• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Producătorul german de îngrășăminte K+S și-a dublat profitul în timpul crizei de fertilizanți

    Angelica Lefter -

    Producătorul de îngrășăminte german K+S a făcut mai mulți bani în anul de criză 2022 decât în oricare alt an. Vânzările grupului aproape s-au dublat, iar câștigurile înainte de impozite (EBITDA – acumularea brută din activitatea de exploatare a unei companii) sunt de două ori mai mari, potrivit agrarheute.com.

    Conform conducerii grupului german K+S, anul trecut a fost unul extraordinar datorită prețurilor medii semnificativ mai mari în segmentul de clienți din agricultură. ”2022 a fost un an remarcabil pentru K+S”, a spus dr. Burkhard Lohr, președintele Comitetului executiv al K+S Aktiengesellschaft.

    Potrivit acestuia, câștigurile operaționale EBITDA (câștigurile înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare) s-au dublat mai mult decât la 2,4 miliarde de euro (2021: 1,1 miliarde euro).

    Vânzările grupului au crescut la 5,7 miliarde de euro, în comparație cu 2021 când s-au ridicat la 3,2 miliarde de euro.

    Prețurile medii semnificativ mai mari în segmentul de clienți din agricultură și pentru produsele industriale care conțin potasiu au supracompensat în mod clar volumele de vânzări mai mici și costurile mai mari, potrivit declarației lui Lohr.

    Vânzările producătorul german de îngrășăminte au ”bubuit”

    Pe segmentul de clienți din agricultură, vânzările K+S în anul financiar 2022 au crescut brusc, până la 4,5 miliarde de euro, comparativ cu 2021 când s-au înregistrat 2,3 miliarde de euro, datorită prețurilor medii semnificativ mai mari și în ciuda volumelor mai mici de vânzări.

    Motivul pentru aceasta a fost cererea bună din prima jumătate a anului, care s-a întâlnit cu oferta limitată pe piața mondială. Prin urmare, prețurile potasiului au crescut din nou semnificativ în toate regiunile de vânzare.

    În a doua jumătate a anului, clienții au avut o atitudine de așteptare. În consecință, prețurile s-au normalizat apoi la un nivel ridicat în această perioadă, deși cu caracteristici regionale diferite. Segmentul de clienți Industry+ cu o gamă largă de domenii de aplicare pentru produse a fost caracterizat de o bună dezvoltare a cererii în ansamblu, a menționat Lohr.

    Prețurile au crescut atât pentru produsele cu potasiu cât și pentru sare. La 1,2 miliarde de euro, segmentul de clienți a raportat vânzări care au fost cu aproximativ 29% mai mari în 2022 decât în anul precedent , când au fost raportate 0,9 miliarde de euro.

    Producătorul de îngrășăminte german K+S a făcut mai mulți bani în anul de criză 2022 (foto: profit.ro)

    În anul în curs sunt așteptate rezultate bune ale vânzărilor, deși se remarcă o creștere a costurilor de producție

    În anul curent, grupul K+S se așteaptă la creșterea cererii și la un nivel global de preț atractiv, deși la un nivel mai scăzut decât în anul precedent.

    Aprovizionarea cu potasiu din Rusia și Belarus va continua să fie limitată. În același timp, este de așteptat o creștere suplimentară a costurilor, în special pentru energie, logistică și materiale, precum și costuri salariale mai mari, relatează producătorul de potasiu.

    Prin urmare, K+S se așteaptă ca EBITDA să atingă o valoare între 1,3 miliarde de euro și 1,5 miliarde de euro în anul financiar curent, comparativ cu 2022 când valoarea a fost de 2,4 miliarde de euro. Fluxul de numerar gratuit ajustat ar trebui să fie între 700 de milioane de euro și 900 de milioane de euro.

    Consiliul de Administrație și Consiliul de Supraveghere al companiei K+S au decis să răscumpere acțiuni de trezorerie în valoare de până la 200 de milioane de euro și apoi să le retragă. Răscumpărarea urmează să înceapă după Adunarea Generală Anuală din 10 mai 2023 și să fie finalizată cel târziu până la sfârșitul lunii februarie 2024.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale