• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laptele în România, la fel de scump ca în Dubai. Ionuț Lupu, Holstein Ro: Fermierii, pierdere de 30-50 bani/litru

    Roxana Dobre -

    Laptele a ajuns să coste în România la fel de mult ca în Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Nu vorbim însă de prețul al producător, la fermier, ci de cel de la raft, explică directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, Ionuț Lupu.

    Diferența majoră dintre prețul laptelui la poarta fermei și cel final pe care consumatorii îl găsesc la raft, rămâne una dintre cele mai mari probleme ale crescătorilor de animale. Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro, Ionuț Lupu, a explicat în ediția de miercuri – 22 martie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR că la nivelul asociației se încearcă să se găsească tot felul de răspunsuri și de argumente pentru situația în care se află în prezent fermierii.

    Românii cumpără din magazine lapte la preț comparabil ca în Emiratele Arabe Unite

    Ionuț Lupu a făcut o comparație a prețului pentru un litru de lapte care se vinde în supermarket în România și mai multe țări din Europa. Consumatorii români cumpără laptele de la raft cu prețuri cuprinse între 8 lei și 14 lei.

    ”Dacă facem o comparație cu ceea ce se întâmplă în toate țările central și vest europene vedem că prețurile la raft pentru un litru de lapte sunt cu mult sub ceea ce este în România. Avem până la 30% diferență. De exemplu în Spania vorbim de 1,25 euro pe litrul de lapte. În Franța suntem tot pe acolo 1,25-1,30 euro. Deci vorbim de +/- 6,5 lei pe litrul de lapte iar la polul opus se află estul Europei, România în cazul nostru unde vorbim de prețuri cuprinse între 8 lei și până la 14 lei. Sunt valori de nedescris. Avem colegi care au început să colecteze informații și în Emiratele Arabe Unite, suntem la acest nivel. Adică vorbim de 1,75 dolari pe un litru de lapte”, a subliniat Ionuț Lupu.

    Citiți și: Marii retaileri germani au scăzut prețul lactatelor. Un litru de lapte – 6 lei, pachetul de unt – sub 8 lei

    Analiza prețului pentru litrul de lapte, din fermă până la raft

    Reprezentantul Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro a dezvăluit că la nivelul organizației s-a făcut o analiză a prețului laptelui, plecând de la poarta fermei și ajungând la prețul final, cel de la raft. S-a remarcat că jumătate din prețul din magazine îi revine retailerului iar cealaltă jumătate este împărțită între fermier și procesator.

    ”Fermierului îi revine probabil undeva între 1,9 și 2,3 lei cu o presiune fantastică din partea procesatorului pe care îl înțelegem pentru că este prins într-o menghină în momentul de față. Fermierii în multe situații sunt amenințați, și înțelegem această situație, cu un preț de 1,5-1,9 lei/litru. Fermierii deja sunt într-o zonă în care nici măcar nu mai vorbim de a fi pe zero. Vorbim de pierderi masive pentru că un litru de lapte se produce în continuare cu 2,5 -2,9 lei”, a mai explicat Ionuț Lupu.

    Fermierii cheltuie între 2.5 și 2.9 lei ca să scoată pe piață un litru de lapte (foto: istockphoto.com)

    Cât îi costă pe fermieri să producă un litru de lapte

    Directorul executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein Ro a completat că prețul de producție pentru litrul de lapte este, în prezent, de 2,5 lei – 2,9 lei, la poarta fermei.

    ”Pe membri noștri îi costă în prezent (să producă un litru de lapte) între 2,5-2,9 lei la poarta fermei. Au fost mici ajustări să spunem în favoarea consumatorului în momentul în care au început să apară cerealele acestea foarte ieftine din Ucraina, dar și ele cu foarte multe semne de întrebare. Atunci bineînțeles, de la 1,5 lei – 1,6 lei pe kilogramul de porumb în momentul în care ne-am apropiat de 1 leu. Componenta porumb în rația furajeră este importantă, dar nu e decisivă”, a mai punctat specialistul în zootehnie.

    Citiți și: Preț lapte 2023. Cât primesc fermierii pe litru la procesator și vânzare directă

    Ionuț Lupu, Holstein Ro: Fermierii vând laptele în pierdere de mai bine de două luni

    Ionuț Lupu a subliniat că în condițiile în care fermierii produc în prezent lapte la prețul de 2,5 lei – 2,9 lei/litrul, procesatorii oferă un preț mediu de 2,1 lei/litru la cumpărarea laptelui din fermele crescătorilor români. În aceste condiții, pierderea crescătorilor de animale este între 30-50 de bani pe litru.

    ”2,1 lei pe litru primesc (prețul mediu – n.r.). Vând în pierdere de mai bine de două luni. Noi suntem cei care în momentul de față trebuie să ducem toată această scădere a puterii de cumpărare. Noi trebuie să o compensăm și bineînțeles că așa cum am spus, am ajuns în punctul în care suntem într-o zonă de pierdere între 30-50 de bani pe litru. În momentul de față fermierii care au reușit să-și procure în lunile august, septembrie, octombrie anul trecut porumbul siloz – în momentul de față după cum știți, fermierii furajează din stoc. Încă mai sunt stocuri în unele cazuri, în unele cazuri acestea sunt pe terminate”, a mai spus Ionuț Lupu.

    În continuarea calculului pentru prețul laptelui de la fermier la raft, Ionuț Lupu a explicat și ce costuri au procesatorii care preiau laptele de la fermieri, conform informațiilor comunicate de APRIL.

    ”Noi nu avem costurile acestea de la procesator dar din discuțiile cu colegii din zona de procesare, Dorin Cojocaru, președintele APRIL (Asociația Patronală Română din Industria Laptelui – n.r.), ne-a comunicat o valoare de 5,4-5,5 lei/litru de lapte ambalat la cutie de carton. Acesta este costul lor urmând apoi să meargă în zona de negociere cu retailerul iar acolo se întâmplă niște lucruri”, a mai arătat specialistul.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ionuț Lupu, Holstein Ro (22.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!