• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Udare răsaduri. Cum se pune apă la răsaduri pentru a evita căderea plăntuțelor

    Violina Gorcinschi -

    Udare răsaduri pentru a evita căderea plăntuțelor. Sfaturi pentru a uda răsadurile în așa fel încât să evitați alungirea, vulnerabilizarea și mai apoi căderea plăntuțelor.

    Perioada de creștere a răsadurilor necesită multă atenție și migălozitate. Calitatea semințelor, pregătirea solului și capacitatea de a oferi condiții adecvate pentru creșterea răsadurilor sunt de mare importanță. Printre riscurile la care se expun grădinarii se numără și căderea plăntuțelor care este strâns legată și de irigarea greșită a răsadurilor. Acest articol prezintă informații despre protejarea plantelor de această boală prin udarea corectă a răsadurilor.

    De ce apare căderea răsadurilor

    Căderea răsadurilor este o boală cunoscută legumicultorilor. Acesta este cauzată de putregaiu închis la culoare care apare la nivelul rădăcinii și la baza tulpinii. Putregaiul poate apărea în orice etapă de creștere a plantelor, dar răsadurile sunt cele mai afectate. Când sunt atacate de putregai, tulpinile își schimbă culoarea și devin mai subțiri la bază, sistemul radicular nu se dezvoltă, răsadurile se lasă și, în cele din urmă, mor.

    Boala apare pe răsaduri de roșii, ardei, salată verde, varză, vinete, castraveți, precum și pe răsaduri de lavandă, petunia, salvie etc.

    Căderea răsadurilor este cauzată de bacterii, ciuperci și organisme asemănătoare ciupercilor care aparțin unor genuri diferite: Erwinia, Rhizoctonia, Olpidium, Pythium, Fusarium și altele. Agenții cauzatori trăiesc în straturile de suprafață ale solului și se hrănesc în principal cu țesuturile plantelor moarte, dar în anumite condiții, în contact cu părțile plantelor vii, agenții patogeni le atacă și pe acestea.

    Cel mai adesea, răsadurile suferă de putregaiul rădăcinilor și rădăcinilor în următoarele condiții:

    Cum putem preveni căderea răsadurilor

    Pentru a preveni căderea răsadurilor de legume, crearea unor condiții ideale nu este întotdeauna posibilă, însă putem reduce riscurile, iar aceste măsuri încep cu pregătirea solului.

    o persoana care tine pamant dintr-o galeata
    Pregătirea solului (foto: gardenbetty.com)

    Cum să pregătiți pământul pentru răsaduri

    Deoarece sursa de infecție este cel mai adesea solul, trebuie să acordați o atenție deosebită compoziției și procesării acestuia. Pentru creșterea răsadurilor, este de dorit să se folosească sol pe bază de turbă dezoxidată, care are porozitate ridicată și conține compuși fenolici care împiedică apariția agenților patogeni.

    Dacă creștem răsaduri care vor fi repicate ulterior, putem folosi un substrat de nucă de cocos sau turbă amestecat cu nisip, perlit sau vermiculit. Acest lucru va reduce semnificativ riscul ca răsadurile să fie afectate boală.

    Există multe culturi sensibile la repicare. Acestea sunt, de exemplu, castraveții, dovleceii, pepenii, vinetele, ardeii etc. Este recomandat să semănați semințele acestor plante în recipiente separate, umplute cu un substrat mai fertil. Pentru ca răsadurile să aibă suficientă nutriție pentru o perioadă lungă de timp, este indicat să amestecați turba cu biohumus, compost sau humus matur.

    Îngrășămintele organice pe care le adăugăm în solul pentru răsaduri conțin un număr imens de microorganisme diferite: milioane în fiecare gram. Pentru a crea o microfloră favorabilă pentru dezvoltarea răsadurilor și pentru a suprima activitatea ciupercilor și bacteriilor patogene, solul trebuie prelucrat înainte de însămânțarea semințelor. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza produse specifice.

