Fermieri de succes

Fermierul Gheorghe Albu nu regretă investiția în perdele forestiere: A recoltat 6 tone de grâu la hectar și așteaptă 12 tone la hectarul de porumb

Perdelele forestiere s-au dovedit o investiție înțeleaptă pentru unul dintre cei mai cunoscuți fermieri din Constanța, fostul secretar de stat din MADR, Gheorghe Albu. 

Dacă în urmă cu câţiva ani Gheorghe Albu era un politician deosebit de activ, mai nou, nici nu vrea să audă de politică şi îşi dedică întreg timpul afacerii sale din agricultură. Acum, de exemplu, se mândreşte cu programul de plantare a perdelelor forestiere – nu mai puţin de 1,2 milioane de pomi au fost plantaţi, în scopul combaterii secetei, un program ale cărui efecte au început să se vadă. Dovadă sunt şi producţiile obţinute în acest an cu şase tone la hectar la grâu şi trei tone la hectar la floarea soarelui, în timp ce pentru porumb este estimat un nivel de 12 tone la hectar.

Holdingul Argonaut – înfiinţat de fostul secretar de stat la Ministerul Agriculturii – administrează în judeţul Constanţa o suprafaţă de circa 5.500 ha de teren agricol, deţinând silozuri cu o capacitate de depozitare de 20.000 de tone. Suprafaţa este cultivată cu grâu, orz, rapiţă, floarea soarelui, porumb, plante oleaginoase, mazăre şi fasole, precum şi plante furajere care asigură hrana pentru aproximativ 3.000 de ovine.

Pe lângă agricultură, o pondere importantă în afacerile holdingului o are şi viticultura. SC Nostalgic, companie care face parte din holding, are în administrare 200 ha de vie pe rod, plantate în urma unui program de reconversie. Cât despre un brand propriu, Albu spune că nu are în vedere o eventuală lansare, preferând să lucreze cu firme mari cu nume pe această piaţă, precum Murfatlar sau Recaş.

Despre 2014, Gheorghe Albu, care se laudă cu o experienţă de 40 de ani în agricultură, spune că este un an atipic. “În prima parte, au fost precipitaţii peste necesar. Am reuşit să strângem recoltele, să nu fie depreciate şi să avem calitate, însă preţurile sunt cu mult mai mici, faţă de anul trecut. Cea mai mare problemă pentru agricultori este valorificarea, pentru că nu există forme asociative care să se ocupe de acest aspect”, se plânge fermierul din Viişoara.

În Agrointeligența Top 100 fermieri –  ediția 2014, Gheorghe Albu ocupă poziția 33


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu