Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor
Roxana Dobre -Situația plăților pentru subvenții, în campania de avans 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat care sunt plățile ”la zi” pentru schemele care au început să fie autorizate din 16 octombrie.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO ce subvenții au fost autorizate pentru fermieri, în perioada 16 octombrie – 7 noiembrie. Plata subvențiilor în avans urmează să se încheie la 30 noiembrie, dată de la care va fi demarată plata integrală.
Citiți și: APIA îi contrazice pe fermieri și susține că banii de Agromediu sunt virați în conturi!
APIA a autorizat la plată un număr de 602.224 fermieri
Conform unor informații transmise de APIA pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, până ieri, joi – 7 noiembrie, agenția a autorizat la plată în număr de 602.224 de fermieri, cu suma de 774.124.879,70 euro. ”În perioada 16 octombrie – 7 noiembrie, APIA a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 602.224 fermieri, cu o sumă totală de 774.124.879,70 euro”, a transmis agenția.
Potrivit informațiilor transmise anterior de agenție printr-un comunicat, campania de plăți în avans se derulează în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, interval în care APIA va efectua plăți în valoare de 1,2 miliard de euro pentru un număr de peste 700.000 fermieri eligibili.
În fiecare zi sunt deblocate și dosarelor fermierilor mari
Secretarul de stat în MADR a a declarat ieri, joi – 7 noiembrie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1 care a fost ordinea autorizării la plată a dosarelor pentru subvenții și a subliniat că în ultimele zece zile au început să fie plătite și subvențiile pentru fermele mari.
”Într-adevăr s-a început cu fermierii mici, pentru că sunt și cei mai mulți și dosare care se gestionează destul de ușor și din punct de vedere tehnic, dar au început, au undeva vreo 10 zile de când au început și cu fermierii mari, pentru că văd din monitorizările pe care le primesc zilnic cum decurg plățile la APIA și au intrat în linie mare și în fiecare zi sunt deblocați fermieri mari, fie că au tot felul de probleme, de sancțiuni sau, de ce nu, de dezvoltări pe partea tehnică a APIA, dar cu siguranță și aceștia au intrat și vor intra la plată la fel”, a mai arătat fostul șef al APIA.
Plăţile pentru intervențiile finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9753 lei/euro, iar plăţile pentru măsuri finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro.