• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Certificatul fitosanitar pentru fermieri – obligatoriu sau nu pentru subvențiile APIA?

    Roxana Dobre -

    Certificatul fitosanitar nu este obligatoriu pentru subvențiile APIA, iar fermierii care nu îl dețin nu sunt sancționați. Începând de astăzi, producătorii agricoli care doresc să obțină acest certificat de formare profesională o pot face și dacă nu au diplomă de Bacalaureat.

    Certificatul de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor nu mai este condiționat de prezentarea unei diplome ”minime” de Bacalaureat. Victoria a fost obținută în luna februarie de către Agrointeligența-AGROINTEL.RO iar acum ordinul final a fost publicat în Monitorul Oficial.

    La începutul lunii februarie Agrointeligența-AGROINTEL.RO a semnalat public reacțiile unor fermieri care erau revoltați din cauză că li se cereau documentele care atestă studiile, minim Bacalaureatul, pentru obținerea certificatului de formare profesională.

    Ieri, joi – 20 aprilie, în Monitorul Oficial nr. 331 a fost publicat Ordinul nr. 59/826/1.211 care prevede noi condiții pentru fermierii care vor să obțină certificatul fitosanitar. Noutatea este că, de acum, și fermierii care nu au diplomă de Bacalaureat pot urma cursurile organizate de structurile teritoriale ale Autorității Naționale Fitosanitare și pot obține această certificare.

    Legislația nu se modifică în privința obligativității fermierilor de a avea acest certificat. Într-un răspuns la o solicitare Agrointeligența, Ministerul Agriculturii precizează că ”în O.U.G. nr. 34/2012 nu sunt prevăzute sancțiuni pentru utilizatorii profesioniști care utilizează produse de protecție a plantelor în activitatea profesională și nu dețin certificat de formare profesională dobândit prin instruire”. Mai mult, niciun alt act normativ nu prevede astfel de sancțiuni.

    Mai mult, întrebați dacă acest certificat este obligatoriu pentru încasarea subvențiilor APIA și dacă fermierii sunt sancționați pentru că nu îl au, răspunsul a fost: ”Nu este cazul, întrucât prevederile sunt pentru viitor, iar procesul de pregătire este în plină desfășurare”. Și în desfășurare a rămas, astfel că fermierii trebuie să știe că deținerea unui certificat sanitar – deși utilă pentru actualizarea cunoștințelor lor, nu este obligatorie pentru a beneficia de subvenții. Mai mult, absența acestui certificat nu atrage asupra fermierilor nicio sancțiune.

    Acte necesare pentru certificatul fitosanitar

    Vă reamintim că, după intervenția Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Ministerul Agriculturii a retras în luna februarie pus ordinul de ministru pus inițial în dezbatere publică prin care fermierii nu mai pot obține subvenții de la APIA decât dacă dețin certificat de formare profesională dobândit prin instruire privind utilizarea durabilă a produselor de protecție a plantelor.

    Pe 7 februarie MADR a revenit și a publicat o nouă variantă, Ordin pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, ministrului mediului și ministrului sănătății nr.1356/1343/2018/51/2019 privind sistemul de instruire şi certificare în scopul utilizării durabile a produselor de protecţie a plantelor, document care a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 331 de ieri, joi – 20 aprilie.

    Astfel, Ordinul nr. 59/826/1.211 aprobat de 3 miniștri, al agriculturii și dezvoltării rurale, al mediului și sănătății, participanţii la cursul de instruire iniţială/suplimentară depun la sediul oficiului fitosanitar judeţean în a cărui rază teritorială îşi desfăşoară activitatea, cu minimum 10 zile înainte de începerea cursului, dosarul de înscriere cu următoarele documente:

    a) cerere-tip de înscriere,

    b) copie buletin/carte de identitate;

    c) copie document care atestă nivelul de pregătire, pentru utilizatori profesioniști;

    d) copie diplomă studii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat în domeniul agricol cu specializările agricultură și horticultură și în domeniul silvic cu specializarea silvicultură sau studii universitare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul agricol cu specializările agricultură, biologie, horticultură, biotehnologii agricole, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria și managementul afacerilor agricole, montanologie și în domeniul silvic cu specializările silvicultură și silvicultură și exploatări forestiere sau diplomă de master cu program de studii în protecția plantelor sau absolvent de studii postliceale cu diplomă de tehnician în protecția plantelor, tehnician în silvicultură, tehnician silvic, pentru distribuitori;

    e) copie diplomă studii universitare absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă în domeniul agricol cu specializările agricultură, horticultură, biotehnologii agricole, arhitectură peisagistică, inginerie economică în agricultură, ingineria și managementul afacerilor agricole, montanologie și în domeniul silvic cu specializările silvicultură și silvicultură și exploatații forestiere, pentru consilieri.

    f) documentul prin care se face dovada achitării tarifului pentru eliberarea/reînnoirea certificatului de formare profesională dobândit prin instruire.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Fermierii care au nevoie de diplomă pentru o plată mai mare la hectar

    Cine organizează cursurile pentru fermieri

    Instruirea și susținerea testului-grilă se realizează în sistem online, fizic sau prin intermediul unei platforme de e-learning. Susținerea testului-grilă de către participanții la cursul de instruire online se desfășoară prin utilizarea platformei desemnate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    În vederea evaluării cunoștințelor dobândite la sesiunea de instruire inițială/suplimentară, în vederea obținerii/reînnoirii certificatului de formare profesională dobândit prin instruire, se constituie comisie de examinare, formată din 4 membri din cadrul autorităților competente după cum urmează:

    –  președinte — desemnat de Autoritatea Națională Fitosanitară;
    –  membru — desemnat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului;
    –  membru — desemnat de Autoritatea Națională Fitosanitară;
    – membru — desemnat de direcțiile de sănătate publică.

    Pentru fiecare dintre membrii comisiei menționați, autoritățile nominalizează un membru supleant. Secretarul comisiei de examinare desemnat de Autoritatea Națională Fitosanitară înregistrează, verifică și întocmește documentele necesare examinării.

    Oficiile fitosanitare județene țin evidența electronică a certificatelor de formare profesională dobândite prin instruire.


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!