• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de gutui în România. Cele mai profitabile soiuri cu care poți înființa o plantație de gutui

    Roxana Dobre -

    O plantație de gutui este una ditnre culturile profitabile pe care chiar și micii fermieri o pot înființa. Deloc pretențioasă și rezistentă, cultura gutuiului este vulnerabilă doar la arsura bacteriană a speciilor pomicole semințoase, respectiv atacul bacteriei Erwinia Amylovora. Cu tratamente făcute corect și la timp, gutuii aduc producții de 30 de tone la hectar și venituri de cel puțin 120.000 de lei la hectar.

    Agrointeligența a aflat de la dr. ing. Marius Roman, proprietarul unei pepiniere din apropierea Capitalei care sunt soiurile de gutui care dau cel mai bun randament și care s-au adaptat perfect la condițiile climatice actuale din țara noastră.

    Soiul de gutui Bereczki

    Acest soi este foarte productiv fructele lui depășind 5-600 de grame. Este un pom viguros, autofertil, bun polenizator, cu fructe mari sau foarte mari, larg piriforme sau invers ovoide, cu coaste largi, cu suprafața neregulată și gâtul mai mult sau mai putin delimitat. Pielița de culoare galben-limonie, este acoperită cu un puf brun cenușiu. Pulpa este gălbuie, suculentă, acidulat-dulceagă, intens aromată, ușor astringentă. Este foarte bun pentru prelucrări industriale. Maturitatea de recoltare: octombrie.

    Soiul de gutui Aurii

    Acest soi, împreună cu Aromate, are fructe mult mai suculente, aromate și gustoase față de celelalte soiuri. Au fructe de mărime medie, adică 350-400 de grame. Pom de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasă, rezistent la ger. Fructele sunt de formă rotunjit piriformă cu coaste largi şi suprafaţa vălurată, asimetric în plan transversal, de culoare galbenă-limonie. Pulpa este gălbuie, fină, crocantă, destul de zemoasă, puţin astringentă, dulce, slab acidulată şi cu aromă fină. Epoca de coacere: octombrie.

    Soiul de gutui Aromate

    Pom de vigoare supramijlocie, coroana invers piramidală. Fructele au forma piriformă, de mărime mijlocie, de culoare limonie, cu pielița groasă, netedă, lucioasă, acoperită cu perișori fini la jumătatea dinspre caliciu. Pulpa este alb-galbuie, crocantă, destul de zemoasă, dulce, acidulată şi foarte aromată. Maturitatea de recoltare: octombrie

    Soiul de gutui de Portugalia

    Pom de vigoare mare, cu coroana piramidală. Fructul este mare (peste 400 g), piriform, cu coaste largi, de culoare galbenă aurie, lucioasă. Pulpa este alb-gălbuie, crocanta, semifină, dulce acidulată, uşor asistringenta şi aromată. Rezistă la transport şi păstrare. Maturitatea de recoltare: octombrie.

    Soiul de gutui Moldovenești

    se deosebește de celelalte soiuri prin faptul că este mult mai rezistent la focul bacterian, boală ce afectează în mod deosebit livezile de gutui. Nu este imun dar este cel mai rezistent dintre soiuri. Pomul este de vigoare mică, cu coroană globulos-turtită, scoarţă brun-cenuşie. Fructul de mărime mijlocie 270-330 g, de formă rotunjită, de culoare aurie, cu nuanţa portocalie. Pielița este subţire, netedă, lucioasă, acoperită cu perişori pâsloşi și cenuşii în jumătatea dinspre caliciu. Pulpa este de culoare galbenă, consistentă, crocantă, semizemoasă, puţin înecăcioasă, dulce, acidulată și aromată. Maturitatea de recoltare – octombrie.

    gutui cu fructe

    Citiți și: Livada de gutui – investiție, tehnologie, recoltă, preț și profit. De ce se tem fermierii de această cultură de pomi fructiferi?



     


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!