• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele Klaus Iohannis, critic la adresa Comisiei Europene care îi nedreptățește pe fermierii români: ”Noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina”

    agrointeligenta.ro -

    Comisia Europeană trebuia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina spre piețele lumii. Nu au făcut-o. Nu știu de ce nu au făcut-o, a spus președintele României, Klaus Iohannis despre compensațiile foarte mici alocate fermierilor români de Comisia Europeană. Președintele Iohannis a spusă că, în cazul pierderilor înregistrate de agricultorii români, ”este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”.

    Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, joi – 23 martie, la Bruxelles, cu privire la revolta fermierilor, că România a făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina spre piețele lumii și că nu înțelege abordarea Comisiei Europene. „Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește”, a spus președintele.

    „Ministerul Agriculturii livrează date la nivelul Comisiei Europene. Comisia Europeană folosește o formulă de calcul, fără să negocieze cu nimeni, și acordă anumite ajutoare. Este posibil ca datele folosite de minister să nu fi fost gândite profund, dar nu le-am văzut și nu pot să comentez. Este foarte ciudat ca în Comisia Europeană, pe aceste spețe, să nu se negocieze nimic și să se folosească formule. Aceste lucruri nu pot fi rezolvate, după părerea mea, contabilicește. Sunt chestiuni complicate. Comisia Europeană trebuia să țină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exporturile de cereale din Ucraina spre piețele lumii. Nu au făcut-o. Nu știu de ce nu au făcut-o. Este regretabil că astfel de abordări ultra-birocratice pun sub semnul întrebării buna-credință a Comisiei”, a spus Klaus Iohannis.

    Președintele României, Klaus Iohannis, participă, în perioada 23-24 martie 2023, la reuniunea Consiliului European de primăvară și la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei.

    Ministrul Petre Daea a cerut revizuirea formulei de calcul pentru compensațiile fermierilor români

    Vă reamintim că, potrivit unui anunț făcut de comisatul european pentru Agricultură, România ar urma să primească numai circa 10 milioane de euro compensații pentru pierderile înregistrate de fermieri din cauza importurilor de cereale din Ucraina, importuri lipsite de taxe.

    Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a întâlnit luni, 20 martie, cu comisarul Janusz Wojciechowski, iar în cadrul discuțiilor a cerut revizuirea formulei de calcul prin care s-au făcut alocările bugetare pentru Români, Bulgaria și Polonia.

    ”Am susţinut la Consiliu, în discuţia cu comisarul european pe agricultură, că suma este mică pentru România. Este o sumă derizorie. Acesta ne-a explicat constrângerile pe care le are, justificând că decizia Comisiei a fost să acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totală de criză de 450 de milioane de euro. O sumă foarte mică pentru nevoile celor şase ţări, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia şi Slovacia nu au primit niciun cent. Deocamdată acestea sunt sumele. Însă eu am solicitat să revizuiască formula de calcul şi s-a convenit că se va analiza împreună cu experţii români stabiliţi încă din data de 26 septembrie 2022, în frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană”,  a declarat marți, 21 martie, Petre Daea pentru Agerpres.

    Dacă sumele anunțate de Comisia Europeană vor fi aprobate, atunci ele ar urma să fie achitate fermierilor până la 30 septembrie, iar statele membre au posibilitatea de a dubla alocarea fondurilor atribuite.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații