• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Funcționarii APIA amenință cu proteste: ”Nu cerem majorări salariale, ci îndreptarea unei erori!”

    Roxana Dobre -

    Funcționarii APIA amenință cu proteste. Angajații agenției care gestionează anual plăți către fermieri de circa două miliarde euro au anunțat oficial că iau în calcul să demareze proteste pe o perioadă nedeterminată dacă proiectul de lege care ar urma să le uniformizeze salariile nu va fi aprobat.

    Membrii Sindicatului Naţional APIA au anunțat printr-un comunicat remis astăzi, joi – 6 aprilie, că sunt dezamăgiți cu privire la blocarea proiectului de lege 10/2023, constând în uniformizarea salarizării personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi transmit că vor demara proteste pe perioadă nedeterminată, dacă documentul va fi respins.

    ”Personalul din teritoriu al agenţiei beneficiază în acest moment de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central APIA, iar cerinţa salariaţilor APIA din teritoriu a fost să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central APIA, astfel îndreptându-se eroarea făcută odată cu aplicarea Legii salarizării 153/ 2017. Salariaţii APIA insistă să se înţeleagă că nu este vorba de majorare salarială ci de uniformizarea salariilor la nivel de agenţie”, se menţionează în comunicatul sindicatului.

    Citiți și: Deputații din Comisia de agricultură au votat mărirea salariilor pentru funcționarii APIA din toate județele

    Angajații APIA amenință cu proteste pe perioadă nedeterminată

    În cazul respingerii proiectului de lege în Camera Deputaţilor, salariaţii APIA avertizează că vor fi dificultăţi în derularea optimă a activităţii, cu consecinţă iminentă a scăderii absorbţiei fondurilor europene puse la dispoziţia României, precum şi proteste conform Legii 367/2022, proteste ce vor fi desfăşurate pe perioadă nedeterminată.

    În prezent, se mai arată în documentul citat, APIA gestionează peste 100 de scheme de plăţi/măsuri şi submăsuri de plată extrem de complexe şi, anual, la centrele locale şi judeţene ale agenţiei se depun circa 850.000 de cereri de plată, cu o suprafaţă de peste 9 milioane de hectare . ”Ținând cont că structura de personal din cadrul Agenţiei este mult subdimensionată faţă de volumul şi complexitatea activităţii instituţiei, ne considerăm îndreptăţiţi să solicităm continuarea procedurii legislative cu privire la Plx 10/ 2023”, se mai precizează în comunicat.

    Reacția APIA vine după ce ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat, miercuri, 6 aprilie, întrebat dacă începând de la 1 mai vor fi înghețate angajările și majorările salariale la stat, că lucrurile vor intra într-o perioadă de așteptare și de analiză, până la aprobarea unei noi legi a salarizării, în contextul în care autoritățile au decis să ajusteze cu 20 de miliarde lei cheltuielile bugetare.

    Reamintim că proiectul de Lege pentru modificarea Legii cadru nr. 153/2017, se află în Parlament și ar urma să intre la aprobare în Camera Deputaților după ce a fost avizat pozitiv în ședința de marți, 14 februarie, a Comisiei pentru Agricultură din Camerei Deputaților.

    Conform documentului, inițial este vorba doar despre majorări de salarii pentru angajații de la APIA dar în urma unor amendamente au fost introduși pe listă și funcționarii de la AFIR și angajați ai Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”. Luni, 13 martie, deputații din Comisia de agricultură au adoptat un raport de admitere care adaugă două instituții ai căror angajați vor primi salarii mărite, Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

    Citiți și: Deputații din Comisia de agricultură au votat mărirea salariilor pentru funcționarii APIA din toate județele

    Funcționarii APIA ar urma să primească bani în plus la salarii

    Majorări de 10-15%, pentru salariile funcționarilor de la APIA, AFIR și ASAS

    Majorările salariale ar urma să fie încadrate între 10 și 15% procente, iar la creștere ar putea fi adăugate și sporuri.

    Vor fi majorări inclusiv pentru Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”, dar și pentru Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Drepturile salariale ar urma să crească prin schimbarea încadrării din funcție publică teritorială în funcție publică de stat, ceea ce ar duce la un plus de venituri de circa 10-15%.

    Proiectul de lege mai prevede și aplicarea pentru toți angajații acestor instituții de stat a sporurilor pentru condiții periculoase și vătămătoare de muncă.

    Ce salarii încasează în prezent funcționarii APIA

    Potrivit Antena3.ro, în prezent, un director executiv de la APIA are aproximativ 11.700 de lei. Pe lângă aceste salarii, există și sporuri, dar și indemnizație de hrană. Indemnizația de hrană este aproximativ 4.000 lei, iar sporurile variază în funcție de încadrarea și experiența pe care o au aceștia în muncă.

    De asemenea, angajații mai primesc și vouchere de vacanță, dar și sporuri privind condițiile vătămătoare de muncă.

    Citiți și: APIA trage tare! Subvențiile care ajung la fermieri în această săptămână!

    Ce salarii sunt acum la APIA

    Salariu de bază la APIA:

    – Director executiv: 11.700 lei
    – Director executiv adjunct: 11.300 lei
    – Şef serviciu (cu doctorat): 10.600 lei
    – Şef de birou: 10.000 lei
    – Consilier juridic: 8.000 lei
    – Consilier superior: 7.800 lei

    Alături de sporuri, grila de salarizare a APIA include o indemnizație de hrană în cuantum de 4.164 de lei pe an, respectiv 347 de lei pe lună.

    Guvernul nu susține majorarea salariilor 

    Într-un punct de vedere atașat la PL-x nr. 10/2023, Proiectul de Lege pentru modificarea Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Guvernul arată că nu susține majorarea salariilor.

    ”(…) De majorarea de până la 50% beneficiază, începând cu luna noiembrie 2022, atât personalul care a beneficiat de aplicarea etapizată a legii, cât şi personalul care beneficiază de salariile de bază prevăzute de Legea-cadru pentru anul 2022. Măsurile propuse au un caracter discriminatoriu față de alte categorii de personal din sectorul bugetar şi vor conduce la solicitări din partea acestora, cu afectare directă a deficitului bugetar.  Apreciem că aplicarea prevederilor inițiativei legislative ar genera impact suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.  În acest context, menționăm că Guvernul are obligația de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent pentru a gestiona resursele, obligațiile bugetare şi riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de ţară în relația cu organismele financiare internaționale. Având în vedere cele menționate, Guvernul nu susţine adoptarea acestei inițiative legislative”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

    După ce va fi dezbătut în Comisia de Muncă proiectul va merge la vot în Camera Deputaților, care este for decizional. Doar după acești pași proiectul va putea trimis la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis, iar după ce va fi publicat și în Monitorul Oficial va intra în vigoare.

    APIA Central are în subordine 42 de centre județene și 262 de centre locale iar funcționarii agenției gestionează anual 850.000 de cereri de plată, pentru circa 9 milioane de hectare.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!