Tratarea semințelor cu biostimulatori: fundamentul unei recolte bune
agrointeligenta.ro -Plantele tinere de cereale, rapiță, floarea-soarelui, soia, fasole, mazare de la apariție, până la stadiul de două frunze se bazează pe sămânța mamă ca sursă totală de energie, până când fotosinteza preia controlul.
În timpul perioadei de germinare, sămânța mamă urmează ciclul biologic de creștere, dar în același timp se află sub presiunea constantă a factorilor externi (clima, atac de boli și dăunători, necesarul de macro și micronutrienți, aplicarea erbicedelor, etc.). Această presiune se manifestă pe tot parcursul perioadei de creștere și dezvoltare a plantelor, având loc modificări în ceea ce privește necesarul de nutrienți, în funcție de stadiul de dezvoltare.
Citiți și: Cum se folosește Razormin, stimulatorul de înrădăcinare de la Holland Farming
Sistemul de apărare al plantelor trebuie susținut pe toata perioada de creștere, mai ales în perioadele cu presiune mare de boli și dăunători, prin tratamentul cu produse fitosanitare cu rol preventiv și curativ (în funcție de situație), împreună cu produsele care au rolul de fertilizanți, cu efect imediat, având în compoziția lor stimulatorii de creștere, aminoacizi, macro și microelemente.
Folosirea biostimulatorilor în cursul perioadei de vegetație ajută la dezvoltarea plantelor, influențând pozitiv majoritatea proceselor vitale și creșterea absorbției nutrienților, asimilarea acestora, stimulând în același timp toleranța la stresul biotic si abiotic.
Adăugarea de nutrienți pe stratul de semințe, va asigura eliminarea a cel puțin unui set de factori, care pot afecta în mod negativ cultura.
Beneficiile tratamenului semințelor cu biostimulatori:
- Rădăcini mai puternice și mai dezvoltate;
- Producții mai timpurii și cantitativ mai ridicate-înflorire și polenizare la momentul potrivit, cultura nefiind în pericol de Înflorire în perioada călduroasă, afectând viabilitatea polenului;
- Plante mai sănătose;
- Crește rezistența la boli;
- Tratamentul semințelor se poate face poate face împreună cu celelalte pesticide.
Stimulatorul Raykat Enraizador pentru tratamentul semințelor de cereale, plante tehnice și horticole conține macro si microelemente alături de aminoacizi și polizaharide, într-un echilibru perfect, ceea ce-l face special la începutul dezvoltării plantelor. Favorizează înrădăcinarea și dezvoltarea optimă a sistemului radicular în prima perioadă după răsărire. Se recomandă aplicarea unui litru de Raykat Enraizador/ 1 t semințe cereale sau plante tehnice.
Pentru o nutriție completă, se aplică un îngrășământ microgranulat cu eliberare controlată la pregătirea terenului, Agromastert Start Mini 21-21-5+2MgO-17SO4, cu azot peliculat si fosfor eliberate timp de 1-2 luni, ușor accesat de către sistemul radicular nou format, iar foliar biostimulatorul CROPMAX în concentrație de 0,05-0,1%(de exemplu in faza de 4-8 frunze la porumb).