• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANF îi amenință din nou pe fermieri: Veți avea nevoie de certificat pentru a lua subvenția APIA!

    Roxana Dobre -

    O situație în care fermierii sunt ”amenințați” fără a avea o bază legală, că vor pierde subvențiile, revine din nou în spațiul public. Producătorii agricoli sunt informați prin adrese oficiale emise de oficii ale Autorității Naționale Fitosanitare (ANF) că sunt obligați, dacă vor să mai încaseze subvenții de la APIA, obțină certificatul de formare profesională pentru utilizatori profesioniști.

    Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) Sălaj informează printr-o adresă trimisă Direcțiilor Agricole Județene (DAJ) că orgnizează sesiuni de instruire în scopul obținerii certificatului de formare profesională pentru utilizatori profesioniști. Documentul a fost transmis redacției Agrointeligența – AGROINTEL.RO care ne-a întrebat dacă este adevărat ce scrie în documentul ANF, respectiv că nu se vor mai putea obține subvenții de la APIA în lipsa unui certificat emis de ANF.

    ”În vederea implementării prevederilor Ordinului ministrului și dezvoltării rurale, ministrului mediului și ministrului sănătății nr. 1356/1343/2018/2019 privind sistemul de instruire și certificare a utilizatorilor profesioniști, distribuitorilor și consilierilor în scopul utilizării durabile a produselor de protecția plantelor, vă informăm că Oficiul Fitosanitar Sălaj organizează sesiuni de instruire în scopul obținerii certificatului de formare profesională pentru utilizatori profesioniști”, se arată în adresa transmisă de instituție.

    Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) Sălaj precizează că  în conformitate cu Directiva 2009/128 a Comisiei Europene de stabilire a unui cadru de acțiune comunitar în vederea utilizării durabile a pesticidelor, vânzările de pesticide care sunt autorizate în vederea unei utilizări profesionale vor fi rezervate posesorilor unui certificat de formare profesională. ”De asemenea, certificatul va fi necesar fermierilor care beneficiază de subvenții de la APIA”, precizează instituția.

    Reamintim că într-un răspuns la o solicitare Agrointeligența-AGROINTEL.RO, oferit în luna aprilie, Ministerul Agriculturii precizează că ”în O.U.G. nr. 34/2012 nu sunt prevăzute sancțiuni pentru utilizatorii profesioniști care utilizează produse de protecție a plantelor în activitatea profesională și nu dețin certificat de formare profesională dobândit prin instruire”. Mai mult, niciun alt act normativ nu prevede astfel de sancțiuni.

    Mai mult, întrebați dacă acest certificat este obligatoriu pentru încasarea subvențiilor APIA și dacă fermierii sunt sancționați pentru că nu îl au, răspunsul a fost: ”Nu este cazul, întrucât prevederile sunt pentru viitor, iar procesul de pregătire este în plină desfășurare”. Și în desfășurare a rămas, astfel că fermierii trebuie să știe că deținerea unui certificat sanitar – deși utilă pentru actualizarea cunoștințelor lor, nu este obligatorie pentru a beneficia de subvenții. Mai mult, absența acestui certificat nu atrage asupra fermierilor nicio sancțiune.

    Citiți și: Victorie AFF și Agrointeligența! Micii fermieri nu mai riscă închisoarea pentru utilizarea produselor fitosanitare

    Adresa transmisă de ANF spre informarea fermierilor

    Instruirea ANF se face online timp de trei zile. În a patra zi se dă un test grilă

    ANF Sălaj mai subliniază că în conformitate cu OUG 34/2012 instruirea și certificarea este obligație pentru orice persoană care utilizează pesticide în cadrul activității sale profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajați, liber-profesioniști , atât din sectorul agricol, cât și din alte sectoare.

    În urma participării la cursul de instruire inițială care se desfășoară pe parcursul  a 18 ore și după susținerea unui test-grilă și promovarea acestuia, beneficiarii primesc un certificat de formare profesională valabil 5 ani, care se poate reînnoi în urma unei instruiri suplimentare. Participanții la cursul de instruire inițială/suplimentară depun la sediul Oficiului Fitosanitar județean în a cărui rază teritorial își desfășoară activitatea dosarul de înscriere cu următoarele documente:

    -cerere tip de înscriere la concurs;
    -declarație cursant;
    -copie buletin/carte de identitate;
    -copie document care atestă nivelul de pregătire pentru utilizatorii profesioniști;
    -documentul prin care se face dovada achitării tarifului de 193 lei pentru eliberare certificatului de formare profesională dobândită prin instruire.

    Sesiunea de instruire se desfășoară online, folosind aplicația Zoom. Cursanții trebuie să aibă posibilitatea de a se conecta la internet.

    Cursul este contra cost și durează 3 zile, între orele 8:00 – 14.00 și în a 4-a zi se susține un test grilă la sediul Oficiului Fitosanitar județean.


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!