• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Liviu Chira, BASF: ”Noi recomandăm întotdeauna folosirea produselor originale pentru a obține rezultate optime”

    agrointeligenta.ro -

    Formularea este un element important care asigură eficiența ridicată a substanței active, din acest motiv fermierilor li se recomandă să folosească întotdeauna folosirea folosirea produselor originale pentru a obține rezultate optime. Este mesajul-cheie transmis de Liviu Chira, specialist cu o îndelungă experiență în agribusiness, în prezent Crop Manager pentru culturi oleaginoase, în cadrul BASF România.

    Invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, Liviu Chira a transmis o serie de mesaje în calitate de specialist în cultura de oleaginoase, în special floarea-soarelui. Prin prisma experienței sale și lucrând în cadrul uneia dintre cele mai mari companii de agribusiness din lume, Liviu Chira este la curent cu întregul proces pe care îl presupune omologarea unei noi substanțe active, dar a formulării acesteia pentru utilizare.

    ”Dacă ne referim la procesul de dezvoltare, de descoperire a substanțelor active și a produselor formulate, pot exemplifica prin Departamentul de cercetare al companiei în care activez (BASF – n.r.). Procesul, în câteva cuvinte să spunem, este următorul: se studiază aproximativ 100.000 de substanțe pe an, primele indicii despre o eventuală eficacitate de fungicid, insecticid, erbicid, este primită de la un sistem automatizat, computerizat, care, de altfel, permite analiza unui număr mare de substanțe. În eventualitatea în care anumite substanțe prezintă o anumită eficacitate, se continuă testele și experimentele în seră și în laborator. De asemenea, în paralel se încep studiile de chimie, de sinteză, de formulare și cealaltă categorie de studii de ecotoxicologie. După aceste prime faze, când totul este clar, se trece mai departe în loturi în câmp. Oricum, din acele 100.000 de substanțe care sunt testate pe an, în cel mai fericit caz, o substanță activă ajunge să fie lansată pe piață”, a declarat Liviu Chira, manager de produs în cadrul BASF Agricultural Solutions România.

    Peste 800 de studii complexe pentru omologarea unui produs

    Omologarea unui nou produs presupune, de asemenea, o cale lungă. ”Sunt necesare peste 800 de studii complexe în toate domeniile de activitate. Este o treabă extrem de complexă, extrem de reglementată, de organisme independente. Procesul este de lungă durată, deci durează în medie 10 ani de la descoperirea unei substanțe până la lansarea efectivă pe piață. Tocmai ca produsele să fie sigure în utilizare și să combată, desigur, organismele dăunătoare țintă”, a relatat managerul de produs în cadrul BASF Agricultural Solutions România.

    Prin resursele uriașe alocate cercetării, dar și prin munca specialiștilor, fermierii au la dispoziție noi tehnologii pe care le pot aplica în câmp într-un sistem integrat, având certitudinea eficienței fiecărei verigi tehnologice. Iar un exemplu îl reprezintă sistemele de producție sămânță-erbicid, așa cum este cazul culturii de floarea-soarelui Clearfield.

    ”Schema de erbicidare trebuie să o stabilim în primul rând în funcție de spectrul de buruieni care se găsesc în parcela respectivă și nivelul de infectare. Trebuie de asemenea să ținem cont de tehnologia cultivată și de hibridul de floarea-soarelui, deoarece specific pentru cultura de floarea-soarelui –  de fapt, e specific pentru mai multe culturi, dar în mod specific pentru floarea-soarelui, se folosesc sisteme de producție sămânță plus erbicid. Adică sunt hibrizi toleranți la erbicidul sistemului. Când aleg și sămânța, stabilesc în mare parte șui schema de erbicidare, respectiv erbicidele pe care le pot folosi”, a explicat Liviu Chira.

    Acesta a explică că lansarea sistemului de producție Clearfield a reprezentat o revoluție în combaterea buruienilor. ”S-a reușit combaterea buruienilor problemă, dificil de combătut la cultura de floarea-soarelui în postemergență. Este vorba despre buruieni precum ambrozia, scaieții, xantium, pălămida și, foarte important, combaterea unei buruieni parazite extrem de dăunătoare pentru cultura de floarea-soarelui, Orobanche cumana (lupoaia florii-soarelui), foarte prezentă pe terenurile lucrate de fermierii din zona de sud, sud-est a țării.

    Tehnologia Clearfield, o veritabilă revoluție în cultivarea florii-soarelui
    Tehnologia Clearfield, o veritabilă revoluție în cultivarea florii-soarelui

    Liviu Chira: ”Noi recomandăm întotdeauna folosirea folosirea produselor originale pentru a obține rezultate optime”

    Liviu Chira a arătat că, prin folosirea produselor originale, fermierii au certitudinea rezultatelor pe care doresc să le obțină. Este și motivul pentru care agricultorilor li se recomandă produsele originale în fiecare tratament de protecția plantelor.

    ”Am lansat în urmă cu câțiva ani următoarea generație a acestui sistem de producție în care avem un erbicid nou, practic o nouă formulare pentru o substanță cunoscută – e vorba de imazamox, o substanță activă și acest produs nou are o formulare modernă, inovatoare, practic este chiar patentat pe acest mod de formulare a produsului. (…) ”Aș spune că o substanță activă este atât de bună pe cât este formularea în care se află. Formularea este responsabilă de cât de mult din potențialul de eficacitate al substanței active este folosit, deoarece substanța activă, dacă ne referim la imazamox, spre exemplu, trebuie să ajungă pe buruieni, iar în primă fază să rămână, să adere pe buruieni, după care să pătrundă în zona de acțiune înainte de a fi spălată, degradată sau să își piardă activitatea biologică. Există diferențe privind unele aspecte de calitate între produse formulate diferit. Spuneam de experiența acumulată în dezvoltarea unei substanțe active. Testările cu substanța activă în diferite zone, condiții climatice, pe diferite buruieni, sunt elemente cheie în aspecte privind înțelegerea cum această substanță activă lucrează, funcționează. Această experiență este, practic, în mâna companiilor care dezvoltă aceste substanțe originale. Noi recomandăm întotdeauna folosirea folosirea produselor originale pentru a obține rezultate optime. În cazul acestei substanțe active, imazamox, avem cea mai bună combatere a buruienilor pentru a obține rezultate de producție, fiind recunoscut că o combatere necorespunzătoare a buruienilor are implicații directe în diminuarea producției”, a punctat Liviu Chira.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Liviu Chira, Manager Produs BASF România (15.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție