• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înființarea unei livezi prun. Ing. Marius Roman, proprietar de pepinieră: Există trei pași esențiali pentru a avea o recoltă bună de prune românești

    agrointeligenta.ro -

    Prunul este unul dintre pomii fructiferi cei mai răspândiți în țara noastră. România are o tradiție îndelungată în recoltarea prunelor, dar deși prunii se găsesc în toate grădinile, nu oricine poate ajunge să își facă o livadă.

    Inginerul Marius Roman, doctor în științe pomicole și proprietarul unei pepiniere de pruni în Afumați, Ilfov, a prezentat pentru Agrointeligența cei trei pași esențiali pe care trebuie să-i îndeplinească o persoană care dorește să își înceapă un business din recoltarea prunelor. Acestor pași li se adaugă și răbdarea deoarece prunii devin roditori în 2-3 ani de la plantare și ajung la maturare după cinci ani.

    1. Soiuri și portaltoiul

    Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ia în considerare cineva când vrea o livadă de pruni este soiul pe care îl plantează. Pentru alegerea acestuia este important să se ia în calcul perioada în care se va face cultivarea, timpuriu, mediu sau târziu și apoi posibilitatea de polenizare din zona în care va fi amplasată livada. Este important să se alterneze soiurile andro sterile cu cele autosterile și autofertile pentru a avea producție în fiecare an.

    Inginerul Roman recomandă soiurile timpurii deoarece acestea se pretează pe modelul de business. ”Având în vedere faptul că în luna august se găsesc pe piață cantități foarte mari de prune și prețul este mic, cineva care dorește să își înceapă o afacere ar trebui să se axeze pe soiuri mai timpurii, care să rodească în iulie, în acest fel având posibilitatea să obțină un preț mai bun. Cele mai bune soiuri timpurii sunt tuleu timpuriu și diana. Sunt foarte avantajoase însă și soiurile stanley, centenar sau silvia, fiecare având alte particularități”, a explicat Marius Roman.

    Un element esențial în momentul în care se procură puieții este ca aceștia să fie certificați și să fie liberi de viroze. În caz contrar există posibilitatea să investești într-o livadă care nu va deveni niciodată profitabilă deoarece rodul va fi foarte sărac.

    2. Densitatea de plantare

    Al doilea pas în realizarea unei livezi de prun îl reprezintă organizarea terenului pe care urmează să fie plantați pomii. Potrivit inginerului Roman cu cât pomii sunt mai deși cu atât producția va fi mai mare. Acest lucru se explică prin două elemente, cu cât densitatea este mai mare cu atât mai mare este producția și se eficientizează și terenul.

    Perioada optimă de plantare este toamna între 10-15 octombrie și 20-25 noiembrie, iar dacă, din anumite motive nu s-a putut încheia se continuă primăvara în luna martie, dar este de evitat această situaţie deoarece procentul de prindere a puieților este mult mai mic.

    3. Tehnologia de cultură

    Ultimul pas îl reprezintă lucrările agrotehnice, tăierile, irigarea și tratamentele care se vor aplica pomilor. În ultimii ani și în domeniul livezilor tehnologia a avansat foarte mult, iar acest lucru a dus la un plus producție în cazul celor care au optat pentru noile tehnologi de cultură.

    Un exemplu pe care îl dă inginerul Roman este referitor la fertilizare și irigare. ”Dacă în trecut se folosea fertilizarea și irigarea prin sisteme clasice acum se realizează prin picătură și se face fertirigare, în apa cu care sunt udați pomii se pun fertilizatorii lichizi”.

    Citiși și: 

    Tăieri de întreținere și fructificare la pomii maturi – sfaturile ing. Marius Roman pentru pomicultori

    Cultura de gutui în România. Cele mai profitabile soiuri cu care poți înființa o plantație de gutui


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie