• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Câți români lucrează la stat. Numărul de salariați plătiți din bugetul de stat

    Roxana Dobre -

    Câți angajați lucrează la stat, plătiți integral din bugetul național, conform datelor raportate de Ministerul Finanțelor pentru luna februarie 2023. Numărul posturilor ocupate de bugetari era la începutul anului de 1.276.584, cu 2.411 mai puţine comparativ cu luna precedentă (ianuarie). Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) figurează cu 5.865 de angajați, aparat propriu și instituții direct subordonate, plătiți în totalitate din bani de la stat.

    Numărul angajaților de la stat, în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2023, de 1.276.584, cu 2.411 mai puţine comparativ cu luna precedentă, 63,8% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF), consultate de Agerpres.

    Din totalul celor 815.586 de angajaţi din administraţia publică centrală, 600.729 lucrau în instituţii finanţate integral de la bugetul de stat (minus 1.679 angajaţi comparativ cu ianuarie 2023).

    Citiți și: Funcționarii APIA amenință cu proteste: ”Nu cerem majorări salariale, ci îndreptarea unei erori!”

    Angajați APIA – agenție subordonată Ministerului Agriculturii

    Numărul de funcționari din cadrul MADR și instituțiile subordonate

    În cadrul instituțiilor finanțare integral din bugetul de stat figurează și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) care apare în raportul de la finanțe, pe luna februarie, cu 5.865 de angajați. În subordinea directă a ministerului se află și Agenţia Domeniilor Statului (ADS), instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, prin bugetul MADR, care are în prezent un număr de 233 de angajați dintre care 23 de funcții de conducere la nivelul întregii țări. Din bugetul integral al ministerului sunt plătiți și angajații Agenției Naționale pentru Zootehnie, care are circa 285 de angajați dar și Direcțiile Agricole Județene.

    În document este menționată și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), cu 229 de posturi ocupate. Acestea sunt doar funcțiile ocupate la nivel central și plătite integral din bugetul de stat. Conform Hotărâre de Guvern nr. 1.415 din 18 noiembrie 2009 privind organizarea și funcționarea ANSVSA și a unităților din subordinea acesteia, instituțiile publice cu personalitate juridică finanțate din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat sunt: Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, Institutul pentru Controlul Produselor Biologice și Medicamentelor de Uz Veterinar, Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, Direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene și a municipiului București. Numărul maxim de posturi pentru unitățile subordonate este de 5.342, conform HG-ului citat. 

    În subordinea MADR se află și alte agenții care sunt finanțate atât din fonduri proprii, bani europeni și subvenții de la stat, astfel:

    – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA): circa 4.800 de angajați, la centrele din toată țara și APIA Central;

    – Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituţie publică cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, finanţată din venituri proprii şi subvenţii alocate de la bugetul de stat. Agenţia are în structură 8 centre regionale pentru finanţarea investiţiilor rurale, fără personalitate juridică, care au arondate judeţele constituite în regiunile de dezvoltare potrivit Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regională în România, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 8 Bucureşti-Ilfov care are arondate judeţele Ilfov, Călăraşi şi Ialomiţa, precum şi municipiul Bucureşti;

    Ministerele cu cei mai mulți angajați

    Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra în Ministerul Educaţiei, respectiv 295.222 (294.930 în ianuarie 2023), Ministerul Afacerilor Interne – 125.206 (125.548 în luna precedentă), Ministerul Apărării Naţionale – 71.902 (73.387 în ianuarie 2023), Ministerul Finanţelor – 24.709 (24.779 în ianuarie) şi Ministerul Sănătăţii -18.195 (18.236 în luna anterioară).

    Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 8.214 posturi (minus 11 faţă de luna anterioară), în cele subvenţionate din bugetul de stat şi din bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.484 (minus 147), în timp ce în instituţiile finanţate integral din venituri proprii erau 163.159 de posturi ocupate (minus 303).

    Totodată, în administraţia publică locală lucrau, în februarie, 460.998 de persoane (minus 272), dintre care 281.048 în instituţii finanţate integral din bugetele locale (minus 7) şi 179.950 în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii (minus 265).

    Citiți și: Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin face angajări. Mai multe posturi scoase la concurs

     


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till