    Microorganismele benefice ale preparatelor biologice sunt implicate în procesul de descompunere a materiei organice și au un efect pozitiv asupra creșterii și dezvoltării diferitelor culturi, deoarece pot forma legături cu rădăcinile plantelor, le pot proteja de boli și, de asemenea, pot stimula absorbția nutrienților. Astfel de microorganisme includ ciuperci din genul Trichoderma și bacterii din genurile Bacillus și Lactobacillus .

    Nu utilizați preparate biologice numai pentru tratarea solului, ci și pentru tratarea semințelor.

    Cum afectează însămânțarea corectă sănătatea răsadurilor

    Indiferent de cultură, trebuie să urmărim întotdeauna distanțele de însămânțare. Cu cât sunt semănați mai rar, cu atât răsadurile vor fi mai puternice și mai sănătoase. Semințele de varză și roșii sunt de obicei semănate după modelul de 3 × 4 cm, semințele de ardei și vinete sunt așezate la o distanță de 4-5 cm unele de celelalte și este benefic să le semănați imediat în ghivece separate sau casete pliabile.

    În unele cazuri, culturile sunt îndesite pentru a economisi spațiu, iar răsadurile devin slabe, subțiri, se umbresc unele pe altele, iar circulația aerului devine dificilă, plantele îmbolnăvindu-se mai des. Este mai eficient să semănați mai puține semințe, dar să creșteți răsaduri puternice și sănătoase.

    o persoana care pulverizeaza rasadurile
    Cum se udă corect răsadurile (foto: maximumyield.com)

    Cum se udă răsadurile

    Udați răsadurile pe măsură ce solul se usucă, folosind apă stătută, a cărei temperatură este cu câteva grade mai mare decât cea a camerei. Frecvența udării depinde de temperatura și umiditatea aerului din încăpere, de compoziția amestecului de sol și de adâncimea recipientului cu răsaduri. Cel mai bun moment pentru udare este dimineața.

    Stagnarea umidității și uscarea întregului strat de rădăcină nu trebuie permise. Apa în abundență este la fel de periculoasă pentru răsaduri ca și irigatra insuficientă, mai ales în stadiul inițial al vegetației plantelor. Pe vreme caldă și însorită, udați răsadurile mai des, iar în zilele înnorate, reduceți irigarea la minimum.

    Când udați răsadurile, asigurați-vă că solul este umed în întregul recipient, nu doar în partea de sus. Dacă răsadurile sunt cultivate în ghivece individuale, este recomandabil să slăbiți stratul superior de sol după fiecare udare pentru a preveni formarea crustei și a menține permeabilitatea solului la aer.

    După repicare, asigurați-vă că stropiți recipientele cu răsaduri cu un produs biologic cu bacterii benefice (bacilul de fân sau trichoderma). Prin deteriorarea rădăcinilor, care se întâmplă adesea ca urmare a transplantului, ciupercile din genul Verticillium și Fusarium, care trăiesc în sol și provoacă ofilirea plantelor, pot intra în sistemul vascular al acestora. Prin urmare, preparatele biologice ar trebui să fie întotdeauna la îndemână.

    Pentru ca sistemul radicular al plantelor să se recupereze mai repede după transplantarea în recipiente separate, tratați plantele cu un stimulator natural de creștere și formare a rădăcinilor.

    Cu două săptămâni înainte de plantarea roșiilor într-un loc permanent, fertilizați cu îngrășământ mineral complex.

    Răsadurile bine dezvoltate care au primit o nutriție bună și au crescut în sol cu ​​microfloră favorabilă vor fi puternice și rezistente la stres. Dacă respectați regulile de bază pentru îngrijirea răsadurilor și utilizați în mod regulat produse biologice pentru a trata solul și plantele, atunci puteți conta pe o recoltă bogată.


    Te-ar mai putea interesa

    Micul fermier care vinde porcul de Crăciun în viu cu 52 de lei kilogramul! Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice O celebră fabrică de tractoare a fost cumpărată de un afacerist din Ucraina

    Ultimele știri

    APIA îi contrazice pe fermieri și pe propriul director și susține că banii de Agromediu sunt virați în conturi! Super reduceri de Black Friday la Agrii la tratamentele de iarnă Vocea fermierilor români s-a făcut auzită la evenimentul Bayer de la Stația de Procesare a Semințelor din Sinești!