• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florian Ciolacu, CFRO – cum pot fi atrași tinerii în agricultură. Digitalizarea, o soluție

    Angelica Lefter -

    Tinerii fermieri sunt entuziaști, atrași de tot ce este digital, însă le lipsește experiența. Pe de altă parte, digitalizarea aduce cu sine multiple oportunități de carieră pentru femei în agricultură, consideră directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de miercuri, 5 aprilie, de pe TVR 1, directorul CFRO, a vorbit despre noua generație de fermieri, de viitorii lideri ai agriculturii românești, precum și despre programul inițiat în 2019 de Clubul Fermierilor Români pentru pregătirea acestor noi șefi de exploatații.

    ”Punctul tare al acestei generații îl reprezintă în mod evident entuziasmul inițial care poate să joace un rol egal negativ la puncte slabe, pentru că ușor crești, ușor te descurajezi. În același timp, un punct forte îl reprezintă pragmatismul pe care ei îl au în a judeca soluțiile la care să acceseze în fermă”, a vorbit Florian Ciolacu despre atuurile noii generații.

    Citiți și: Tinerii membri ai Clubului Fermierilor Români au propus în Parlamentul European crearea unui centru de excelență în România

    Lipsa de experiență și competențele concrete reprezintă minusuri care pot fi ușor remediate în cazul tinerilor fermieri.

    ”Eu știu că e foarte greu într-o afacere care a crescut 30 de ani, să cedezi, să dai puterea unui tânăr care să-și asume decizii care până atunci a fost ținute organic să crească, dar cred că pe un model de decizie, lucrul acesta trebuie făcut. În primul rând trebuie să avem încredere, în al doilea rând trebuie să dăm tinerilor oportunități. Uitându-ne pe studii și de fiecare dată mergem la date și la analize, vedem că pe primul loc în ce-i atrage pe tineri la țară, acolo ca agricultură, rural, reprezintă oportunitățile de carieră. Pe primul loc, dincolo de accesul la pământ, de accesul la finanțare, oportunitățile de carieră”, a menționat directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.

    Noua generație, atrasă în agricultură de noile tehnologii

    Florian Ciolacu a mai spus, la Agrostrategia, de la TVR1, că în mediul rural, în zilele noastre, există oportunități de carieră pentru tineri, mai ales că aceștia dețin puterea de utilizare a noilor tehnologii.

    ”În primul rând trebuie foarte rapid sau accelerat procesul prin care se schimbă percepția oamenilor asupra agriculturii, agricultura care nu mai e cu sapa, nu mai e cu plugul, e cu GPS-ul, este cu satelitul, iar decizia este cu calculatorul și cu un sistem informatic care adună date, le procesează și îți propune niște scenarii. Aici este valabil pentru toate categoriile de fermieri. Cu mențiunea că puterea de utilizare a acestor noi tehnologii și de adaptare la funcționarea lor, la cei tineri, este mai mare decât la cei seniori, că asta este un fapt evident, e trivial, e naturală atracția pentru ei, pentru că dacă-i spui unui tânăr astăzi: du-te ca să lucrezi într-o fermă la țară, să te scoli la 5 dimineața să te duci pe câmp, n-o să găsești prea mulți voluntari. Dacă-i spui: lucrăm cu drone, lucrăm cu sateliți, lucrăm cu stații meteo, dar trebuie să fii și la 5 pe câmp, ca să poți să iei datele, alfel îi trezești interesul”, a punctat directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.

    Florian Ciolacu: ”Avem un câștig prin prezența femeilor ca manageri în fermă”

    Un alt punct forte care vine odată cu tehnologia din ferme, este acela că femeile își fac loc din ce în ce mai mult în agricultură și în conducerea exploatațiilor.

    ”Este un câștig această tehnologie și această trecere automată, naturală, către agricultura 4.0, nu neapărat din perspectiva instrumentelor de agricultură de precizie, ci mai mult din perspectiva utilizării datelor pentru precizie, pentru că trebuie să-ți gestionezi mai bine resursele mai puține și cu riscuri mai mari, mai aduce un câștig: femeile. În prezent, 90% dintre șefii de ferme, peste 90, este +90%, dar nu vreau să spun cât până la 100% sunt bărbați. De ce? Agricultura era făcută înainte, tradițional, ca o muncă fizică, o muncă ce solicita. Deci, avem un câștig, și femeile sunt mai numeroase decât bărbații în ziua de astăzi, după cum bine cunoașteți. Avem un câștig pentru atractivitate a tinerilor, avem un câștig prin prezența femeilor ca manageri în fermă, avem un câștig prin înnoirea aceasta generațională, de abilități noi de ordin digital”, a spus directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită în fiecare zi, de luni până joi, de la ora 10:00, la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florian Ciolacu, Clubul Fermierilor Români (05.04.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români