• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele roșii românești din acest an au plecat din sera familiei Ianțoc către supermarketuri! Prețul la poarta fermei: 14 lei pentru caserola de jumătate de kilogram

    Angelica Lefter -

    Primele roșii românești care au ieșit pe piață și au ajuns în supermarketurile din Dobrogea și București sunt cele ale familiei Ianțoc din județul Constanța. Tomatele pleacă din fermă în caserole de 250 de grame și 500 de grame, iar prețul variază de la 9,5 lei la 14 lei, în funcție de greutate și de soi.

    Familia de legumicultori, administratori ai SERRA-IVAS SRL, produc tomate pe timp de iarnă în propria seră hidroponică, de 8.000 de metri pătrați din județul Constanța, comuna Nicolae Bălcescu.

    Serele hidroponice ale familiei Ianțoc, cu substrat din nucă de cocos

    Eveline Ianțoc a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că investiția în seră se ridică la 1,5 milioane de euro și necesită permanent schimbări și dotări, astfel încât legumicultorii să fie primii din piață cu roșii coapte, dar cu gust, așa cum și-au propus acum mai bine de 10 ani.

    ”În 2014 a fost prima cultură de tomate. A fost un ciclu scurt, eram și noi la început, iar până am învățat am avut și pierderi în primii ani, dar acum este din ce în ce mai bine. Am învățat cum se cultivă, am învățat despre toate bolile și cum putem crește plantele armonios. De atunci nu am mai mărit suprafața cultivată, dar avem o seră hidroponică, spațiu protejat. Noi plantăm în decembrie, anul acesta am plantat un pic mai târziu, la sfârșitul lui ianuarie, dar noi investim în căldură. Este o altfel de seră, cultura hidroponică se caracterizează prin faptul că plantele nu cresc în pământ. Noi acum avem un strat 100% bio, este vorba despre un strat din coji de nucă de cocos, este biodegradabilă și refolosibilă. Se poate utiliza până la doi ani, dar este primul an când încercăm și o să îl folosim doar un an, nu-mi permit pentru că nu vreau să constat că sunt carențe, însă se poate vinde la serele de flori, nu am încercat, dar poate vom contacta pe cineva pentru a le recicla. Acest substrat vine tocmai din India. Anul trecut am avut tot un substrat ecologic, doar că acela era din rocă vulcanică”, a explicat Eveline Ianțoc, de profesie biolog.

    Tomate obșinute în sera hidroponică a familiei Ianțoc, județul Constanța

    Primele roșii românești se vând cu 9,5 lei pentru 250 de grame, până la 14 lei pentru 500 de grame, din poarta fermei

    Prețul unei caserole de tomate de 250 de grame pornește de la 9,5 lei din poarta fermei și poate ajunge, în funcție de greutate și soi, la 14 lei, însă peste prețul de la producător, la raft se pune și adaosul magazinelor, deci este posibil ca la raft tomatele să fie mai scumpe.

    ”N-avem ce face, anul acesta a trebuit să ridicăm un pic prețurile, dar nu că ne dorim noi sau că ieșim cu ceva mai mult pe profit, ci pur și simplu ca să putem să acoperim cheltuielile care sunt. Am spus noi ne axăm doar pe caserole, nu mai vindem la vrac. Prețul de pornire la roșiile cherry prunișoară de 250 de grame va fi undeva la 9,5 lei, roșiile cherry ciorchine va fi undeva la 11,50 lei, mai avem roșii mari, ciorchine la 500 de grame, 14 lei și prunișoare la 500 de grame, 10 lei. Vă dați seama că acesta este prețul meu, probabil va fi și un adaos din partea lor”, a explicat legumicultoarea Eveline Ianțoc.

    Eveline Ianțoc a mai spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că în acest an s-au mărit costurile cu producția, astfel ca prețul primelor tomate a crescut și el. Cu toate acestea, familia Ianțoc trimite producția către marile magazine din Constanța, dar și din București.

    ”Inputurile și căldura s-au scumpit foarte mult. Eu nu mai pun prețul caserolei, prețul etichetei, lădițe, transport, sunt foarte multe. Lumea nu știe, dar când le pui pe foaie constați că față de anul trecut nu iese nimic în plus, când roșia era mai puțin de atât. Noi livrăm roșiile către supermarketuri, se pune și drumul până la platformă la Constanța și la București”, a punctat reprezentanta familiei de legumicultori, Eveline Ianțoc.

    Prădători naturali aduși în ferma de legume a familiei Ianțoc, pentru combaterea dăunătorilor

    Primele tomate se culeg atunci când s-au copt și au culoarea specifică de roșu aprins, nu portocaliu

    Tomatele sunt plantate iarna și se culeg în primăvară, respectiv în luna martie. Răsadurile vin din Austria, iar familia fostului fotbalist Andrei Ianțoc, care se ocupă acum cu legumicultura, preferă să ofere cumpărătorilor roșii de calitate, prima recoltă ajungând în magazine doar când tomatele s-au copt natural, după cum a punctat Eveline Ianțoc.

