• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul disperat al unui fermier: Urgentați plățile APIA! Banca ne ia toate subvențiile!

    Roxana Dobre -

    Un fermier care a luat credite cu ajutorul adeverinței de la APIA face apel la ministrul Agriculturii, Petre Daea, să urgenteze plățile pentru campania 2022. Producătorul agricol spune că s-a trezit cu notificări de la bancă, privind creșterea dobânzii.

    Fermierul Mihai Beuca, din localitatea Repedea, județul Maramureș face un apel la ministrul Agriculturii, Petre Daea, să dea mai repede banii pentru subvențiile din 2022, altfel agricultorul nu își poate acoperi creditul luat cu ajutorul adeverinței de la APIA.

    ”Eu am primit un mesaj de la banca unde am cont că se majorează dobânda la 7%. Eu am luat creditul în 2022 cu ajutorul adeverinței pentru plata în avans și tot aud mereu că se transferă bani în conturile fermierilor, dar sumele care mi-au intrat se duc toate pe dobânzi. M-ai avem subvenții de luat și plățile tot întârzie. Avem nevoie de bani urgent, chiar dacă știm că nu s-a terminat campania (de plată). Aș vrea să fac un apel prin intermediul Agrointeligența, pentru că știu să sunteți citiți de foarte multă lume și autorități, să se urgenteze plățile care au mai rămas de făcut pentru campania 2022, că banii noștri merg doar ca să acopere dobânda”, a transmis fermierul Mihai Beuca, din localitatea Repedea, județul Maramureș pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023: Data la care va începe eliberarea adeverințelor pentru plățile în avans

    Credite pentru fermieri, prin APIA

    Fermierul Mihai Beuca: Cred că mai aduc bani de acasă pentru creditul prin adeverința APIA 

    Fermierul din județul Maramureș a luat credit cu ajutorul adeverinței de la APIA în 2022. Anul acesta, spune fermierul, plățile au fost întârziate comparativ cu 2021 iar producătorul agricol se teme că va ajunge în situația să ducă bani de acasă pentru acoperirea sumelor restante.

    ”Eu m-am gândit că dacă tot spun mereu că banii sunt disponibili, ar trebui să se urgenteze virarea în conturi. La mine a fost foarte mare dobânda, sunt mulți bani. Am avut peste 200 de hectare și am luat în 2022 creditul pe campania în curs, nu cel pe 3 ani (De 3 ori subvenția). Apelul meu este să se urgenteze plata subvențiilor, pentru că la noi, după cum se știe, banca trage prima dată dobânda și noi nu mai rămânem cu nimic. Anul trecut, în campania 2021, a fost mai bine, banii erau achitați până în luna ianuarie. Atunci ne-au intrat banii, partea și-a luat-o banca și am rămas și noi cu ceva. Dar anul acesta dacă se merge până la sfârșitul lunii iunie, cred că mai aduc bani și de acasă. Măcar pentru cei cu credite să vină mai repede subvențiile, pentru că tot am așteptat dar degeaba”, a declarat fermierul.

    Citiți și: Fermier: Am luat credite pentru a cumpăra îngrășămintele, iar cu cerealele stau de 5 luni în depozit

    Agricultorul nu mai vrea să audă de adeverințele pentru credite

    Fermierul maramureșean spune că s-a ”lecuit” de adeverința pentru credite. În acest an nu mai intenționează să ia bani cu împrumut de la bancă, după experiența prin care trece.

    ”Nu mai cer adeverința, nici nu mai vreau să aud. Acum mai am credit în cuantum de 155.000 de lei, plus dobânzi. Sincer vă spun că o să încerc să mă împrumut din altă parte, de la oricine dar știu de la început cât iau și dacă mai sunt majorări. Pentru că banca te încarcă cu tot felul de dobânzi și penalități de ești nevoit să vinzi din fermă”, a mai subliniat agricultorul.

    Reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a eliberat în campania 2022 adeverințe pentru beneficiarii schemelor de plăți directe(schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu) şi pentru beneficiarii măsurilor de mediu şi climă (Măsura 10 – agromediu și climă, Măsura 11 – agricultură ecologică, Măsura 13 plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale).

    Adeverințele au fost eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și fondurile de garantare în domeniul agricol.

    În vederea finanțării de către bănci a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de APIA în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

    Pentru campania 2023 șeful APIA a anunțat că adeverințele-punte s-ar putea elibera după jumătatea lunii aprilie.

    Despre acest subiect aici: Subvenții APIA 2023: Data la care va începe eliberarea adeverințelor pentru plățile în avans


    Te-ar mai putea interesa

    Când se seamănă semințele de roșii MADR lansează programul „Un tractor pe fermă” pentru fermierii până în 400 de hectare Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte