• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț cireșe 2023. Cât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață

    Roxana Dobre -

    Preț cireșe românești – cât vor costa primele cireșe românești la fermieri și în piață. Cele mai așteptate fructe autohtone vor avea anul acesta un preț pe măsura investiției fermierilor care nu își doresc scumpiri foarte mari pentru a nu le fi afectate vânzările.

    Cele mai căutate fructe ale verii vor pleca cu circa 15 lei din fermele pomicole iar în piețe primele cireșe vor ajunge cel mai devreme în jurul datei de 10 – 15 mai.

    Ing. Marius Roman, pomicultor și fondator al Pepinierelor Roman a dezvăluit în ediția de astăzi, marți – 28 martie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, când vom avea primele cireșe românești pe piață și care sunt soiurile care se coc în livezi cel mai devreme.

    ”Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci. Ne avantajează pentru că pornind mai târziu în vegetație, înfloresc mai târziu și astfel avem speranța că nu vom fi afectați de înghețurile târzii de primăvară. Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory. Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a spus Ing. Marius Roman pentru Agrostrategia.

    Citiți și: Livada din România unde poți să îți culegi singur cireșele și să mănânci fructe pe săturate!

    Acesta a completat că în alte zone ale țării, sunt specii care se coc mai devreme, cel mai probabil în jurul datei de 10 – 15 mai primele cireșe românești să fie în piață.

    ”S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme. Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai. Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, a explicat specialistul în pomicultură.

    Fondatorul Pepinierelor Roman a menționat că în fermele pe care le deține se înmulțește și material săditor iar printre pomi în mare parte se regăsesc cireșii.

    ”Noi înmulțim în pepinieră și avem în plantațiile noastre câteva soiuri de cireș cu maturare în luna mai. Primul este Early Lory, urmat îndeaproape de Early Red, după aceea avem un alt soi Sweet Aryana, Rita. Dar am vorbit în primă fază de Early Lory, pentru că din categoria solurilor timpurii pe care noi le cultivăm, acesta este cel mai, să spunem cel mai timpuriu și îl avem în ponderea cea mai mare în plantație din categoria aceasta”, a mai spus Marius Roman.

    Citiți și: Soiul care face primele cireșe de mai în livada ing. Marius Roman

    Când găsim cel mai târziu cireșe românești pe piață

    În privința perioadei cea mai târzie în care putem găsi pe piață cireșe românești, Marius Roman a precizat că până la 15-20 iulie puteți cumpăra fructe românești proaspete. Excepție fac fermele pomicole unde există și spații de frig, care pot păstra fructele cu 10 zile mai mult.

    ”Pentru zona de câmpie, aici unde ne desfășurăm noi activitatea, cel mai târziu soi pe care îl avem plantați este soiul Regina. Se maturează cumva spre sfârșitul lunii iunie sau chiar se pot recolta și consuma fructele chiar în prima decadă a lunii iulie, dar trebuie să luăm în calcul că acest soi, spre exemplu, se maturează cu circa 2 săptămâni mai târziu în zonele colinare, în anumite județe mai la nord, de exemplu, în Vrancea sau și în regiunea Moldovei sunt destul de multe ferme noi înființate în ultima perioadă și deci, undeva până la 15-20 iulie puteți găsi fructe românești proaspete. Acum sunt și fermieri care dețin spații de frig și mai depozitează anumite cantități, pentru că cireșele se pot păstra după recoltat la frig undeva la 10 zile fără niciun fel de probleme”, a spus Marius Roman pentru Agrostrategia.

    Prețul corect pentru cireșe, în 2023

    Prețul corect la poarta fermei pentru campania 2023 pentru producția de cireșe în România

    Prețul cireșelor la poarta fermei vor fi în medie 15 lei pe kilogram în acest an. Ce depășeste această sumă, spune Marius Roman, este costul de producție pe lanțul de la fermier în piață sau marile magazine.

    ”Dacă producția de fructe nu va fi afectate de înghețurile târzii, cum am pățit în 2022 când am avut aproape 85% din producție compromisă, pentru că în luna aprilie, când pomii erau în plină floare, am avut câteva nopți consecutive când temperatura a scăzut undeva la -4° motiv pentru care tot ce am avut, soiuri care erau deja înflorite au fost afectate chiar și peste 90%. Norocul nostru a fost că am avut câteva soi care au fost mai rezistente și au fost mai puțin afectate și am reușit să facem un 15% din producție. Prețul corect pentru cireșe în 2023 la poarta fermei ar trebui să fie în jur de 15 lei per kilogram pentru că discutăm de soiuri care la început se vor valorifica la un preț mai ridicat, deoarece și productivitatea pe aceste soiuri este mai mică. Și la un moment dat noi o să valorificăm fructe chiar și cu 6-7 lei kilogramul la poarta fermei, în mijlocul sezonului, când există, să zicem, o ofertă foarte mare pe piață”, a spus fondatorul Pepinierelor Roman.

    Acesta a argumentat că în ultimii ani prețurile la inputuri au crescut foarte mult, motiv pentru care costurile de producție sunt destul de mari. Mai mult decât atât, forța de muncă reprezintă costuri mari în ceea ce privește partea de recoltat.

    ”Toți întâmpinăm în toate domeniile probleme cu forța de muncă astfel că nu suntem exceptați nici noi în pomicultură. Deci  întâmpinăm această problemă cu forța de muncă și dacă vorbim de specia cireș, recoltatul se face destul de greu, adică un om nu poate recolta mai mult de o 80-100 kg de cireșe pe zi pe medie. Cireșele nu se pot recolta mecanizat, mai ales când vorbim de fructe care trebuie să ajungă pe piața consumatorului în stare proaspătă. Cireșele se recoltează cu codiță pentru că sunt fructe perisabile, adică dacă nu le recoltăm cu grijă nu se pot păstra decât o perioadă foarte scurtă”, a mai specificat pomicultorul.

    Marius Roman: ”Dacă în piață va fi 30 lei kilogramul de cireșe românești mai mult mai sigur nu este prețul producătorului”

    Renumitul pomicultor a explicat că cireșele nu au depășit nici în anii trecuți 15 lei pe kilogram la poarta fermei iar prețurile în unele cazuri  duble afișate în piețe sau magazine nu sunt ale pomicultorilor și nu le aduc profit acestora.

    ”Din experiența pe care o am în decursul timpului, tot ceea ce am vândut ca și fructe în sistem angro, niciodată nu am vândut peste 15 lei kilogramul, chiar dacă vorbim de soiuri extratimpurii și când vorbim de soiuri medii și târzii, prețul a fost undeva cam între 6 și 10 lei per kilogram. Deci cam așa o să fie și anul acesta, de la ferme fructele în sistem angro vor pleca undeva între, să zicem, 7-8 lei kilogramul minim și maxim în jur de 15 lei. În rest dacă în piață va fi 30 lei kilogramul de cireșe românești mai mult mai sigur nu este prețul producătorului. Și noi suntem un pic dezamăgiți, ca să nu spun supărați, pentru că, spre exemplu, noi valorificăm kilogramul de fructe, să spunem la cireșele extratimpurii cu 15 lei kilogramul la angro, iar pe piață ajunge la 30 lei”, a menționat Marius Roman.

    Acesta a ținut să sublinieze că și producătorii sunt deranjați de diferențele mari de prețuri, de la poarta fermei la vânzare, având în vedere că cumpărătorii dau de cele mai multe ori vina pe fermieri pentru scumpiri. În plus, fără o cerere mare în piață și producătorii sunt afectați pentru că rămân cu producția nevândută.

    ”Ne deranjează pentru că dacă prețul ajunge atât de sus, cantitățile care se valorifică sunt mici, pentru că românii nu își permit să cumpere. Și atunci pur și simplu noi riscăm în anii în care avem producție, să zicem, nu suntem afectați de accidente climatice, nu reușim să valorificăm din cauza faptului că  cantitățile pe care le cere piața sunt mult mai mici”, a mai spus pomicultorul.

    Cireșele românești vor fi disponibile în cantități mari în piețe

    Marius Roman a mai transmis că cireșele românești au început să își facă loc în piețe astfel că sunt prezente în cantități din ce în ce mai mari. Aceasta se datorează suprafețelor mari înființate în ultimii ani de pomicultori, tocmai pentru a asigura fructe proaspete pentru consumatorii români.

    ”Eu zic că vor fi foarte multe fructe românești prezente în piață, inclusiv cireșe, pentru că sunt suprafețe destul de importante care au fost înființate în ultima perioadă, care deja au intrat pe rod. Și noi avem o plantație înființată pe fonduri europene și anul acesta e în anul 6 de cultură, cele 12 hectare, aproape 20.000 de pomi. Acesta este doar una dintre plantațiile care este situată  la Coșereni, județul Ialomița și anul acesta intră la maturitate deplină, și estimăm o producție de 100 de tone pe cele 12 hectare, o cantitate bună dar noi mergem mult pe calitate și atunci fructele sunt normate bine din tăieri astfel încât să nu avem o supraproducție pe pomi pentru că acest lucru scade calitatea”, a spus specialistul.

    În afară de plantația de cireș de la Coșereni, Marius Roman mai administrează o fermă pomicolă de 18 hectare, multifruct, în localitatea Drajna, județul Călărași.

    ”Acolo avem toate speciile pomicole de la sâmburoase tot ce înseamnă cais, piersic, nectarin, prun, cireș, vișin și mai puțin semințoase, măr, păr, gutui. Pentru că pe partea de sud, la zona de câmpie, semințoasele merg mai greu adică acestea merg mult mai bine în zonele colinare, județul Argeș, Dâmbovița, etc.”, a mai dat detalii pomicultorul.

    În altă ordine de idei, Marius Roman a adăugat că în privința piersicilor românești, acestea vor apărea pe piață la sfârșitul lunii iunie. ”Primele piersici românești le vom avea pe piață la sfârșitul lunii iunie. Spre exemplu noi avem soiul românesc Alexia, ameliorat la stațiunea pomicolă Băneasa”, a conchis pomicultorul.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Ing. Marius Roman, Pepinierele Roman (28.03.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!