• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Alin Prunean, deputat: Încă nu avem norme de aplicare la Legea practicilor comerciale neloiale

  Angelica Lefter -

  Valorificarea produselor, practicile comerciale neloiale și lipsa forței de muncă reprezintă principalele probleme ale fermierilor mici din România, consideră deputatul Alin Prunean.

  Membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alin Prunean a fost invitat în ediția de astăzi, joi – 16 martie, a emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR. În cadrul emisiunii, parlamentarul a mărturisit că a ales să intre în politică și să reprezinte micii fermieri, în special, pentru că nu putea schimba lucrurile de pe margine.

  Valorificarea, una dintre cele mai grave probleme ale fermelor mici

  Deputatul Alin Prunean, membru REPER, consideră că și fermele mici au nevoie de reprezentanți.

  ”Nu pot schimba din afară lucrurile, de pe margine, și mi-am dorit să reprezint mai mult mici producători, venind dintr-o zonă care nu e propice agriculturii pe care o vedem aici, în sudul țării, unde mai degrabă sunt exploatații foarte mari. Și cred că și acei mici fermieri au nevoie să fie reprezetați”, a spus oficialul membru în Comisia de Agricultură din Camera Deputaților.

  Alin Prunean: ”Nu există forță de muncă calificată, avem 59 de licee cu profil agricol subfinanțate”

  În ceea ce privește problemele din comunitatea micilor fermieri, acestea sunt variate, de la concurența neloială de pe piață, la lipsa forței de muncă calificată, a declarat deputatul Alin Prunean.

  ”Valorificarea produselor și aici știți foarte bine, și ne-am întâlnit în Comisie anul trecut de zeci de ori pe acea Directivă privind practicile comerciale neloiale. E o directivă binevenită. Chinul facerii a fost transpunerea. Au fost compromisuri, legea trebuia să intre la 1 ianuarie în vigoare, în continuare nu avem normele de aplicare și sper ca Ministerul Agriculturii să nu mai întârzie foarte mult. Și vom vedea după câteva luni, poate după un an de zile cum e aplicată și să revenim dacă este cazul să mai facem anumite corecturi. E departe de a fi perfect și e departe de a fi ceea ce ar fi putut să fie, dar probleme sunt foarte multe, dacă ne uităm chiar și la fermele mai mici, că am spus că eu sunt mai apropiat de ele, n-au forță de muncă. Nu au forță de muncă calificată și aici ne putem duce spre învățământul agricol. Avem în acest moment 59 de licee cu profil preponderent agricol. Din păcate subfinanțate. Noi, politic, ce am putut să facem din opoziție, a fost să venim cu un amendament la Legea bugetului și să suplimentăm bugetul acestor licee agricole, dar aceste licee agricole, aproape jumătate din ele nu au un petec de teren agricol”, a punctat oficialul membru Comisia de Agricultură din Camera Deputaților

  Deputatul Alin Prunean a mai adăugat că presiuni pentru restabilirea situației normale pentru micii producători trebuie făcute din toate direcțiile, mai ales că urmează să mai vină bani din fonduri europene.

  ”Mai vin niște bani prin PNRR, s-au blocat și acolo, s-au blocat că au fost niște modificări mai puțin inspirate anul trecut, să fie trecută la AFIR finanțarea lor, dar nu știu, poate și dumneavoastră, poate eu cât pot în Comisie, cred că cu toții ar trebui să facem o presiune constructivă”, a conchis Alin Prunean, deputat și membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR 1.

  Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Alin Prunean, Membru Comisia de Agricultură CDEP (16.03.2023)


  Te-ar mai putea interesa

  Ultima fabrică românească de ciocolată intră în insolvență Fermierii sunt revoltați după ce un mare retailer a anunțat că scade prețurile la raft Deputatul Alin Prunean cere ANSVSA să ia măsuri mai dure împotriva celor care îi otrăvesc pe români!

  Ultimele știri

  Primarul unei comune cu 7.000 de oi: ”Prețul la mieii de lapte n-ar trebui să scadă sub 20 lei, plus cei 8% compensația statului” Petre Daea: Dăm sprijin fermierilor care au cereale în magazii, și nu comercianților de cereale APIA – anunț urgent pentru crescătorii de vaci