    ”Răsadurile vin din Austria, înainte le luam din Grecia, însă acum am găsit un lat furnizor de care suntem mai mulțumiți. Soiurile la fel, sunt diferite. Am un soi spaniol foarte dulce și foarte bun, un cherry pe care l-am testat în Grecia și mi-a plăcut foarte mult la gust. Majoritatea soiurilor sunt spaniole, am avut și din Austria pentru a le testa. Mie, de regulă îmi plac cele cu o dulceață în fruct mai ridicată, mai mare. Nu urmăresc să am cantitate, eu vreau să am un produs bun, să am cerere pe piață, mă axez pe gust în primul rând. Anul acesta le-am plantat pe 6 ianuarie și am ieșit cu ele la început de martie, primele pe 4-5 martie, cu o cantitate foarte mică, abia au început să se coacă. Probabil de joi o să recoltăm câteva, primele care s-au copt. Mi-e greu să vă zic o producție la hectar și diferă de la an la an în funcție de lumină, de soare, sunt mulți factori care influențează producția”, a relatat legumicultoarea Eveline Ianțoc.

    Bondari aduși în ferma familiei Ianțoc pentru polenizarea tomatelor

    Familia Ianțoc a reușit să intre cu tomatele pe rafturile a patru mari supermarketuri din România

    Deși ferma SC SERRA-IVAS SRL nu este una certificată ca fiind bio, Eveline Ianțoc a spus că produce relativ ecologic. Mai exact, roșiile nu sunt stropite pentru dăunători, iar polenizarea se face cu bondari. Toate acestea oferă tomatelor un gust desăvârșit, care i-a cucerit pe retaileri.

    ”Noi valorificăm în Cora, Mega Image, anul acesta intrăm și la Lidl și Auchan. Avem patru mari supermarketuri, livrăm inclusiv la București pentru că avem producție destul de mare și putem acoperi și celelalte supermarketuri. De ce nu reușesc și alți legumicultori? Vă spun eu, pentru că nu acceptă să fie verificați. Noi trimitem periodic roșii la analiză. Am obținut certificarea Global GAP, este un lucru enorm și pentru noi și mai ales pentru că unele supermarketuri nu ne primesc altfel, chiar fac inspecții. Noi, în funcție de contract trebuie să respectăm reguli, lădițele lor, brandul lor, sunt lucruri care costă, de aceea multora nu le convin. Ne vin audituri de la fiecare supermarket să verifice în seră, să ia probe. Pe noi nu ne deranjează, din contră. Noi nu folosim, de 10 ani de când avem sera, insecticide sau pesticide. Eu am investit peste 10.000 de euro în fiecare an în combaterea ecologică a dăunătorilor din seră. Eu aduc prădători naturali care se hrănesc cu insectele dăunătoare. Și polenizarea este tot biologică, eu cumpăr lunar câte 5-6 cutii de bondari. Nu merită să trecem la recolte bio pentru că nu se cumpără, marfa e scumpă și nu se vinde și trebuie investit foarte mult, dar noi știm ce oferim acum clienților, roșii sănătoase și gustoase. Cererea este foarte mare pentru că și roșiile sunt foarte bune”, a mai adăugat soția fostului fotbalist Andrei Ianțoc.

    Tomate din sera familiei Ianțoc, în marile supermarketuri

    Ferma familiei Ianțoc are 23 de angajați care desfășoară permanent treburi în solarii

    Familia Ianțoc desfășoară toată treaba în solarii cu 23 de angajați, iar când este în plin sezon angajează chiar zilieri, pentru ca treaba să meargă ca pe roate. Eveline Ianțoc a spus că marfa este în aceeași zi culeasă, ambalată și trimisă către magazine.

    ”Eu culeg roșiile în aceeași zi, cu toate că am spațiu de depozitare, dar nu-l folosesc. Nu vreau să păstrez nimic pentru a doua zi, prefer ca roșia mea să ajungă proaspătă. Când o miroși și când o guști este foarte bună. Avem 23 de angajați permanenți, dacă este nevoie, vara, angajăm și zilieri. Ambalarea încă o facem manual, căci un sistem de cântărire și etichetare costă peste 100.000 de euro”, a explicat legumicultoarea din județul Constanța, Eveline Ianțoc, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Eveline și Andrei Ianțoc, în sera hidroponică de tomate, din județul Constanța

    Tomatele crescute în serele familiei Ianțoc pot fi găsite în magazine cu eticheta de SC SERRA-IVAS SRL, iar pentru cei interesați de alte detalii, pagina de Facebook ”Serra-Ivas -roşii românesti”, poate fi oricând accesată.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă 30 septembrie – termen limită la APIA pentru subvenția de 60 euro/ha

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!