu ANSVSA ajungându-se la un acord comun privind o formă finală, acum două săptămâni, care a fost votată de către deputaţii din Comisia de agricultură.

  În proiectul legii, votat ieri în comisie, şi sper că intră în curând în plen, nu mai există nicio limită de creştere a numărului porcilor în orice fel de gospodărie sau în orice fel de fermă. Există impuse nişte reguli elementare de securitate şi pentru cei mai mici fermieri, şi pentru cei mai mari, în funcţie de mărimea fermei, şi sunt nişte reglementări draconice pentru transportatorii ilegali de animale, mai ales transportatorii de porcine pe teritoriul ţării, că ei erau de fapt factorul principal de propagare a pestei porcine”, a mai declarat politicianul UDMR.

  De precizat că la votul dat ieri, luni – 13 martie, de deputații din Comisia de agricultură, poziția micilor crescători de porci a fost susținută de președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei. Acesta a militat și pentru adoptarea celor mai drastice măsuri împotriva samsarilor care răspândesc pesta porcină africană în satele și fermele din România.

  Proiectul de lege, care a fost adoptat de Senat, urmează să fie votat într-o şedinţă ulterioară de plen, Camera Deputaţilor având rol decizional în acest context.


  Te-ar mai putea interesa

  Preț pe litrul de lapte la procesator. Dorin Cojocaru, APRIL: România nu mai e codașa UE A început tăiatul porcului de Crăciun. Decebal, un Pietrain de 423 kg, printre primii porci sacrificați Comisia Europeană vrea să înăsprească cerințele pentru transportul animalelor vii

  Ultimele știri

  Atac de dihori la găini. Cum protejăm păsările din gospodărie Vremea de Crăciun 2023 și Revelion 2024 – prognoza meteo de la ANM Ing. Constantin Buliga lucrează cel mai fertil sol din România, pe care nu aplică îngrășăminte chimice