Fermierii germani protestează timp de trei zile! Care sunt nemulțumirile lor
Violina Gorcinschi -Cu ocazia conferinței de primăvară a miniștrilor agriculturii de la Büsum, fermierii germani au început un protest la monumentul de stat Dusenddüwelswarf din Hemmingstedt.
Secretarii de stat și miniștrii agriculturii se întâlnesc la Büsum începând de astăzi, miercuri, 22 martie, până vineri, 24 martie. Reuniunea este și momentul ales de fermieri pentru a protesta. Mai mult, la acțiune este chemată toată populația din zona rurală, fiind așteptat un tur de forță al manifestanților pe parcursul celor trei zile.
Fermierii protestează împotriva acordului Mercosur
Nemulțumirile nemților sunt legate atât de politicile UE, cât și de cele naționale. Fermierii germani avertizează asupra acordului Mercosur, a acordului Ceta și a măsurilor prin care terenurile sunt scoase din circuitul agricol. Acordul Mercosur ar submina standardele europene pentru importurile de produse agricole, iar comercializarea produselor promovate, în mod fals, ca respectând standardele ecologice, ar fi practicată în Germania.
În plus, din punctul de vedere al – Land schafft Verbindung – LsV (”Pământul ne unește”) și al Platformei Agricultorilor Moderni, extinderea ariilor protejate amenință mijloacele de trai, echivalând cu o limitare profesională.
Pe lângă standardele europene privind importurile și planificarea securității, fermierii cer, de asemenea, ajustări ale legilor de vânătoare de la politicienii din domeniul agricol, pentru a preveni înmulțirea necontrolată a lupilor .
Ieri, 21 martie, LsV Sachsen a cerut, de asemenea, participarea la o acțiune de solidaritate pentru colegii lor din Büsum. La o ieșire de pe A14 spre Grimma, fermierii s-au adunat cu tractoarele lor și au avertizat, printre altele, despre consecințele acordului Mercosur. În Bautzen și Chemnitz, fermierii au protestat și pe autostrăzi.
Acordul Mercosur nu este pe agenda miniștrilor agriculturii
Pe ordinea de zi a Conferinței miniștrilor agriculturii sunt 36 de puncte. Printre altele, se vor discuta îmbunătățiri ale reglementărilor ecologice, introducerea reglementărilor ecologice pentru fermele cu pășuni, Politica Agricolă Comună (PAC) din 2028, țintele europene de reducere a pesticidelor (regulament UE SUR) și conversia creșterii animalelor.
Asociația Fermierilor Germani (DBV) a publicat o lucrare de șapte pagini privind cererile pentru conferința miniștrilor agriculturii. Aceasta nu respinge acordul Mercosur planificat de guvernul federal, dar vrea ca miniștrii agriculturii să se asigure că standardele UE nu sunt afectate de vânzările sub costurile de producție. Lucrarea se concentrează pe ajustări ale reglementărilor ecologice din 2024, o reevaluare a stării de protecție a lupilor, utilizarea durabilă a pesticidelor și transformarea industriei creșterii animalelor.